REGLER OCH RIKTLINJER

Sverigecupen

Säsongen 2023/24 återstartas Sverigecupen i Long Track. Cupen kommer bestå av sex deltävlingar, och arrangeras under perioden november till mars. Tävlingarna kommer ske i samband med befintliga ungdomstävlingar. Första säsongen blir något av en testsäsong av konceptet som sedan kommer utvecklas vidare till kommande säsonger.

Under deltävlingarna samlar man poäng (se tabellen nedan) och den med flest poäng vid säsongens slut vinner cupen. Åkarens sämsta tävlingshelg räknas bort från slutpoängen.

Slutsegraren av varje klass blir utsedd till cupmästare och tilldelas en mästartröja. 

Distriktstävling

Du samlar poäng till ditt distrikt i alla individuella lopp, dessutom tillkommer lagtävlingar. Utöver lagtävlingarna samlar du även poäng till ditt distrikt i alla individuella lopp

Distriktet som samlat ihop flest poäng vinner Distriktscupen.

 Samtliga deltävlingar i Sverigecupen är sanktionerade av SweSports.

1.1 Klassindelning

I tävlingen ingår klasserna junior, senior och veteran för både damer och herrar. Åkare som tillhör åldersgrupperna junior B och junior C2 (född före 2009-06-30) får ställa upp i juniorklassen. 

Veteranklassen är i resultatlistan uppdelad i grupperna 35–44, 45–54, 55–64, 65–74 samt 75 och äldre.

1.2 Distanser

I Sverigecupen ingår distanserna 500 m, 1 000 m, 1 500 m, 3 000 m, 5 000 m, 10 000 m, masstart, lagtempo och Team Sprint.

Tävlingarna under säsongen kommer antingen utgöras av en ”fyrkamp” allround/sprint eller en enkeldistanstävling. Utgörs tävlingen av en "fyrkamp" får åkaren tävla i antingen sprint eller allroundklassen. Vid en enkeldistanstävling gäller max fyra distanser + eventuell masstart/lagevent. En preliminär planering av vilka distanser som körs på vilka tävlingar finns under ”Tävlingsprogrammet 23/24”.


Se aktuella klassindelningar för säsongen 2023-2024 längst ner på sidan.

2.1 Anmälan

Anmälan sker till respektive förening inför varje tävling. Anmälningsavgiften beslutas av arrangerande förening.



Junior-, senior- och veteranklass kommer om möjligt lottas ihop till en gemensam startlista – en för damer och en för herrar. Detta görs för att ”bredda” startfältet och få så många jämna par som möjligt.

Hur man väljer att lotta är upp till varje arrangör att bestämma eftersom startfältens storlek kan komma att skilja sig åt mellan tävlingarna. Förslagsvis lottas tävlingen efter en rankinglista/seedningsgrupper för att få jämna par. Vid sammanlagda tävlingar kan hela lottningen göras inför tävlingsdagen/tävlingshelgen.

Sverigecupen är en tävling där poäng samlas in under säsongen för att till slut kora en slutsegrare. Under säsongen kommer varje åkares poäng från sin sämsta tävlingshelg strykas. Detta för att exempelvis en sjukdomshelg eller ett fall i en sammanlagd tävling inte ska påverka hela säsongen negativt.

Poängräkningen sker separat i varje tävlingsklass: 

Se tabell nedan ner hur poängen fördelas.

Poängräkningen i en masstart sker baserat på antal insamlade poäng i masstarten. Poängen delas ut som för en enkeldistans, även om masstarten körs i samband med en fyrkamp. Spurtpoängen vid de olika spurtvarven i masstarten räknas inte bara för själva resultatet i masstarten, utan ger även poäng direkt till Sverigecupen. Spurtpoängen delas ut gemensamt för de olika klasser som kör masstarten tillsammans. Exempelvis kan en åkare i DJ-klassen ta spurtpoäng på bekostnad av en HS-åkare. 

5.1 Individuell tävling

Efter säsongen koras en slutsegrare i varje klass. Vinnaren är den som samlat ihop flest poäng under säsongens gång.

5.2 Distriktstävling

Alla poäng som åkaren samlar ihop under säsongen räknas in i en distriktstävling. Här räknas även poängen i laggrenarna in.