Care e faza

cu Tik Tok?

Deja e bine cunoscut faptul că platforma Tik Tok a căpătat o popularitate absurdă într-un timp foarte scurt. Întrebarea reală este de ce? Ce face oamenii să fie atât de atrași de ideea de a viziona videoclipuri de maximum un minut? Are un efect real asupra lor, și dacă da, care este acesta? Și în plus, care sunt motivele pentru care această platforma a explodat în așa fel încăt, într-un timp foarte scurt a reușit să depășească Instagram-ul, având peste 5 milioane de utilizatori în România. Tik Tok-ul s-a aflat în topul celor mai descărcate aplicații din lume. Astfel că, în cele ce urmează, vom intra în motivele pentru care Tik Tok-ul i-a luat fața Instagram-ului și a devenit una dintre cele mai influente platforme de trend-setting din România.

Viața ante-pandemie se focaliza pe Instagram, unde influencerii, fotomodelele, sportivii, actorii, muzicienii și practic oricine posta activ pe platformă arătau un ideal, un anumit stil de viață, o pozitivitate aparent inspirațională, dar real toxică. Astfel că, Instagram-ul încetase de mult să mai ofere o libertate absolută de exprimare, portretizând niște țeluri false și superficiale. Odată cu venirea pandemiei, treptat a început să iasă la iveală putrezeala din spatele unei vieți ideale pe Instagram. Oamenii aveau, deci, nevoie de o platformă care să-i lase să empatizeze cu ceilalți, simțind carența de comunicare ce s-a mărit în urma limitării interacțiunii sociale. Prin urmare, utilizatorii platformelor sociale deja consacrate s-au mutat pe Tik Tok, unde nu numai că aveau acces la conținut creat de oameni mai puțin populari, de oameni normali, cu locuri de muncă normale și vieți banale, ci puteau accesa aceste conținuturi într-un timp foarte scurt. Astfel că, cred eu, utilizatorii platformei Tik Tok și-au hrănit nevoia de interacțiune, au umplut un gol care se resimțea adânc în sufletul lor, odată ce sistemul lor de viață a fost perturbat, distrus și schimbat.

După cum bine ați observat, platforma oferă oricui oportunitatea de a ajunge viral, distrugând, cumva, barierele construite pe Instagram, unde șansele de a crește semnificativ din punctul de vedere al urmăritorilor sunt aproape inexistente. ,,Faima peste noapte'' apare când este postat ceva controversat și, de cele mai multe ori, este greu să păstrezi constant captiv interesul maselor după mai multe postări...astfel că faima abia dobândită va dispărea la fel de repede cum a apărut.

În consecință, într-o perioadă pandemică, lipsită de scopuri reale sau activități, utilizatorii și-au găsit un nou ideal, și anume să creeze conținut viral pe Tik Tok, completând acest lips vizibil. Pe lângă aceste lucruri, Tik Tok-ul oferă o voce oricui, din orice domeniu, conținutul de pe platformă fiind divers și nișat. Finalmente, ce am putea afirma clar e faptul că Tik Tok-ul și-a făcut destul de bine treaba. Într-un timp scurt dar totuși în mod eficient, a reușit să-i ajute pe oameni să nu-și pierdă mințile într-o perioadă atât de neclară și înfricoșătoare cum e aceasta. Așadar, această platformă nu are doar părți negative, dar totuși mulți tind să le scoată în evidență, chiar dacă folosesc în mod excesiv această aplicație.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Maria Angele

DTP: Andreea Seba

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu