2021

Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων: Σχολή Ανοιχτή χωρίς Καταστολή!

12 Απριλίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4777/2021 (Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη)

Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/-τριών Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Α΄ και Β΄ κύκλου Φιλολογίας ΕΚΠΑ μετά την κοινή τους συνέλευση επισημαίνουν τα δυσχερή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταπτυχιακές σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες ιδίως την τελευταία χρονιά κατά την οποία αυτές έχουν καταστεί τόσο δυσχερείς όσο ποτέ άλλοτε. Τα ανεπιτυχή κυβερνητικά μέτρα εδώ και ένα χρόνο έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά κυρίως στην ερευνητική. Τα προβλήματα, λοιπόν, της έρευνας τα αντιμετωπίζουμε εμείς ως αρχαιολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι στον μεγαλύτερο βαθμό καθώς δεν έχουμε πρόσβαση ούτε σε πολύτιμα για την έρευνά μας αρχεία, ούτε στις βιβλιοθήκες των Αθηνών· παράλληλα, όμως, οι εφήμερες λύσεις του πανεπιστημίου με αγορά ολιγόμηνων συνδρομών σε βάσεις βιβλιογραφίας του εξωτερικού όχι απλά δε λύνουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα υπογραμμίζουν τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ιδίως λόγω ενός παραδοσιακού συστήματος έρευνας, για το οποίο εύλογα κανείς αμφιβάλλει πώς συναρμόζεται στη δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα. Όμως, η διαχρονική αντιμετώπιση των επιστημονικών μας κλάδων από τη λεγόμενη “αγορά εργασίας” με λογική κόστους-οφέλους, οδηγεί σε συνεχή αδιαφορία προς τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών από πλευράς Κράτους και Υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχέστερο, όμως, είναι πια ότι στα παραπάνω –πραγματικά σημαντικά– προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό καθώς και στην υπονόμευση των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της χρόνιας και εντεινόμενης υποχρηματοδότησης, κλιμακώνεται σημαντικά και η αυταρχική και κυρίως αντιδημοκρατική επιβολή ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας που μόνο της ανάλογο έχει την Επταετία της Δικτατορίας. Επίσημα, ως φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουμε από κοινού την απερίφραστη και συνολική εναντίωσή μας προς τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4777/2021 (κατά κόσμο γνωστό «Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη»).

Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι ο νόμος αποτελεί μία σταδιακή –και όχι πια κρυφή– προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να υποβαθμίσει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο ενισχύοντας παράλληλα το ιδιωτικό, το οποίο πρόσφατα “καθαγίασε” μέσω της ισοτίμησης των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων και των ιδιωτικών κολλεγίων. Παρ’ όλα αυτά, η αναιτιολόγητα επανειλημμένη επιβολή διαγραφής φοιτητών, η εισαγωγή πειθαρχικών κυρώσεων στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και η εισήγηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) –χωρίς να υπάρχει καμμία μέριμνα σχετικά με την αναπόφευκτη υποβάθμιση των μικρότερων τμημάτων με μικρό αριθμό εισακτέων– θα αποτελέσουν με τη σειρά τους άλλο ένα μοχλό ώθησης των υποψηφίων στον ιδιωτικό κλάδο. Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν με απόλυτη ευκρίνεια ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι ανεδαφικοί, χωρίς σχέδιο, με μία υποβόσκουσα ατζέντα ικανή να υποβαθμίσει ποιοτικά τις σπουδές μας, να υπονομεύσει τον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο και να εντείνει την ήδη υπάρχουσα ταξική διαστρωμάτωση μεταξύ των φοιτητών. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η προσπάθεια μίμησης της οργάνωσης ξένων πανεπιστημίων και η υιοθέτηση μέτρων προς αυτόν τον άξονα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη φύση και τα ζητούμενα του ελληνικού πανεπιστημίου, αποτελούν έναν ευτελιστικό στρουθοκαμηλισμό, ενώ παράλληλα αγνοούν τις πρωταρχικές και επιτακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων μας.

Αυτά μας θέτουν αναντίρρητα προ των ευθυνών μας, ενώ γινόμαστε μάρτυρες της ειδεχθούς επιχειρούμενης και ριζικής επί τα χείρω αναδιάρθρωσης των σπουδών μας και των συνθηκών της έρευνας, την ίδια στιγμή που καμμία προσπάθεια δε γίνεται για την βελτίωση της παιδείας της χώρας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συντελούμενη οντολογική αλλαγή των πανεπιστημίων της ημεδαπής μέσω του τρόπου που επιχειρείται αποτελεί κίνδυνο προς τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Έτσι, ζητούμε ξεκάθαρα την κατάργηση του νόμου καθώς και να επιτραπεί η ελεγχόμενη πρόσβαση στις βιβλιοθήκες και τα αρχεία. Επίσης, ζητούμε να ξεκινήσουν οι διά ζώσης διδασκαλίες των μεταπτυχιακών σεμιναρίων και τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών μέσω συχνών υγειονομικών εξετάσεων. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε αντίστοιχους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών και υποψηφίων διδακτόρων τόσο της Αθήνας όσο και άλλων πόλεων σε διάλογο και συμπόρευση σε επίπεδο δράσεων και κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των ευθέως πληττόμενων δικαιωμάτων μας. Ακόμη, καλούμε κάθε Τμήμα πανεπιστημίου της χώρας καθώς και όλα τα μέλη ΔΕΠ τους να λάβουν ξεκάθαρα θέση απέναντι στις κατ’ εμάς απαράδεκτες διατάξεις του νόμου και στην δίχως προηγούμενο φίμωση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Εκ μέρους του Συλλόγου το Δ.Σ.

Σελίδα Εκδήλωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/110754624348521/

Πρόσκληση σε διά ζώσης διάλεξη της Β. Σειρηνίδου: 8 Απριλίου 12.00 - Σκαλάκια της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής

5 Απριλίου 2021

Με χαρά σας προσκαλούμε στη δια ζώσης εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/τριών Ιστορ.-Αρχαιολ. ΕΚΠ

Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, στις 12 το μεσημέρι στα σκαλάκια της βιβλιοθήκης στη Φιλοσοφική Σχολή συνδιοργανώνουμε διάλεξη της κας Σειρηνίδου με θέμα: «Το άγρυπνο μάτι της Επανάστασης: Η δημόσια ασφάλεια και η συγκρότηση της αστυνομίας κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό πρωτοβουλιών και δράσεων κόντρα στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό για όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους της Φιλοσοφικής.

Αυτονόητη και η σχολαστική τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις).

Ανακοίνωση Συλλόγου αναφορικά με την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία & τα γεγονότα στο ΑΠΘ

26 Φεβρουαρίου 2021

Μολονότι σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα (Συγκλητικά όργανα, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και φοιτητές) εξέφρασε τις ανησυχίες και την αντίρρησή της προς το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, η κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ενέκρινε προβαίνοντας έτσι σ’ ένα απαράδεκτο διάβημα παραβιάζοντας την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση. Οι ανησυχίες που πολλάκις επισημάνθηκαν πριν από λίγες μέρες έγιναν πραγματικότητα στο ΑΠΘ στις 22/02 σε σημείο που συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικής φύσης, διότι αντέδρασαν ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να φιμώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και συνακόλουθα την Παιδεία. Τα γεγονότα στο ΑΠΘ απέδειξαν καταφανώς ότι η φερόμενη αρχή του κράτους εργαλειοποιεί την ασφάλεια των φοιτητών, ώστε να προωθήσει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας που ποινικοποιεί κάθε μορφή αντίστασης, την ίδια στιγμή που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των συμπολιτών μας με αφορμή την υγειονομική κρίση. Η καταστρατήγηση του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης της αντίρρησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η πρωτόγνωρη βία που αποδεικνύουν οι τρομαχτικές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη επισφραγίζει όσα επισημαίνουμε εδώ και καιρό· αποτελεί ολοφάνερη παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ενώ θίγει ακαδημαϊκές και ατομικές ελευθερίες καθώς και την προσωπική αξιοπρέπεια των φοιτητών. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την κατάργηση των απαράδεκτων άρθρων του Β΄ Μέρους του νόμου 4777/2021. Υπογραμμίζουμε ότι οι διαγραφές, η υποχρηματοδότηση και η αστυνομοκρατία πλήττουν και απαξιώνουν το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο Σύλλογος απαιτεί τη λελογισμένη αξίωση των δημοκρατικών κεκτημένων και των αρχών του πολιτεύματος, ενώ παράλληλα καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση της λαϊκής γνώμης και την πρωτοφανή κρατική βία εναντίον των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις/στους συλληφθείσες/συλληφθέντες συναδέλφους μας.

Εκ μέρους του Συλλόγου το Δ.Σ.

Ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης 29ης Ιανουαρίου 2021

5 Φεβρουαρίου 2021

Τα μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ καταψήφισαν ομόφωνα την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναγνωρίζοντάς την ως ασύμβατη με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και επικίνδυνη για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο Σύλλογος, λοιπόν, καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απόφαση και φρονεί πως είναι ατυχής ακόμα και η χρονική συγκυρία κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα. Τα μέλη του Συλλόγου θεωρούν πως η απουσία δημοκρατικής διαβούλευσης – επ’ αφορμής της υγειονομικής κατάστασης της χώρας – και η πρωτοφανής προσπάθεια αποκλεισμού της πανεπιστημιακής κοινότητας από τον οποιονδήποτε διάλογο υποβαθμίζει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αποτρέπει, επίσης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών καταστρατηγώντας έτσι τον ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι μία απόφαση που αφορά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, ερευνητές και διδάσκοντες) δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην αυτών. Ιδιαίτερα, ανησυχούμε και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για ανερμάτιστες πολιτικές συστάσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας περί παρελθούσας ύπαρξης αστυνομίας σε κατακυρωμένα ανελεύθερες περιόδους της χώρας, οι οποίες προσβάλλουν τη συλλογική μνήμη και πλήττουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Δηλώνουμε ρητά ότι το βασικό πρόβλημα των πανεπιστημίων, το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η υποχρηματοδότησή τους από το κράτος, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στη στοιχειώδη λειτουργία τους. Αν μη τι άλλο, ο σημαίνων αριθμός υπογραφών εναντίον της εν λόγω απόφασης καθώς και οι κινούμενες στον ίδιο άξονα αντιδράσεις Συγκλητικών οργάνων και μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής καθιστούν σαφέστατη σε όλους την αδήριτη ανάγκη άμεσης ακύρωσης της απόφασης. Ο Σύλλογος χαιρετίζει όλες τις ανάλογες δράσεις και ιδιαίτερα τις φοιτητικές, δίπλα στις οποίες στέκει αρωγός και συμπαραστάτης. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας αφενός πως όλα εμπίπτουν στο πεδίο του πολιτικού και αφετέρου την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στην ανοιχτή διαβούλευση όλων των παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα μέλη του Συλλόγου καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν θέση, ώστε να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί η φωνή της ακαδημαϊκής κοινότητας εναντίον της κατάφωρης καταστρατήγησης των ιστορικά διαμορφωμένων δημοκρατικών της κεκτημένων.

Εκ μέρους του Συλλόγου το Δ.Σ.