Este Latina o

Limbă Moartă?

Este latina o limbă moartă? Dacă ești la uman, probabil știi ce viață urâtă ne face latina, îndeosebi ✨Gramatica limbii latine✨. Mai mult decât atât, cei de la specializarea filologie sunt supuși unei teze la această materie fantastică însă, având în vedere condițiile actuale, cu toții am fost feriți de orice tip de teză. Dar, latina este ÎNCĂ obligatorie în școli, fiind materie predată inclusiv copiilor a 7-a. Dar de ce? De ce atât stres pentru o limbă moartă? Nu am fi putut învăța o altă limbă de circulație internațională, ca spaniola spre exemplu? Bună întrebare, probabil nu vom primi curând răspunsul. Este latina, totuși, chiar o limbă moartă, moartă?

Ei bine, o limbă este considerată moartă dacă a ieșit de mult timp din limbajul uzual, dar este predat la universități, folosit în comunitatea științifică și licee clasice. În cazul de față, latina a murit parțial și a fost păstrată parțial ca limbă de știință, medicină și termeni. În ziua de azi, latina este limba oficială Vatican, Sfântul Scaun și Ordinul Maltei.

  • Ce este latina și cum s-a răspândit?

Latina este una dintre cele mai vechi limbi indo-europene scrise. A apărut printre popoarele Italiei antice în jurul celui de-al doilea mileniu î.Hr., în regiunea Latium. Limba a atins apogeul în primul secol î.Hr., când scrisul era un trend, iar Cicero, Horace, Vergil, Ovidiu niște trendsetters consacrați. Latina s-a îmbunătățit simultan cu dezvoltarea Romei. În secolul al IV-lea, s-a format latina medievală, asupra căreia creștinismul a avut o influență semnificativă. Biblia a fost tradusă în latină și de atunci a devenit o limbă sacră. Au fost scrise toate lucrările teologice și aceasta a fost folosită în biserica catolică până în secolul al XVII-lea ( odată cu reforma lui Martin Luther) . Figurile renascentiste foloseau și latina pentru a-și scrie lucrările: Leonardo da Vinci, Petrarh, Boccaccio au scris pe ea. Limba latină a dispărut treptat din vorbirea oamenilor, în Evul Mediu, dialectele locale erau folosite din ce în ce mai mult ca limbă orală, dar latina trăia în texte religioase, tratate științifice, biografii și alte lucrări. Regulile pentru pronunția sunetelor au fost uitate, gramatica s-a schimbat puțin, dar limba latină a continuat.

Latina poate fi numită oficial limbă moartă din secolul al VI-lea, după căderea Imperiului Roman,când popoarele barbare au avut o influență mare asupra autohtonilor, iar latina a ieșit treptat din uz zilnic. Lingviștii numesc o limbă moartă o limbă care nu există în viața de zi cu zi, nu este folosită în comunicarea orală vie, ci există sub forma unor manuscrise. Dacă nu există o singură persoană care vorbește limba ca și cum ar fi a sa, atunci limba este considerată moartă.

Dar...latina este o limbă moartă ceva mai specială. Cert este că este încă utilizat în mod activ în multe domenii ale vieții. Limba latină este folosită pe scară largă în medicină și biologie, precum și în alte științe, dar chiar și în viața obișnuită oamenii folosesc încă unele proverbe și zicale în latină. În plus, limba latină este folosită activ de Biserica Catolică, este limba oficială a Vaticanului, a Sfântului Scaun și a Ordinului de Malta.

  • Dar latina este într-adevăr moartă?

Desigur, de peste o mie de ani, nimeni nu vorbește latină ca nativ. Nici cei mai buni profesori de latină nu-l pot folosi în viața de zi cu zi. Limba latină nu a fost necesară pentru admiterea în universități de mult timp. În țara mea,de exemplu, aceasta nu este populară printre studenți.

Dar...întrebarea cea mare rămâne: de ce încă se predă latina în școli, dacă teoretic nu o mai vorbește NIMENI?! Multe opere literare semnificative au fost create pe ea, s-a vorbit și s-a scris în Imperiul Roman, ceea ce a influențat dezvoltarea întregii Europe. De limba latină au nevoie lingviști, istorici, medici și biologi, avocați, chimiști. Cunoașterea frazelor cu aripi latine crește nivelul de cultură. Latină te poate ajuta, de asemenea, să înțelegi cultura antică și ușurează învățarea altor limbi romanice.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen!

redactare: Delia Elena Apatroaei &

Dragoș Sărățeanu Mihai Ionuț

DTP: Maria Mătăsaru

grafică: Maria Mătăsaru