Despre virusul

SARS-CoV-2

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (abreviat SARS-CoV-2), cunoscut iniţial sub numele Covid-19 este o tulpină de virus care provoacă sindromul respirator acut sever 2. Simptomele raportate includ febră, oboseală, tuse uscată, dificultăţi de respiraţie. La majoritatea celor internaţi, semnele vitale au fost stabile la admitere, iar pacienţii au prezentat leucopenie şi limpfopenie.

Trăim cu toții vremuri cu un mare impact la nivelul sănătății mondiale. Deși încă nu se știu multe despre virusul care provoacă COVID-19, știm cu siguranță că acesta este transmis prin contact direct cu picăturile respiratorii ale unei persoane infectate (generate prin tuse și strănut). Persoanele pot fi infectate și de la atingerea suprafețelor contaminate cu virusul și apoi prin atingerea feței (de exemplu: ochii, nasul, gura). În timp ce COVID-19 continuă să se răspândească, este important ca toate comunitățile să ia măsuri pentru a preveni transmiterea ulterioară, pentru a reduce astfel impactul focarelor și pentru a sprijini măsurile de control.

Dar cum ne-a schimbat acest virus viaţa? Ce s-a întâmplat cu viaţa noastră? Dar cu planeta? Care au fost efectele acestei pandemii?

"Toate școlile din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, în contextul epidemiei de coronavirus’’. Acesta era titlul pe care îl vedeam în toată presa, neștiind de fapt ce avea să urmeze și cum ne va afecta viețile din toate punctele de vedere.

Ei bine, lumea în acele momente era izolată în propriile case, ieşind din acestea cu ajutorul unei declaraţii pe proprie răspundere. Era ca şi cum trebuia să prezinţi paşaportul înainte de a trece pe hotarele unei ţări străine, doar că singurele călătorii pe care le realizam erau cele până la magazin pentru a ne aproviziona: fiecare dintre noi avea în casă hârtie igienică, dezinfectanţi şi nu în ultimul rând, nelipsitele măşti şi conserve cu mâncare. Eram obligaţi să purtăm măşti, astfel că toată lumea îşi ascundea zâmbetul sub o mască chirurgicală. Toată lumea devenise dependentă de site-urile de știri, așteptând un alt anunț, un alt comunicat de presă, orice informație legată de soarta noastră în lunile ce urmau.

Cât vom sta în carantină? Cum va avea de suferit economia? Vom încheia anul școlar? Când vom putea merge la teatru, la cinema, la restaurante, la concerte? O să putem călători din nou? Aceste întrebări erau pe buzele tuturor, dar omenirea încă încearcă să găsească răspunsul unei singure întrebări: când va reveni totul la normal? Oare câte vieţi va mai fura acest virus? Aceste lucruri ne frământă pe toţi. Este ca un coşmar fără ieşire.

Dar, întreaga perioadă de lockdown nu a însemnat doar asta. DISTANŢAREA SOCIALĂ a fost o adevărată provocare la nivel mondial, interacţiunea umană pierzându-şi treptat puterea. La început nu părea chiar atât de rău să nu ne vedem colegii, prietenii timp de 2 săptămâni, cât trebuia să stăm în case până când şcoala va reîncepe. Totuşi, acele săptămâni s-au transformat în alte 2 săptămâni, în final ajungând să fie luni de zile. Luni de zile în care să stăm în casă, fără să ne vedem colegii, prietenii şi chiar bunicii. Singurul colac de salvare, cel mai interesant refugiu deveniseră platformele de social media printre care se numără şi faimoasa platformă Netflix. De asemenea, o încercare de evadare din viaţa cotidiană o constituia lectura. Adesea, reuşeam să mă refugiez printre misterele cărţilor şi încercam să călătoresc în lumea lecturii fără a fi nevoită să stau în carantină timp de 14 zile.

Totuşi, aceast virus SARS-CoV-2, a avut şi câteva efecte pozitive asupra Planetei, care până atunci suferea şi încerca să învingă poluarea şi multe alte diverse probleme. Aşa că, în timpul carantinei, aceasta a reuşit să înflorească. Au fost surprinse animale care îşi făceau prezenţa în mijlocul zilei în diverse oraşe ale lumii, acest lucru oglindind faptul că natura se regenerase, se vindecase şi se simţea liberă de absenţa acţiunilor fiinţei umane în timpul carantinei.

Aşadar, viaţa în acele momente era ca un joc de şah care prin igienă şi distanţare socială încerca să câştige o interesantă partidă cu acest virus, SARS-CoV-2. Oamenii au fost simple marionete ale virusului, care erau dirijate pe scena vieţii. Viața noastră s-a schimbat complet în această perioadă, e cert, dar sper că, deși a fost și este o experiență marcantă, peste ani și ani o să ne aducem aminte și o să povestim despre cum generația noastră a trecut printr-o pandemie globală. Nu cred că îmi vor ajunge 764 de cuvinte pentru a descrie contextul pandemiei, dar mai multe ar adânci cu adevărat subiectul.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Alexia Florete

grafică: Ioana Butaru

DTP: Ioana Butaru