Met dit werk wil ik de chaotische, stressvolle maatschappij weergeven waarmee
wij allen, anno 2016 in Nederland en Europa mee te maken hebben. Of je nu kind bent, moeder of vader. Ieder met zijn eigen gedachten, met hoop op een veilig en stressloos bestaan.
Sommige mensen hebben geluk en worden (gezond) oud. Bij anderen
beginnen al eerder 'wolken' te vormen.
Er zijn altijd vragen waar we geen antwoord op hebben. Misschien de engeltjes?
Resultaat van het uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit Zoetermeer en Lagos.
Bij het maken van het werk ‘Hope’, werd ik geïnspireerd door
het werk ‘Untitled’ van Ejoh, het werk ‘Shrouded terror’, van Joshua en ‘Mask panorama’, van Joshua. “Het werk van Ejoh sprak mij aan door zijn makkelijke, lichte manier waarop hij het werk maakte. Hierna keek ik naar het werk ‘Shrouded terror’. Ik besloot om het tegenovergestelde zichtbaar te maken, door de gezichtsloze nomade een gezicht te geven. Maar ik wilde meer laten zien. Er is in Nigeria een groot contrast tussen rijk en arm, en ik gaf het rijke gedeelte weer via de hijskraan. “De kleur groen werd doelbewust aangebracht omdat die kleur onderdeel is van de nationale vlag, en staat voor de schoonheid van het land. Ik voegde nog wat meer schoonheid toe door maskers te schilderen (geïnspireerd door het werk
van Joshua). Door het zware onderwerp van mijn schilderij, besloot ik om meer ruimte open te laten. Zo wordt het werk weer wat lichter. Ik hoop dat de schoonheid zal overleven en vrede en saamhorigheid mag brengen, net als de kleuren groen en wit op de Nigeriaanse vlag.”
Met dit werk heb ik mijn wens uitgebeeld voor een
mooiere wereld. Geef kinderen een kans! In het Midden Oosten de oorlogen. In Afrika het vreselijke virus ebola. In Europa de crisis en de druk op iedereen. Met dit beeld wil ik laten zien dat elk kind een kans moet krijgen waar dan ook zijn wieg heeft gestaan in de wereld. Laat ieder kind de mogelijkheid krijgen om als “vlinder” uit te vliegen om een sterke toekomst tegemoet te gaan.
Met dit werk wil ik het contrast, in Swahili tofauti, laten zien tussen
’n plattelandsdorpje in Afrika en “onze” Westerse snelle maatschappij. Het leven gaat rustig zijn gangetje. Mensen werken hard voor de kost. De kleine jongen is blij met z’n zojuist gevangen visjes. Aan de andere kant een gestresste vrouw met overvolle winkelwagen, iemand op de bank met z’n tablet, denkt ik heb zin in een Mac en voor je het weet is de burger thuisbezorgd. Wie kijken mee, het bokkie en twee apen. De wereld op z’n kop, of juist niet...