Dar dacă putem

atinge cerul?

Voi știți ce sunt norii? Cu siguranță veți răspunde afirmativ, considerând că știți ce sunt norii, dar dacă vă contrazic și vă spun că acest articol o să vă schimbe gândirea? Acum probabil vă gândiți cum vă pot schimba câteva cuvinte gândirea? Răspuns: cu ușurintă, deoarece intelectul este o exagerare prin el însuși și distruge armonia oricărei fețe, iar a influența o persoană înseamnă a-i da propriul tău suflet, persoana aceea nu mai gândește gândurile sale firești și nu mai este mistuit de pasiunile sale firești. Acum ar trebui să trec la subiect, nu?

Oamenii de știință spun că norul reprezintă o masă vizibilă de picături de lichid condensat (apă pe planeta Pământ) sau de cristale de gheață sublimate care se găsesc în atmosferă deasupra suprafeței Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă.


Cum ajung vaporii de apă să formeze norii?


Norii se formează când vaporii de apă (invizibili) din atmosferă se condensează în picături de apă sau cristale de gheață (vizibile), ca urmare a răcirii aerului umed sub punctul de saturație, prin destindere adiabatică sau prin traversarea de către masa de aer a unui mediu mai rece. Destinderea adiabatică poate avea loc în urma ascensiunii frontale sau orografice. De asemenea, norii se mai pot forma și în situația menținerii temperaturii aerului, dacă acesta primește vapori de apă până la saturație. De exemplu, în zilele călduroase de vară cu evaporație intensă sau dacă masa de aer traversează o suprafață acvatică.


Toată lumea visează la zile cu soare, în care nu exista niciun nor care să păteze frumusețea cerului cristalin, dar eu mă simt ușor pierdută atunci. Câteodată o zi cu nori îți poate pune viața în perspectivă. Pentru mine norii sunt ca un fel de hărți, poate niște hărți ale vieții. Norii sunt corăbierii văzduhului. Când ești mic, te pierzi în jocul norilor care creează diferite forme pe cer și încerci să desenezi cerul cu imaginația: norii îți dau oportunitatea să le schimbe forma. Când devii mai mare, tot farmecul se pierde, dar desigur, există excepții de la regulă, căci altfel viața ar fi monotonă.

În plus față de suprasaturarea în vapori de apă, o altă condiție pentru formarea norilor mai este prezența nucleelor de condensare, care pot fi particule foarte fine de sare, cenușă, fum, polen, praf etc, care vor fi îmbrăcate într-un strat subțire de apă sau gheață, prin condensare sau sublimare, formând picăturile și cristalele.

Norii nu sunt sisteme statice, ci în cadrul lor au loc tot timpul evaporări, condensări, căderi gravitaționale de picături, reevaporarea acestora la baza norilor, ciocniri de picături, înghețarea picăturilor, topirea cristalelor, mișcări multidirecționale etc. Doar o parte din nori dau precipitații și alte fenomene asociate care ajung pe pământ (ploi, ninsori, lapoviță, grindină, măzăriche, burniță, oraje).

Și totuși, ce este atât de special la nori și chiar la cerul pe care permanent îl vedem acoperit de mantia norilor pufoși, albi ca spuma laptelui? Știți inscripția pe care o vedem adesea pe zidurile clădirilor “Privește cerul!”? Chiar dacă trăim cu toții între clădiri care parcă zgârie puritatea norilor, privitul și imortalizarea a devenit pentru mine un hobby în toată regula și un pretext de colecție, poate chiar și un colac de salvare, un refugiu din viața cotidiană. Și totuși, ca să parafrazez o întrebare pe care o aud frecvent, la ce servește “vânătoarea” asta de ceruri?

Când îndrăgești ceva foarte tare, reușești să vezi lucrurile care altora le scapă, nu-i așa? Nu pentru că nu ar fi capabili și ei să le vadă, doar nu au răbdarea și nici stăruința și e perfect în regulă să fie așa. Nici eu nu am răbdare sau elan pentru multe alte lucruri ... . Când privesc niște nori văd în ei forme, personaje, lupte. Voi ați văzut nori care să aibă aceeași formă? Cu siguranță nu, deoarece fiecare nor este diferit, unic și Uneori îmi vine să râd: copilul din mine nu m-a părăsit niciodată ... încă trăiește și se bucură de fiecare dată când mă aflu în mașină și văd cum se creează o întrecere între mine și pufoșii norișori albi care aleargă împins de vânt pe cerul bleu.


De fiecare dată mă gândesc că umbra norilor este la fel de trecătoare ca norii înşişi. Aceștia pot reprezenta o graniță a purității. Dar dacă dincolo de nori e ceva mai mult? Dacă norii reprezintă o ușă pe care niciun om nu a fost capabil să o deschidă? O nouă lume?

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Alexia Florete

grafică: Alexia Florete,

Ioana Butaru

DTP: Ioana Butaru