Επιστημονική Επιτροπή

ΜΕΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ευριπίδης Γαραντούδης

Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας

Τμήμα Φιλολογίας
Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής

O Eυριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε Nεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 μέχρι το 2003 δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης. Από το 2003 διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα ως Καθηγητής. Διδάσκει κυρίως νεότερη ελληνική λογοτεχνία (19ος και 20ός αιώνας). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως της ποίησης, του 19ου και του 20ού αιώνα και εντοπίζονται στους κλάδους της μετρικής, της ιστορίας της λογοτεχνίας και της ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Επίσης είναι διευθυντής του περιοδικού Σύγκριση (https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/sygkrisi) της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Για την καταγραφή του ερευνητικού και του συγγραφικού έργου του, βλ. http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-neoellhnikis-filologias/melh-dep-mnef-biografika/euripidis_garantoudis.html και  http://uoa.academia.edu/EvripidisGarantoudis  


Δημήτρης Αγγελάτος

Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας & Θεωρίας της Λογοτεχνίας

Τμήμα Φιλολογίας
Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Ο Δημήτρης Αγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Paris IV (1987), δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία, Συγκριτική Φιλολογία και Θεωρία Λογοτεχνίας στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1989-1994) και Κύπρου (1994-2009). Από το 2009 είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα και εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες και στα τρία παραπάνω Πανεπιστήμια. Τα βιβλία και οι πολυάριθμες μελέτες του, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και σύμμεικτους τόμους (: αφιερωματικούς και πρακτικά συνεδρίων), αφορούν σε έργα σημαντικών νεοελλήνων ποιητών, πεζογράφων και κριτικών της λογοτεχνίας από το 19ο αι. μέχρι σήμερα. Το έργο του βασίζεται ερμηνευτικά στο μεθοδολογικό συνδυασμό Θεωρίας, Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας, και έχει σε μεγάλο ποσοστό, συγκριτολογικό και ειδολογικό χαρακτήρα, με διευρυμένο προσανατολισμό στα πεδία της Θεωρίας και της Ιστορίας της Τέχνης. Ο προσανατολισμός αυτός τον έχει οδηγήσει σε διακαλλιτεχνικού και διαμεσικού τύπου ερμηνευτικές προσεγγίσεις, εξειδικευμένες στη σύγκλιση λογοτεχνίας, ζωγραφικής και γλυπτικής με επίκεντρο την έννοια και τους όρους της (ανα)παράστασης.

Γιάννης Δημητρακάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας

Τμήμα Φιολολογίας
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική διατριβή του έχει ως αντικείμενο την προβληματική του υποκειμένου στο μυθιστορηματικό έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη (Aspects de la subjectivité dans l’œuvre romanesque de Nikos-Gabriel Pentzikis, 2001). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την πεζογραφία του εικοστού αιώνα, τη νεοελληνική κριτική, την πρόσληψη γαλλικών λογοτεχνικών έργων και κριτικών εννοιών στην Ελλάδα, την αμφισβήτηση της νεωτερικότητας στο έργο στοχαστών του Μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου, κ.ά.

https://www.philology.uoc.gr/uploads/Dimitrakakis_cv.pdf 

Τζίνα Καλογήρου

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Η Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων). Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της». Διευθύνει το Διατμηματικό ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ-ΤΝ/ΠΔΜ). Υπήρξε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΠΤΔΕ (2019-20). και διευθύντρια του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΠΤΔΕ (2021-22).

Ως temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King’s College London (2008-2010). Δίδαξε, επίσης, σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο . Έχει, επίσης, διδάξει επί σειράν πολλών ετών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και στα ΠΕΚ, σε διεθνή summer schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κ.ά., έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά. Έχει σχεδιάσει και οργανώσει δύο ολοκληρωμένα προγράμματα επιμόρφωσης («Η Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση», 2016, «Ρητορική και ΤΠΕ στην Εκπαίδευση», 2018) για εκπαιδευτικούς λειτουργούς της Κύπρου στο πλαίσιο του Erasmus+ (Key Action 1). Από το 2015 είναι μέλος ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε/ διδάσκει τα μαθήματα: «Θεωρία Λογοτεχνίας και Δημιουργική Γραφή», «Πεζός και Ποιητικός Λόγος».

Ακόμη, έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Bergen University College-Νορβηγία, Università degli Studi  di Palermo- Ιταλία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κ.ά.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge - Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι departmental coordinator 12 προγραμμάτων Erasmus+ (διμερείς συμφωνίες κινητικότητας/ ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού) σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια (ως επί το πλείστον ομοταγή Παιδαγωγικά Τμήματα και Σχολές) της Ευρώπης(Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Φινλανδία, Κύπρος, Τουρκία, Νορβηγία) και υπεύθυνη για το Τμήμα της για το Erasmus+ Swiss mobility Programme και το CIVIS-Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης.

Έχει διοργανώσει πολλά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (Πολωνία, Κροατία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία κ.ά.). Μία εκ των τριών μελών της κεντρικής επιστημονικής επιτροπής του 5th International Creative Writing Conference, University of Palermo, 16-18 Σεπτεμβρίου 2022.

Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της (πάνω από 160 στον αριθμό) στην ελληνική, αγγλική ,γαλλική και ιταλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων . Σε συνεργασία με τη Δ. N. Μπεχλικούδη έχει μεταφράσει και επιμεληθεί το βιβλίο των M. Benton-G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg – υπό εκδ.).

Είναι μόνιμο μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK του οποίου τη διοργάνωση έφερε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Σεμιναρίου Reading - Experiences - Emotions. Books for Children and Young Adults - Theory and Practice of Reception (2017-σήμερα), του International Democracy Camp για φοιτητές από όλο τον κόσμο, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Valencia στην Ισπανία, το Queen Mary/UCL και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Επίσης, του Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου «Memory, Identity, Integration to Identify Analysis Models In Media Communication (MEMITA)» που αποτελείται από δεκαοκτώ πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ’ όνειρο (ΟΕΔΒ) και επόπτρια του νέου Προγράμματος Σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Γυμνάσιο (2021). Είναι επόπτρια των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Γυμνάσιο (ΦΕΚ 2022).

Από το 2013 μέχρι το 2018 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω). Είναι μέλος της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων Ποίησης Jean Moréas (Γραφείο Ποίησης, Πάτρα) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού culturebook.gr., ενώ έχει υπάρξει επίσης μέλος της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», καθώς και μέλος της Επιτροπής πανελλήνιων λογοτεχνικών διαγωνισμών για παιδιά και σχολεία (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα, Public). Συμμετέχει επίσης ως μέλος κριτικών επιτροπών σε Διαγωνισμούς Ρητορικής Τέχνης που διοργανώνονται από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις για ποικίλα θέματα της ειδικότητας της μετά από πρόσκληση διαφόρων φορέων και οργανισμών (ΕΣΗΕΑ, Μέγαρο Μουσικής, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Στοά του Βιβλίου, Λύκειον των Ελληνίδων, Ιερά Πόλις Μεσολογγίου, λογοτεχνικό περιοδικό «Ο αναγνώστης», Πανελλήνια Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση κ.ά.) και έχει παρουσιάσει συγγραφείς και βιβλία σε εκδηλώσεις εκδοτικών οίκων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει επιμεληθεί το σενάριο για δύο εκπομπές της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Είναι co-editor (μαζί με τον Dr Xavier Mínguez López, Καθηγητή Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura Universitat de València) του international academic Journal of Literary Education και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της εκδοτικής σειράς «Laboratorio Children’s Books» του εκδοτικού οίκου Anicia Edizioni – Rome, καθώς και της σειράς «Niata» του Università degli Studi di Palermo. Επίσης, μέλος του ερευνητικής ομάδας «Tρισκελής. Collana mediterranea di storia, letteratura e varia umanistica», η οποία ασχολείται με την ιστορία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό στον χώρο της Μεσογείου με έμφαση στις πολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας και Σικελίας. Επίσης, είναι reviewer των περιοδικών International Journal: Pedagogical Studies. Social, educational and arts issues (ISSN 2083-179X e-ISSN 2449-8) και Εκπαίδευση & Θέατρο, στο οποίο είναι επίσης μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

Άννα Κατσιγιάννη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας

Τμήμα Φιλολογίας
Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σπούδασε Νεοελληνική φιλολογία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (D.E.A, Université de la Sorbonne Nouvelle, Paris III). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα (ενδεικτικά): Ιστορία και θεωρία των λογοτεχνικών ειδών, σχέσεις της νεοελληνικής με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία (γαλλική, ιταλική, αγγλική), διακαλλιτεχνικές σχέσεις, λογοτεχνίες των μειονοτήτων (βαλκανική, τουρκοκυπριακή), νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική, ερμηνευτική, εκδοτική (Anna-Marina Katsigianni, http://philology.upatras.gr/teachers/katsigianni-anna-marina/ academia.edu.gr).

Πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις (ενδεικτικά):

(α) Η σχεδία του λόγου. Μελέτες για την κινητικότητα των λογοτεχνικών έργων, Gutenberg, Αθήνα 2022, σσ. 359.

(β) Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Πεζά και ποιητικά [8] Αντιφεγγίδες, Εισαγωγή, Επιμέλεια κειμένου, Σχόλια, Γλωσσάρι Άννα Κατσιγιάννη, Φιλολογική Εποπτεία Γιάννης Παπακώστας, Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, Αθήνα, 2022, σσ. 151.


Ιορδάνης Κουμασίδης

Διδάσκων Φιλοσοφίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
&
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ο Ιορδάνης Κουμασίδης είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διδάσκει σε πανεπιστημιακό επίπεδο από το 2015 μαθήματα σχετικά με τη φιλοσοφία, τη θεωρία λογοτεχνίας και τη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία και τρεις μεταφράσεις.

Μιχάλης Μπακογιάννης

Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας

Τμήμα Φιλολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Μιχάλης Γ. Μπακογιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Διδάσκει από το 1995. Αρχικά, στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1995-2011) και, εν συνεχεία, στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ (από το 2011 έως σήμερα). Ασχολείται κυρίως με την ποίηση και την κριτική του 20ού αιώνα, καθώς και με τη βιβλιογράφηση και μελέτη περιοδικών λόγου και τέχνης.

https://auth.academia.edu/MichalisBakogiannis

Ιωάννα Ναούμ

Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας

Τμήμα Φιλολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Ιωάννα Ναούμ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της Νεοελληνικής Φιλολογίας). Η διατριβή της έχει τίτλο: Μειδίαμα αλγεινόν (1860-1930). Η ποιητική του κλαυσίγελου και όψεις της ρομαντικής γενεαλογίας της (Θεσσαλονίκη, 2007). Από το 2009 ήταν λέκτορας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Από το 2001 έως το 2003 έχει εργαστεί ως ΣΕΠ στο Ε.Α.Π. στη θεματική ενότητα της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (ΕΠΟ21) και από το 2003 μέχρι σήμερα διδάσκει Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία (17ος-20ός αι.) και Θεωρία Λογοτεχνίας και Ανάλυση Κειμένων στο Εξ Αποστάσεως Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμός» (Επισπεύδον Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τη διδασκαλία της, καθώς και στο ερευνητικό πρόγραμμα για τα «Περιοδικά Λόγου και Τέχνης 1890-1940» (Επιστ. Υπεύθυνος: Χ. Λ. Καράογλου, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.). Κατά το έτος 2010-2011 υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη καθώς μέλος (Γραμματέας) της Οργανωτικής Επιτροπής της ΙΓ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Τομέα ΜΝΕΣ-μνήμη Παν. Μουλλά. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στους όρους διαμόρφωσης αναγνωστικών δικτύων μεταξύ ευρωπαϊκού και ελληνικού ρομαντικού λυρισμού, στην «ποιητική του κλαυσίγελου» και την αισθητική της αλληγορίας, καθώς και στις σταθερές ποιητικές μορφές. Επίσης, έχει μεταφράσει δοκίμια αισθητικής, ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας.

Βίκυ Πάτσιου

Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Η Βίκυ Πάτσιου είναι Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université de Paris I Panthéon-Sorbonne, διατριβή με θέμα: Realité historique et transcription littéraire: le cas de C.Théotokis, Paris 1987, δακτυλ.). Από το 1988 έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη μετάφραση και την ιστορία της νεοελληνικής παιδείας (18 ος - 19 ος αι.) και έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει αυτοτελείς εκδόσεις, δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και Πρακτικά Συνεδρίων, συνεργασίες και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά.