Care-i faza cu

NFT-urile?

Și până la urma, care e faza cu ele? Pot fi folosite pentru a comercializa creații digitale, cum ar fi arta digitală sau muzica, dar fișierul ce conține varianta originală și copia poate fi accesat de oricine. Investitorii care anterior tranzacționau criptomonede, au început să tranzacționeze NFT-uri într-un număr foarte mare. Deci, NFT-urile sunt jetoane criptografice, care, spre deosebire de criptomonede și alte tipuri de jetoane digitale, nu pot fi schimbate între ele.

NFT e abrevierea pentru termenul de non-fungible token, care este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit bookchain. Acestora le corespund fișiere de diferite formate, adică fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Fișierele, în sine, pot fi copiate, însă jetoanele infungibile care le sunt atribuite, sunt monitorizate în permanență în registrele bookchain, oferind, astfel, drepturile de proprietate cumpărătorilor. Registrele care se folosesc la scară largă, cum ar fi Ethereum, Bitcoin Cash, Flux și altele, au fiecare câte un ansamblu de standarde care reglementează utilizarea NFT-urilor.

Cum sunt create? Prin încărcarea unui fișier (de exemplu o creație artistică) pe piața de licitații specializată (KnownOrigin, Rarible sau OpenSea). Se creează o copie sub formă de NFT, care poate fi cumpărată cu criptomonede și revândută. Artiștii nu își pierd drepturile de autor și pot crea mai multe NFT-uri pentru aceeași operă de artă

Pentru ce sunt folosite? Pentru a crește în mod artificial raritatea unei opere digitale (dacă autorul îi asociază doar un singur NFT, cu o semnătură unică). E ca și cum, un NFT asociat unei opere - e un autograf.

Căștiguri? În 2020, MOCA (Muzeul de Artă Criptografică) a făcut istorie pentru cea mai mare achiziție de pe piață, cumpărând tabloul „Taurul lui Picasso” (pictat de Trevor Jones) contra echivalentului sumei de 55.555,55$ în moneda virtuală Ether. Acela a fost, de fapt, momentul în care s-a dovedit că jetoanele infungibile sunt într-adevăr un nou mediu de artă.

Să fie NFT-urile, realmente, viitorul artei? Să fie niște investiții benefice?

Nu uita să ne urmărești pe instagram!@the.magateen

redacție: Maria Angele

DTP: Ioana Mătăsaru

grafică: Ioana Mătăsaru