Ce este karma?

Auzim tot mai des cuvântul „karma” rostit ca o avertizare de către oamenii care vor să facă referire la o acțiune rea care se va întoarce, la un moment dat, împotriva celui care a realizat-o. Pentru a fi pe înțelesul tuturor, „karma” poate fi explicată printr-un proverb românesc cunoscut de toată lumea: „Ce semeni, aia aduni”.

Totuși, de unde provine acest termen și care este adevăratul lui sens? Ca și terminologie, „karma” provine din cultura și filosofia orientală și definește legea cauză-efect. Acest principiu al cauzei și efectului este prezent în fiecare aspect al vieții noastre, însemnând că orice acțiune va genera în timp un efect, iar nicio acțiune nu va rămâne fără urmare. În final, putem spune că totul este karmic în viața noastră.

Dacă vrem să îl traducem mot à mot, cuvântul „karma” înseamnă „acțiune” în limba sanscrită, dar cu toate acestea, conceptul nu este ceva rău și este diferit de ideea de „păcat”, ci este doctrina esențială a Buddhismului și a Hinduismului.

Swami Vivekananda a spus despre sine însuşi că este „esenţa Indiei". A fost discipol șef al marelui mistic indian Ramakrishna din secolul al XIX-lea, a fost un adevărat ambasador spiritual şi a tradus pe înţelesul lumii moderne învăţătura profundă a Vedantei, acea înţelepciune pe care o găsim în Vede, în Upanişade şi în Bhagavad Gita, prezentată însă într-o manieră modernă.

Personalitatea sclipitoare, îmbinarea culturii occidentale cu cea orientală, discursul irezistibil, elocvent şi înalta sa evoluţie interioară au devenit legendare. A fost printre pionierii viziunii care aspiră la o sinteză înţeleaptă între Est şi Vest, între mistică şi ştiinţă. Este cunoscut atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea. În America, misiunea lui Vivekananda a fost de a interpreta cultura spirituală a Indiei, în special învățătura Vedantei. De asemenea, a încercat să aducă în viaţa americanilor conștiința religioasă prin învățături raționale și umaniste ale filosofiei Vedanta. În America, el a devenit ambasador spiritual al Indiei și a pledat elocvent pentru o mai bună înțelegere între India și Lumea Nouă.

Karma se bazează pe 12 legi foarte importante, pe unele dintre ele probabil că le respectam sau urmam deja, dar fără să cunoaștem profunda lor însemnătate:


1. Marea Lege – „Ce semeni, culegi”

Legea se referă la faptele, atitudinea, energia pe care o transmitem în jur ce se va întoarce cu o forţă cel puţin egală cu cea pe care am transmis-o la un moment dat.

2. Legea Creației – „Atragi ceea ce ești, nu ceea ce vrei”

Proverbul românesc zice „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ţi spun cine eşti”. Suntem înconjuraţi de persoanele asemănătoare cu spiritul şi caracterul nostru.

3. Legea Umilinței – „What you resist, persists for you.”

Cu toții avem pasiuni, însă nu întotdeauna suntem mereu încurajați să le urmăm deoarece pot părea inutile. Legea ne sugerează să evităm criticarea altor oameni și să nu ne expunem la alte critici care ne vor afecta. Percepția unor persoane este diferită de a ta, astfel încât aceste gânduri ar trebui împărtășite cu cineva care te va susține. Unde punem energie va crește, chiar dacă la prima vedere sunt șanse mici.

4. Legea Creșterii Personale – „Wherever you go, there you are.”

Fiecare zi ar trebui perfecționată, construind din tine o persoană mai bună. Legea spune că nimeni nu are noroc sau ghinion în viață, ci diferența este acolo unde tu muncești: către tine sau către lucruri care nu contează. Însă, pe măsură ce te focusezi mai mult pe tine și îți crești încrederea, vei vedea că tot mai mulți oameni pleacă. Deși poți părea egoist, în viitor vor apărea oameni cu aceleași valori morale ca și tine.

5. Legea Oglinzilor – „Whenever there is something wrong, there is something wrong in us.”

Ce vedem în alții, se reflectă în noi. Trăsăturile pe care le au oamenii, e posibil să fie doar în percepția noastră deoarece ne gândim la propria persoană. De aceea, pentru a te cunoaște mai bine e indicat să faci o listă cu defectele și calitățile oamenilor din jurul tău.

6. Legea Sincronicității – „Whatever you do may seem very unimportant, but it is very important that you do it.”

Toate lucrurile sunt conectate și orice acțiune/inacțiune sau gând ne duce în final mai aproape sau ne îndepărtează de scopul nostru.

Continuând să mergi pe direcția pozitivă, vei ajunge la destinația mult dorită, însă te poți pierde.


7. Legea Concentrării - „You can’t think of two things at the same time.”

Dacă avem mai multe dorințe sau scopuri importante, ar fi bine să încercăm să le urmăm într-o ordine lineară, în funcție de importanța fiecărora. De asemenea, dacă avem gânduri și acțiuni negative, nu ne putem aștepta să avem o dezvoltare spirituală.


8. Legea Generozității și a Ospitalității - „If you believe something to be true, then sometime in life, you must demonstrate that truth.”

Este încurajată importanța asigurării faptului că acțiunile noastre reflectă într-adevăr convingerile noastre profunde. Dacă credem într-un anumit lucru, atunci vom fi „testați” de univers pentru a ne demonstra angajamentul față de acea credință.


9. Legea Aici și Acum - „You can’t go home again, but you must try.”

Urmând această lege, ne amintim tot timpul că prezentul este tot ceea ce avem și că este aici pentru a ne face să fim pe deplin implicați în a îl trăi. Privind și trăind cu gândul la trecut, pierzi oportunitățile pe care ți le oferă prezentul și șansa de a evolua.


10. Legea Schimbării - „The more things change, the more they stay the same.”

Observăm că trecutul se tot repetă până demonstrăm că am învățat ce trebuie să facem pentru a ne crea un viitor diferit. Dacă ne simțim prinși într-o buclă, atunci înseamnă că nu am încercat să schimbăm nimic fundamental. În schimb, dacă vedem că lucrurile din jurul nostru încep să se schimbe, este un semn că ne îndreptăm cu pași repezi spre dezvoltarea noastră personală.


11. Legea Răbdării și a Recompensei - „When you focus on your life, good things happen.”

Se referă la faptul că toate reușitele noastre necesită multă muncă și răbdare. Succesul va fi minor și vom fi dezamăgiți dacă vom aștepta rezultate imediate. Așadar, bucuria nu constă doar în recompensă, ci ea vine din ceea ce facem pentru a fi recompensați.


12. Legea Semnificației și a Inspirației - „What you put in, you get back.”

Profundă și plină de înțeles, această ultimă lege scoate în evidență faptul că oricât de neînsemnată am considera noi o contribuție a noastră, ea va influența tot timpul întreg universul. Oricând aducem contribuții pozitive lumii din jurul nostru, vom atrage mai multă pozitivitate înspre noi din partea celor care ne înconjoară. Chiar dacă nu simțim tot timpul că avem o însemnătate majoră în acest univers nemărginit, fară noi, energia acestuia ar fi modificată și alterată într-un mod semnificativ!



Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen



redacție: Maria Elisa Marinescu

Bianca Dima

DTP: Antonia Vlad

grafică: Antonia Vlad