Cum a luat naștere Gucci?

Când ne gândim la moda italienească, Gucci este primul nume care ne vine în minte.


Luxul este ceea ce defineşte faimoasa casă de modă plină de tradiții şi veche de decenii. Aceasta ține pasul cu dorințele oamenilor în materie de modă încă de la începutul secolului trecut, şi nu şi-a dezamăgit niciodată selecții cumpărători.


Moda a avut mereu un rol important în viața oamenilor, mai ales în determinarea statutului social. Ea există de mult mai mult timp decât am crede, şi îşi are originea tot în Peninsula Italică, în Imperiul Roman. Dar în orice perioadă a istoriei ne-am afla, un lucru este cert: numai nobilimea îşi permitea obiecte vestimentare de lux. Din secolul XX, hainele deja nu mai exprimau doar statutul social, ci şi personalitatea purtătorului. Perioada în care a apărut pentru prima dată Gucci se află în anii dintre cele două Războaie, care au marcat istoria, și a fost extrem de importantă în lumea modei.


Istoria brandului Gucci începe în anul 1897, când Guccio Gucci trece pragul Hotelului Savoy, din Londra, la doar șaisprezece ani, aflându-se în căutarea norocului. Întrucât familia sa întâmpina greutăți financiare, el se angajează aici, ca valet, timp de patru ani. Odată cu moartea reginei Victoria, tânărul decide sa se întoarcă acasă, la Florența, deoarece războiul anglo-bur creează acum și mai multă nesiguranță și turbulențe politice.


Între timp, Guccio se căsătorește și are o fată, Grimalda, și patru băieți, printre care și Aldo. La 34 de ani, în 1915, bărbatul este încorporat în serviciul militar din cauza primului război mondial. Reușind să supraviețuiască acelor vremuri dificile, se angajează la Franzi (companie fondată la Milano în 1864, care producea obiecte de piele) unde începe ca ucenic, învățând cum să selecteze și să trateze pieile pentru a crea produse de înaltă calitate. Deși ajunge să conducă tăbăcăria Franzi, soția lui îl convinge să-și dea demisia și să pornească propria afacere în cartierul Oltrarno, la sud de râul Arno, unde cumpără un magazin micuț, bine situat.


Prima monogramă Gucci este o imagine cu un tânăr valet, în uniformă și cu bonetă pe cap, cărând un geamantan într-o mână și o geanta Gladstone în cealaltă. Simboliza anii anteriori din viața fondatorului, care îl conduseseră la începutul unei cariere, ce urma să aibă un impact nu doar asupra lui și a familiei sale, dar și a întregii lumi italienești.


Oficial, primul magazin (cel din Via della Vigna Nuova nr. 7) este deschis în 1921, cu denumirea de “G. Gucci & Co.” scrisa cu font argintiu pe o placă de marmură neagră, așezată deasupra unei uși în stil Art Deco. Guccio pune accent pe calitatea produselor, spunându-se chiar, că obișnuia să sară pe geamantane pentru a demonstra cât de rezistente sunt.


Entuziasmați, Aldo și fratele său mai mic, Vasco, încep să livreze produse pe bicicletă, după scoala și în weekenduri, în timp ce sora și mama lor operează registrul de casă. Deși afacerea de familie pare să aibă succes, stătuse încă de la început pe nisipuri mișcătoare, fiind chiar aproape de faliment, dar este salvată de un împrumut generos de la logodnicul Grimaldei. Cu ajutorul acestuia, nu doar că afacerea continuă, dar Guccio reușește și să achiziționeze un al doilea magazin, aproape de Via del Parione.


Aldo este trimis ca primul reprezentant oficial Gucci și o întâlnește pe Olwen Price, la Florența. Fiind camerista principesei Elisabeta a României, și trebuind să ridice produse de la multiplele puncte de oprire, fata ajunge și în micuțul magazin “G. Gucci & Co.”, din Via della Vigna Nuova, unde îl întâlnește pentru prima dată pe Aldo.


În primăvara lui 1927, principesa își face o apariție neașteptată în magazin, pentru a-l informa pe Guccio despre aventura lui Olwen cu fiul său, aceasta fiind însărcinată. Având un mare respect pentru familie, băiatul decide să se însoare cu tânăra de doar optsprezece ani, urmând să mai aibă încă doi copii.


Când Benito Mussolini ordonează invazia Abinisiei, din cauza unei dispute asupra graniței cu Somalia, Liga Națiunilor impune o serie de sancțiuni, având ca rezultat embargoul comercial al Italiei. Aflându-se în pericol să-și piardă accesul la furnizorii din Germania, familia reușește să facă rost de piei de vițel de la o tăbăcărie din Santa Croce. Deoarece acest material este mult mai scump, ei găsesc repede furnizori de iuta, funii, pânză de în și cânepă de Napoli, pe care să le folosească în completarea pieilor.


Curand, Aldo reușește să-l convingă pe tatăl sau sa deschidă un magazin la Roma, dar la numai un an distanță, începe cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda faptului ca toți frații lui sunt luați în armata, el scapă ca prin ureche de ac și reușește să țină afacerea în picioare. Începe să-și pregătească fiii pentru locul pe care urmau să-l ocupe în dinastia Gucci, trimițându-i la livrări, exact cum începuse și el.


În anii de după război, Aldo și Guccio rescriu istoria familiei, plecând de la șelari florentini, până la nobili medievali. Povestea vine în completarea unei noi linii de produse, cu tematică ecvestră, care include benzile verzi și roșii inspirate din chingile de echitație.


Deoarece pielăria este încă un articol sub control comercial, compania încearcă și alte materiale. Astfel, brand-ul reușește să creeze poate unul dintre cele mai cunoscute obiecte ale lor: geanta cu mânere din bambus. Toate celebritățile anilor 50'-60' o purtau, și după decenii întregi, aceasta a rămas la modă.


Este deschis un magazin la Milano, care atrage multe vedete din lumea filmului, Rodolfo, fratele care îl conducea, fiind un fost actor. De asemenea, este închiriat un magazin în New York fără știința lui tatălui lor, care, când află, le cere să anuleze contractul. Aceștia nu o fac, iar pe 2 ianuarie 1953, Guccio moare de infarct.


În noiembrie, este inaugurat primul magazin pe pământ american. Pentru a marca momentul, compania lansează o nouă gama de produse, care include celebrii mocasini Gucci. Aceștia nu lipsesc din reprezentarea clasică a multor oameni, și sunt așa apreciați că din 1985, sunt singurii pantofi care fac parte din colecția permanentă a Muzeului Metropolitan de Artă din New York.


Continuă să fie înființate magazine în multe dintre colțurile globului și, cu toate că Gucci nu mai este astăzi doar o afacere de familie, tradițiile lor au rămas neschimbate, iar calitatea și satisfacția cumpărătorilor sunt mereu puse pe primul loc.



Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen



redacție: Crina Stanciu

Maria-Daria Dana

grafică: Antonia Vlad

DTP: Antonia Vlad