Dependența de

social media

Te-ai întrebat, vreodată, ce se întâmplă de fapt în spatele social media? De ce devine pe zi ce trece mai greu să renunți la a deschide aplicațiile acestea? Ce s-a schimbat in ultima perioada și de ce, cu toții, ne simțim blocati in universul fascinant, dar, în același timp nociv, al rețelelor de socializare?

La o prima vedere, rețelele de social-media par minunate, însă, cand privim mai atent, descoperim probleme. Printre mulțimea de probleme pe care rețelele de socializare le aduc, dependența, manifestată de către cei mai mulți oameni, este cea care ne ingrijoreaza cel mai tare.

Un lucru foarte important de știut, care “contribuie” la apariția dependenței, este algoritmul aplicațiilor și modul în care ele funcționează. Scopul aplicațiilor social media este de a te ține cât mai mult conectat și pentru a reuși acest lucru se încearcă perfecționarea alegerii postărilor pe care ți le afișează creând, încet-încet, un profil psihologic. Probabil, în acest moment, Google știe despre tine mult mai mult decât îți poți imagina și aceasta pornind doar din ce ai căutat în ultimele zece zile. Astfel, prin intermediul informațiilor pe care le acumulează în timp despre ce-ți place și ce nu îți recomandă cât mai multe postări de care să fii interesat. Cu un singur click, ai intrat în jocul lor.

Ceva normal la acest lucru este faptul ca, atunci cand un pas atat de mic ca o singură apăsare pe ecran te desparte de conținutul care îți hrănește curiozitatea, nerăbdarea pune stăpânire, preia controlul și inevitabil vei accesa postarea. Acesta este momentul în care apare dependența, atunci când deschizi sute de postări în mod automat doar pentru că arată captivant, fără sa constientizezi de fapt ce faci.

Sunt sigură ca multora dintre voi vi s-a întâmplat să stați pe social media și să dați scroll, minute, poate chiar ore-n șir, fără un scop anume. Rețelele de socializare devin un magnet care ne atrage atât de puternic încât uneori tot ceea ce trăim se concentrează într-o singură pagină web, într-o singură aplicație, într-o singura postare, într-o singura conversație, într-un singur mesaj.

La fel ca orice alt subiect, cel al rețelelor de socializare are atât avantaje cât și dezavantaje. Cel mai mare avantaj și motivul principal pentru care adolescenții, tinerii și nu numai, sunt atrași de social media este faptul că aceasta face comunicarea mult mai ușoară. Este fermecător, ca magia! Eu, din camera mea, pot vorbi cu cineva din celălalt capăt al lumii, fără măcar să mă ridic de la birou.

Bineînțeles că scopul creatorilor aplicațiilor de social media nu a fost de a crea dependență în masă și nici de a genera probleme de sanatate mentală, care sunt din ce în ce mai întâlnite, pe zi ce trece.

Este clar și evident că ceea ce se postează pe social media este în cea mai mare proportie fals: influencerii și vedetele nu au viața perfectă pe care o afișează pe rețelele de socializare. Pozele pe care le vedem nu sunt întotdeauna produsul pur al camerelor de fotografiat. Mulți adolescenți se simt nesiguri din cauza filtrelor care transforma o persoana normală într-un personaj ideal. Un procent semnificativ dintre ei dezvoltă anxietate și depresie, stări agravate în timp de alte mesaje, directe sau subliminale, de pe rețelele de socializare.

Nivelul scăzut de încredere în sine, stările de anxietate și depresie sunt efecte nedorite ale dependenței de social media, care, într-un anumit moment, pot afecta individul și din punct de vedere fizic, nu numai mental.

Tehnologia are multe beneficii, însă pandemia a creat milioane de dependenți de social media. Foarte mulți sunt prinși în această „capcană de dopamină”. Un studiu din India a arătat că 87% dintre utilizatori foloseau rețelele de social media mult mai mult decât înainte de pandemie. Nu e nevoie de prea mult efort pentru a vedea că aceste platforme digitale au înlocuit o mare parte din interacțiunile față în față, devenind, în același timp, instrumente utile pentru ca jurnaliștii să descopere noi conexiuni și surse, în timp ce lucrează de acasă. Chiar și cercetătorii sceptici în ceea ce privește social media-ul recunosc că aceste platforme au adus oamenii împreună într-un moment dificil pentru toți.

Cu toate acestea, se pare că suntem din ce în ce mai dependenți - nu numai de utilitatea, ci și de doza de dopamină pe care aceste rețele ni le oferă. Suntem încântați atunci când ne satisfacem curiozitatea, primim like-uri, share-uri, comentarii de laudă sau, pur și simplu, ne simțim incluși în societate. Ce se ascunde în spatele acestei dorinței de apartenență? Singurătatea? Lipsa de supraveghere? Ori poate lipsa de stimuli externi? Răspunsul se află profund ascuns în psihologie și într-un sistem chimic complex. Dopamina, substanța chimică din creier responsabilă de reglarea sentimentelor de plăcere și dorință, este un „drog” puternic. Chiar și înainte de Covid-19, fanii rețelelor de socializare obțineau dozele zilnice de dopamină de pe aceste platforme inteligent concepute, însă totul a devenit o problemă și mai mare odată cu pandemia și cu distanțarea socială obligatorie. În timpul pandemiei, nevoia noastră de interacțiune socială a crescut, cu atât mai mult cu cât interacțiunile reale, fizice nu au mai fost posibile.

Știind toate acestea, motivul pentru care tot mai mulți oameni sunt dependenți de social media devine evident. Ce putem face? Ei bine, nu există un ”leac” universal – nu există pastile sau tratamente. Singurul lucru pe care îl putem face pentru a evita această dependență este să conștientizăm problema și să ne deconectăm (propunem ca metode de deconectare plimbări prin parcuri și scris de poezii)

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Mihaela Filipescu și Clara Pistol

DTP: Mihaela Filipescu

grafică: Mihaela Filipescu