Δημιουργία Εκπαιδευτικού Ψηφιακού Υλικού

Στην σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε, σύμφωνα με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, κυρίως online εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο καθημερινό μάθημα. Η σελίδα θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται.

Διαμοιρασμός σελιδοδεικτών (bookmarks) σε ομάδα για εκπαιδευτικούς

  1. https://groups.diigo.com/group/tpe_sto_dimotiko Η ομάδα "ΤΠΕ στο Δημοτικό" περιλαμβάνει εφαρμογές και υπηρεσίες που διαμοιράζονται από εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και περιγραφή των εφαρμογών.

Δημιουργία online διαδραστικών ασκήσεων

  1. https://crosswordlabs.com/ Δημιουργία σταυρόλεξου

  2. https://auth.4all.e-me.edu.gr/ Η "e-me για όλους" απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me χωρίς να διαθέτουν ή χωρίς να χρησιμοποιήσουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Έχει την ίδια λειτουργικότητα με την επίσημη e-me. Μία από τις πολλές δυνατότητες της πλατφόρμας είναι το e-me content. Με την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούμε να κατασκευάσουμε και να διαμοιραστούμε το url ή τον κώδικα 42!!! τύπων διαδραστικών ασκήσεων χρησιμοποιώντας html5.

  3. https://www.liveworksheets.com/ Η εφαρμογή μας επιτρέπει να μετατρέψουμε τα παραδοσιακά φύλλα εργασίας σε διαδραστικά. Οι μαθητές συμπληρώνουν μικρό ή μεγαλύτερο κείμενο, αντιστοιχίζουν, σύρουν από το ένα σημείο σε άλλο, ακούν ή βλέπουν αρχεία κι όλα αυτά σε ένα φύλλο εργασίας (doc, pdf, jpg)

  4. https://learningapps.org/ Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα Web 2.0 μπορούμε να δημιουργήσουμε σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και στα ελληνικά δωρεάν 19 διαφορετικούς τύπους διαδραστικών εφαρμογών - ασκήσεων για την υποστήριξη της μάθησης και της διδασκαλίας όπως πολλαπλής επιλογής, τεστ κλειστού τύπου, αντιστοίχισης, επιλογής quiz, σταυρόλεξο, κρεμάλα, συμπλήρωση πινάκων, παιχνίδια για πολλούς παίκτες με ήχους, εικόνες και βίντεο και πολλά άλλα!. Αφού δημιουργήσουμε λογαριασμό στην εφαρμογή, τις ασκήσεις που φτιάχνουμε και αποθηκεύουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το link ή τον κώδικα ενσωμάτωσής τους, ώστε να τις ανεβάσουμε στο site ή το blog του σχολείου ή το προσωπικό μας.

Timelines (ιστοριογραμμές)

  1. https://www.timetoast.com/ Πολύ απλή και λειτουργική online εφαρμογή για δημιουργία χρονογραμμών. Μπορούμε να ενσωματώσουμε φωτογραφίες και links στα γεγονότα. Αν δημοσιεύσουμε τη χρονογραμμή, μπορούμε να πάρουμε και το link της και να να το διαμοιράσουμε

Voice recorder (ηχογράφηση φωνής)

  1. https://vocaroo.com/ Δίνεται η δυνατότητα να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας και να αποθηκεύσουμε αυτό το αρχείο ήχου στον υπολογιστή μας. Επίσης μπορούμε να το κάνουμε share στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και να χρησιμοποιήσουμε το link όπως νομίζουμε. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ενσωματώσουμε τον κώδικα του αρχείου σε κάποια ιστοσελίδα μας. (embed)

Cloud computing (υπολογιστικό νέφος)

  1. https://mega.nz/ Πάρα πολύ καλή υπηρεσία cloud με τεράστιο δωρεάν χώρο αποθηκευτικό της τάξης των 20 GB!

  2. https://www.mediafire.com/ Μας δίνεται η δυνατότητα δωρεάν χώρου αποθήκευσης 10 GB Φυσικά μπορούμε να πάρουμε το link και τον κώδικα των αρχείων που αναρτούμε

  3. https://www.box.com/home Και αυτή η υπηρεσία μας παρέχει στην free έκδοση 10 GB αποθηκευτικό χώρο

  4. https://icedrive.net/ 10 GB αποθηκευτικός χώρος στη δωρεάν έκδοση


Ψηφιακές τάξεις

  1. https://classroom.google.com/h Όπως ήταν και το edmodo το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2022, έτσι το google classroom είναι αναπτυγμένο στο cloud και παρέχει δωρεάν λογαριασμούς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την κοινωνική μάθηση. Μπορούμε να οργανώσουμε το περιεχόμενο των μαθημάτων μας, να παρακολουθήσουμε την κατάσταση ανάθεσης εργασιών και να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας.

Ψηφιακοί πίνακες ανακοινώσεων

  1. https://en.linoit.com/ Πάρα πολύ εύχρηστος και λειτουργικός πίνακας ανακοινώσεων, χωρίς να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στη δημιουργία πινάκων στην δωρεάν έκδοση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δημόσιους ανοιχτούς πίνακες, ώστε να μπορεί να αναρτά ο κάθε χρήστης ελεύθερα περιεχόμενο (κείμενο, αρχεία από τον υπολογιστή του, video, εικόνες, links) αλλά και κλειστούς πίνακες που διαμοιράζουμε το περιεχόμενο και τη δυνατότητα ανάρτησης περιεχομένου με συγκεκριμένους χρήστες.

  2. https://el.padlet.com/ Δυνατότητα δημιουργίας πάρα πολύ όμορφων πινάκων με ξεχωριστό στιλ. Μπορούμε να επιλέξουμε από 8 templates (τοίχος, καμβάς, ροή, πλέγμα, στήλη, βοηθητικό κανάλι, χάρτης, χρονοδιάγραμμα) ή να ξεκινήσουμε τη δημιουργία πίνακα ανακοινώσεων από την αρχή. Βέβαια υπάρχει περιορισμός στην free έκδοση των πινάκων που δημιουργούμε, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους πέντε.

Παρουσίαση ψηφιακού υλικού με διάφορους τρόπους

  1. https://spark.adobe.com/ Πάρα πολύ χρήσιμη εφαρμογή της Adobe που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολύ εύκολα γραφικά και εικόνες. Συγκεκριμένα μπορούμε να ανεβάσουμε στην εφαρμογή εικόνες, βίντεο αρχεία ήχου ή να χρησιμοποιήσουμε από την πλούσια βιβλιοθήκη της υπηρεσίας έτοιμα πρότυπα και να συνθέσουμε κολάζ, παρουσιάσεις διαφανειών, αφίσες κλπ. Μπορούμε επίσης να τα δημοσιεύσουμε σε κοινωνικά δίκτυα ή να χρησιμοποιήσουμε το link όπως θέλουμε. Εννοείται ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας τα αρχεία που δημιουργούμε.

  2. https://www.magisto.com/ Με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολύ όμορφα βίντεο χρησιμοποιώντας εικόνες και αρχεία ήχου που ανεβάζουμε. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τα πάρα πολλά templates που έχει η βιβλιοθήκη της εφαρμογής. Αυτό που πρέπει όμως να πούμε είναι ότι δεν βάζει η εφαρμογή απλά τις εικόνες σε μια σειρά να “παίζειη μία μετά την άλλη ή έστω με μια καλή εναλλαγή. Η magisto έχει ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, και αναλύει τα βίντεο που ανεβάζουμε, τόσο ως εικόνες, καρέ προς καρέ, όσο και ως βίντεο με κίνηση και εστίαση με εντοπισμό προσώπων, κάνοντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου χρειάζεται. Η ίδια ανάλυση γίνεται και στον ήχο. Το μόνο ...αρνητικό είναι ότι στην δωρεάν έκδοση μπορούμε να δημιουργήσουμε βίντεο έως 60 δευτερόλεπτα. Φυσικά μπορούμε να δημοσιεύσουμε τα αρχεία και να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας.

  3. https://www.thinglink.com/ Με την συγκεκριμένη πάρα πολύ χρήσιμη εφαρμογή στην εκπαιδευτική πράξη μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδραστικές φωτογραφίες, βίντεο, παρουσιάσεις κ.ά, αφού μπορούμε στις φωτογραφίες, βίντεο κλπ που ανεβάζουμε στην εφαρμογή να εισάγουμε ψηφιακό υλικό (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, links... ) με τη μορφή tag σε οποιοδήποτε σημείο (hotspot) της φωτογραφίας, του βίντεο κλπ προκειμένου να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στους μαθητές μας. Τα διαδραστικά αρχεία που δημιουργούμε μπορούμε να τα κάνουμε δημόσια, να τα μοιραστούμε στα κοινωνικά δίκτυα, να πάρουμε το link και επίσης να ενσωματώσουμε τον κώδικα στην ιστοσελίδα μας. (embed) Δεν ξεχνάμε όταν κάνουμε share το link να έχουμε τικάρει την επιλογή hide thinglink interface αν θέλουμε να μην υπάρχει η δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν edit στο αρχείο.

  4. https://voicethread.com/ Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα καθαρά συνεργατικό εργαλείο που μας επιτρέπει να ανεβάσουμε από τον υπολογιστή μας αλλά και από το Διαδίκτυο εικόνες, βίντεο, κείμενα και να τα σχολιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους (ηχητικό σχόλιο, βίντεο, κείμενο) εμείς αλλά και άλλοι χρήστες αν το κάνουμε δημόσιο, καθιστώντας το αρχείο αυτό προϊόν συνεργασίας μέσα από πολυμεσικά σχόλια χρηστών, τα οποία αποθηκεύονται όλα ενσωματωμένα πάνω στο αρχείο. Φυσικά μπορούμε κι εδώ να πάρουμε το link ή τον κώδικα του δημοσιευμένου συνεργατικού αρχείου.

Επεξεργασία εικόνας

  1. https://www.photoeditor.com Θα ισχυριζόμαστε ότι είναι άριστη εφαρμογή. Επίσης online και free. Πάρα πολύ εύκολα από το οριζόντιο μενού μπορούμε να οδηγηθούμε σε άλλες υπηρεσίες χρήσιμες για επεξεργασία εικόνας όπως glitter photo, word clouds, toony tool και άλλες. Ας δούμε όμως το photo editor: Μπορούμε να ανεβάσουμε φωτογραφίες από τον υπολογιστή μας ή από το dropbox ή από url ή ακόμα και από web camera και να τις επεξεργαστούμε. Εννοείται ότι διαθέτει όλα τα βασικά εργαλεία όπως αλλαγή μεγέθους, κόψιμο, έκθεση, χρώμα, φως κλπ. Πάρα πολλές δυνατότητες για εφέ και φίλτρα και το καλύτερο: Με την επιλογή Draw μπορούμε να εισάγουμε στην φωτογραφία κείμενο, σχήματα, ελεύθερο σχήμα και εικόνες από μια πλούσια βιβλιοθήκη χωρισμένη σε κατηγορίες. Φυσικά όλα αυτά που εισάγουμε στην φωτογραφία μπορούμε να τα επεξεργαστούμε στο χρώμα στο σχήμα στο μέγεθος κλπ. Όμως μας δίνει τη δυνατότητα (που δεν μας τη δίνουν άλλες παρόμοιες εφαρμογές) να εισάγουμε στην φωτογραφία και άλλες δικές μας φωτογραφίες από τον υπολογιστή μας και να τις επεξεργαστούμε και αυτές. Αποθηκεύουμε τα αρχεία σαν αρχεία εικόνας και μπορούμε να κάνουμε download αλλά και share κατευθείαν στα κοιν. δίκτυα.