Drumul vieții: de la pasiune la carieră

(interviu cu Anca Broască)

Un nou interviu în cadrul seriei ''Beyond the @'' înseamnă o altă oportunitate de a ne lăsa inspirați de complexitatea oamenilor ce au cucerit persoane prin micile ecrane. Astăzi, o avem pe renumita vloggeriță româncă Anca Broască, cea care fără doar și poate ne-a colorat zilele adolescenței! Așezați-vă confortabili și pregătiți-vă să primiți răspunsuri în exclusivitate de la un content creator și să intrați în culisele platformelor de social-media!

Voiam să începem cu începutul carierei tale, ai început acum 8 ani cu vlogurile. Ce te-a inspirat atunci să te apuci de vlog ?


"Am început acum 9 ani cu vlogurile, în 2012, dar mi le-am pus în privat pe cele din primul an, probabil le găsiți acolo. Eu când m-am apucat de vlog, treceam din clasa a 8-a în clasa a 9-a, aveam 15 ani. Urmăream câteva vloguri din străinătate, dar cu câteva luni înainte să mă apuc văzusem că și câțiva tineri din România făceau videouri pe internet.

Era vacanța de vară, nu ieșeam foarte des pe afară, și îmi căutam o activitate cu care să-mi petrec timpul. Mi-a plăcut foarte mult ce făceau adolescenții ăștia în online, și mi s-a părut că și formau o comunitate faină. Chiar dacă erau la distanță pe vremea respectivă, când încă nu era mare industria, erau prieteni. Și am vrut, pe lângă să mă alătur comunității și să mă împrietenesc cu ei, am vrut să-mi găsesc un hobby prin care să cunosc și să atrag oamenii care sunt asemănători mie și cred în aceleași lucruri ca mine, sau îi enervează aceleași lucruri ca pe mine după caz".

Care sunt calitățile/trăsăturile pe care trebuie să le aibă o persoană ca să aibă succes în online ?


"Nu știu să zic neapărat ce trebuie să aibă o persoană, că până la urmă fiecare face diferit, e totul general. Să aibă lumină bună și sunet bun, la partea asta de tehnic, pentru că dacă se aude zumzăit o să distragă atenția. La partea de personal, ceea ce țin eu foarte mult atunci când urmăresc un vlogger sau orice persoană în mediul online până la urmă, ce îmi place mie să fac și ce mi se pare important atunci când găsesc pe cineva în mediul online e să fie autentic, e foarte important.

Să nu vrea să fie într-un anumit mod numai că așa i se pare cool pe internet sau pentru că așa crede că atrage oameni. Și carisma este super importantă, să se vadă că îi transmite o energie anume, nu că stă acolo bleg sau timid, că nu știe ce să facă. Până la urmă nu e nimic greșit în a fi timid, că și eu eram foarte timidă la început în fața camerei, dar să aibă deschiderea asta, primirea asta , căldura asta cu care să facă urmăritorii să se simtă bine primiți pe canalele lui".

Dacă ai începe acum un canal nou, ai schimba ceva la cariera ta, la parcurs ?


"Nu cred că aș schimba, că până la urmă absolut fiecare pas care a fost m-a adus în punctul în care sunt acum, nu cred că aș fi luat alte decizii față de ce am făcut".


Care e cel mai bun lucru pe care l-ai învățat de-a lungul anilor ?

"Am învățat chiar multe lucruri datorită a tot ce s-a întâmplat în online. În primul rând, m-a întărit foarte mult lucrul ăsta, am învățat să manageriez hateul sau părerile altor oameni, pentru că eu sunt o fire destul de emotivă și când m-am apucat, luam cam toate părerile foarte personal. Dar am învățat să nu le mai iau personal, să fac distincția dintre critica răutăcioasă și critica constructivă, m-a întărit foarte tare partea asta de online. Până la urmă, când te expui în mediul online, din start, fără să ceri, primești tot felul de opinii și oamenii o să vorbească despre tine orice, că-s bune, că-s rele, deodată toată lumea te cunoaște și crede că știe totul despre tine.


Asta a fost cea mai mare lecție, că m-am întărit foarte tare și am căpătat foarte multă încredere în mine, cu fiecare comentariu bun, cu fiecare mesaj bun, cu fiecare reușită în carieră, cu fiecare persoană pe care am cunoscut-o, care m-a inspirat și de la care am avut ce învăța".

Care e persoana care te-a susținut cel mai mult și necondiționat?


"Eu. Nu am avut nicio persoană care să mă susțină în mod necondiționat. Au fost și sunt foarte multe persoane care mă susțin, dar nu cred că cineva mă poate susține mai tare decât mă susțin și îndrum eu. Părinții mei nu au fost de la început de acord cu ideea asta, pe parcus au început să fie de acord și da, mă susțin și în momentul ăsta. În primul an când am făcut vlog, 2012-2013, am făcut în secret față de ei, pentru că pentru ei conta mai mult școala decât hobbyurile.


E importantă școala până la urmă, dar e important și să ai alte activități care te fac fericit, să nu uiți de ele, și eu n-am vrut să uit de vlog. Am și câțiva prieteni care mă susțin, dar în zona asta, eu sunt asta care mă motivează pe mine, că până la urmă din interior vine totul. Sunt păreri din afară și mă ajută foarte mult și urmăritorii care tot timpul îmi lasă mesaje funny și îmi cer sfaturi, sunt foarte grateful pentru asta, dar din interior a venit continuarea".

Având în vedere că ai urmat acest drum al faimei, ai fost dezamăgită de oameni/părăsită de prieteni apropiați ?

"Da, 100%. Cercul meu de prieteni apropiați e foarte restrâns și mulți dintre prietenii mei, de fapt chiar majoritatea prietenilor mei apropiați, s-au împrietenit cu mine ori înainte de vlogging, ori în circumstanțe în care eu nu le-am zis din prima că făceam vlog, adică au aflat lucrul ăsta pe parcurs și au luat-o ca pe un hobby/job pe lângă.

Dar am avut oameni care s-au apropiat și perioade de timp i-am considerat prieteni apropiați, dar, de fapt, când aflau că aveam succes pe Youtube sau oriunde, ei se enervau și nu mă susțineau sau încercau să se întoarcă împotriva mea sau oameni care s-au împrietenit cu mine doar ca să profite pe baza succesului pe care îl aveam la vremea respectivă.

De asta încerc să fiu destul de distantă față de oameni și să nu mă apropii, să păstrez cercul pe care îl am pentru că am avut și câteva experiențe nasoale".

Există persoane în mediul online care te inspiră?


"Da. Pe parcurs au tot apărut, un model altul din mediul online; cum am crescut și m-am maturizat, am schimbat interesele, am urmărit de la un creator de conținut la altul, dar da, la început mă inspirau foarte tare Tequila, Daniel Pîrvan, ei au fost o parte din motivele pentru care m-am apucat inițial de vlogging, după am descoperit oameni în online care să mă inspire în alte rânduri. În momentul de față nu prea urmăresc creatori de conținut din România, dar știu că într-o perioadă eram foarte inspirată pe partea de lifestyle și în general încercări de tipul din străinătate. Acum de ceva timp sunt super inspirată de Pamela Reif care promovează un stil de viață sănătos prin sport mâncare și cred că în momentul de față din online, Pamela e singura persoană care mă super inspiră".

Ai avut vreodată momente când te-ai îndoit de propria persoană din cauza unei anumite situații care s-a întâmplat online și cum ai combătut acest lucru?


"Da, am fost de câteva ori trasă în online în anumite scandaluri fără voia mea, în care s-au spus lucruri despre mine care nu au fost prea obiective, care n-au nicio legătură cu povestea întreagă, în care n-am fost întrebată să-mi zic partea și m-a afectat foarte tare pentru că nu știam ce să fac; orice postam în online, lumea începea să mă vadă în funcție de ce știa despre mine, nu în funcție de ce le arătam eu că sunt, ceea ce a fost foarte greu pentru mine, am și renunțat o perioadă la vlog, bine la un moment dat am renunțat de tot la vlogging pentru că mi-am dat seama că nu rezonez cu asta, dar am revenit pe alte platforme și mi-a fost foarte greu să fiu eu însămi în online o perioadă, dar mă bucur foarte mult că am trecut peste asta, mi-a fost frică să zic absolut orice în unele momente, pentru că orice se poate interpreta, dacă zici orice mic detaliu în online, lumea poate să-ți aducă un contraargument fără argument, dar doar ca să fie contra și e puțin greu, dar am realizat că tot de la mine vin lucrurile astea eu le controlez pentru că oamenii se uită la ce postez eu nu pentru ce cred ei despre mine nu ce văd din cele auzite și asta a fost un pas care m-a făcut să revin și să trec peste toate lucrurile astea".

Dar totuși, până la urmă, au fost momente în care chiar ai fi vrut să renunți sau erai pe cale să renunți de tot, adică ai luat pauze considerabile? Ce te-a motivat să te întorci?


"Eu și oamenii care mă urmăresc și care mi-au zis “Să nu-ți pese de părerea celorlalți” și faptul că-mi place, îmi place foarte mult să creez content și să îmi spun punctul de vedere, să mă exprim artistic printr-un mod sau altul, fie că e printr-o poză fancy sau un video funny și până la urmă toată lumea poate să facă orice pe internet așa că am zis dacă oamenii pot să comenteze oricând, așa pot și eu să postez oricând și o fac pentru cei care mă susțin, nu pentru cei care comentează".

Ce sfat i-ai da unui adolescent care vrea să se apuce de vlogging sau de content media?


"Să nu le pese de părerea celorlalți, să facă content din plăcere și nu pentru că simt că asta e cool, să încerce să aducă acel “ceva” nou, să fie autentici până la urmă pentru că contează super mult și of course, lumina bună, microfon bun, cadru vizual bun".


Care este sfatul pe care o sa ti-l aduci aminte toata viata, pe care l-ai primit de a o persoana draga ?


"Mi-a zis o amică la un moment dat, de la care nu mă așteptam și de aia mi-a rămas în minte, mă rog e un citat pompos, “Atunci când scrii povestea vieții tale să nu lași pe altcineva să folosească pixul”.


Ce ai învățat dintr-o greșeală/eșec din mediul online?


"Orice eșec dacă este luat ca un eșec te trage în jos, dacă este luat ca învățătură e doar un pas către succes".

Care crezi că este diferența dintre vlogging și creatul de content pe instagram sau tik tok?


"Fiecare rețea de socializare vine cu lucrurile ei, dar pe vlogging poți să faci orice. Instagramul îl văd ca pe ceva artistic, mai mult vizual, pe poze, dar pe vlogging dacă vrei să fii funny poți să fii funny, dacă vrei sa dai sfaturi poți să dai sfaturi: ai libertatea să vorbești oricând, ai posibilitatea să pui efecte și tot felul de lucruri în stilul tău. Tik Tok mi se pare cel mai util pentru a trimite informația cât mai departe prin majoritatea video-urilor care pot să ajungă la oricine pe “For You Page” întocmai că sunt scurte, spontane, precise și ușor de văzut; cred că în momentul de față Tik Tok-ul este prezentul și viitorul online-ului pentru adolescenți în special".

Cum crezi că a influențat pandemia bloggerii și vlogging-ul în general?


"În ceea ce priveste Tik Tok-ul, probabil nu ar fi devenit atât de popular; foarte mulți oameni și-au descărcat Tik Tok-ul așa... pentru că se plictiseau și mulți, tot din plictiseală, au ajuns să facă content și să devină foarte populari. Cred că datorită pandemiei, oamenii au stat mai mult în online, și-au găsit cumva vocea asta din online a creatorilor de conținut, mai ales că adolescenții nu se prea uită la televizor și toată lumea stă pe telefon. Da, cred că a avut un efect, cel puțin asupra mea a avut și cred că și asupra voastră și asupra tuturor".


"Am zis “dă-i încolo pe hateri, dă-o-ncolo de panică, fă content ca să vadă oamenii că ești un om real până la urmă, dar uită-te să vezi și câți te apreciază și vor să facă poză cu tine” așa că am continuat, dar am decis să nu mă mai epuizez așa de tare să fac 7 video-uri pe săptămână".

Ai simțit vreodată presiune din partea celor care te urmăresc?


"Da, am avut un moment pe care mi-l amintesc foarte tare de acum ceva timp, în care voiam să renunț la vlogging din cauza presiunii, pentru că în 2017 și în 2016, vara, aveam tradiția ca o lună să postez în fiecare zi pe canalul meu de YouTube, dar nu vloguri zilnice și și-a pus foarte mult amprenta asupra mea să postez așa multe video-uri. Am avut un burnout foarte ciudat în care am zis că nu mai pot să renunț , așa că mi-am luat o pauză de două zile în care am zis că nu mai fac nimic și într-una din după-amieze, eram la masă cu o prietenă, la un geam și s-au adunat 30 de copii în fața geamului și toți așteptau să ies afară și să fac poze cu ei și prima mea reacție a fost să mă panichez și când am ieșit afară au venit vreo 2 copii cu părinții lor să facem poze și am zis “Hai să facem poze”, au mai venit și vreo 2 hateri care mi-au “Eu sunt hater-ul tău și sper să te lași de vlog” și vă dați seama că nu am putut lua în serios copii de 8 ani".

Ți-ai imaginat vreodată că o să ajungi un model pentru atât de multe persoane?


"Nu, eu tot timpul în online am vrut să arăt cum mi-am trăit eu viața în momentul respectiv plin glumițe și tot felul de chestii amuzante, pentru că totuși internetul nu este viața reală, este doar o modalitate prin care arătăm altor oameni ce vrem să vadă despre noi. Văzând cu timpul că oamenii mă apreciază și îmi spun că i-am inspirat să facă anumite lucruri mă bucură tot timpul, dar nu a fost niciodată un plan sau ceva la care m-am gândit că o să se întâmple".


Cum crezi că ar fi arătat viața ta fără Youtube, content etc?


"Cred că dacă nu m-aș fi apucat de vlog viața mea ar fi avut o întorsătură total diferită. M-am apucat de vlog la începutul clasei a noua și după ce terminam liceul ar fi trebuit să dau la o facultate, cum ar fi cea de informatică, dar datorită vlogului am descoperit pasiunea pentru publicitate, am dat la publicitate și mi-am urmat pasiunea și cu facultatea. Probabil dacă nu m-aș fi apucat atunci în online, aș fi fost în cu totul alt loc. Publicitatea m-a ajutat și mi-a dat foarte multă încredere în mine, dar nu pot sa zic că m-a schimbat; prietenii mei sunt cam aceeași, nu mi-a plăcut niciodată lumina reflectoarelor. Sunt o persoană sociabilă, dar în același timp încerc să îmi păstrez această parte de social în afara camerelor. Nu cred că m-a schimbat, adică nu am alergat după oameni faimoși, mă duc la master, la job, fac tik-tokuri and that’s it. Nu aș vrea să trăiesc pentru popularitate sau online toată viața mea".

Care crezi că este motivul pentru care atâția creatori de conținut s-au îndepartat de youtube și au migrat către Tik-tok sau Instagram?


"Nu știu de ce alții au făcut asta, dar pot spune motivul meu. În ultimii 2-3 ani am încetat în mare parte să urmăresc Youtube, nu știu dacă din cauza timpului sau din cauza faptului că majoritatea conținutului era mai mult pentru copii și eu voiam să găsesc alte subiecte, uitându-mă mai mult pe Instagram.

Eu personal am migrat de pe Youtube pe Tik-tok pentru că nemaiurmărind creatori de conținut de pe Youtube era cumva nelalocul lui să fac eu content pe Youtube, adică eu aș deveni unul din acei creatori de conținut pe care nici eu nu i-aș urmări. Atunci am preferat să fac content pe o rețea unde chiar stau și care chiar mi se pare amuzantă. Un alt motiv pentru care am renunțat la Youtube este și că editatul ține foarte mult și dacă în liceu era foarte amuzant, fiind activitatea mea preferată, cu facultate și job nu mai aveam timp".

Cum te-a ajutat crearea de conținut pe plan personal?


"Mai ales în liceu a fost cumva scăparea mea, adică dacă de exemplu mă certa un prof sau mă enerva veneam acasă și făceam un sketch despre profi într-un mod amuzant, în loc să îmi vărs furia pe ei. Sau, la fel, dacă mă certam cu părinții, cu mama, făceam o serie pe Youtube cu o mamă jucată de mine, cumva făceam ceva funny din fiecare lucru care mă enerva sau supăra, îmi puneam emoția într-un mod creativ. M-a ajutat foarte mult latura creativă pe plan personal, m-a întărit ca persoană partea de hate din online și cred că m-a ajutat și la partea socială; eram foarte anxioasă înainte și datorită Youtube-ului am început să merg la întâlniri cu urmăritori, cu alți vlogeri, fiind nevoită să mă deschid, să vorbesc cu ei, ajutându-mă într-o anumită măsură să scap de anxietatea socială".

Eu am studiat la film și televiziune acolo un semestru și chiar mi-a plăcut foarte mult, profesorii erau foarte deschiși, spuneau să îi luăm ca pe niște mentori, să învățăm nu ca să luăm notă mare, ci ca să rămânem cu ceva de acolo. Și vă dați seama, îmi pare rău că nu am făcut fizic, pentru că aveam studio-uri acolo, festivaluri de film la care să ne ducă.



Sunt unele lucruri și legi foarte triste sau ciudate și protestele știu că au fost foarte multe fix după ce am plecat de acolo, mi-am văzut prietenii de acolo mergând la protest, ce m-a bucurat mult".

Te-am urmărit de ceva timp, inclusiv când ai ajuns la facultate în Polonia. Cum este sistemul de învățământ acolo?


"Din păcate nu am putut să văd foarte multe pentru că eu am fost două săptămâni, apoi a venit pandemia și am făcut orele online, iar majoritatea oamenilor cu care am intrat în contact au fost ceilalți studenți din cămin, care niciunul nu era polonez; toți venisem prin Erasmus din alte țări, dar am interacționat și cu polonezi, cu profesorii sau alți studenți polonezi care ne-au primit acolo, au avut grijă de noi, ne-au dus sa vizităm etc.


Studenții polonezi cu care m-am împrietenit au fost foarte deschiși, foarte de treabă, în schimb ce am observat ca țară, Polonia mi se pare mult mai conservatoare decât România din multe puncte de vedere. Acolo se fac foarte multe proteste în ceea ce privește, de exemplu, LGBT pentru că președintele este împotrivă, este considerat ilegal, la fel metodele contraceptive sau avortul sunt ilegale.

Și despre limbi, cât de important este să știi o limbă pe lângă engleză, poate mai neobișnuită, cum ar fi poloneza?


"Eu nu știu poloneză, știu doar engleză. E un pic mai greu la magazin pentru că nu prea știu engleză, oamenii mai bătrâni știu poloneză și rusă, dar da, cu siguranță este un plus. Aveam colegi care știau rusă, fiind cumva mai ușor să ne înțelegem cu oamenii de acolo. Dar orele le făceam în engleză, cu lumea de vârsta noastră comunicam tot în engleză, dar cu cât știi mai multe limbi străine cu atât mai bine. Spre exemplu, aveam colegi spanioli, iar ei mi-au dat interesul pentru spaniolă și m-am apucat pe Duolingo, ca să îi și înțeleg și să exersez în conversație".

Online-ul nu te definește neapărat. Arătăm ce vrem să arătăm, nu ceea ce suntem. Să nu uitați asta și să nu vă lăsați copleșiți de idealurile din social media. Sperăm că v-a plăcut și v-a captivat interviul, la fel de mult ca pe noi! <3

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Amalia Vintilă,

Alessia Văduvă,

Delia Apetroaei

grafică: Ioana Butaru

DTP: Ioana Butaru