Καλώς ήλθατε στην διδασκαλία κιθάρας με την μεθοδο Suzuki

Τα μαθήματα κιθάρας με την μέθοδο Suzuki ξεκινούν από παιδιά προσχολικής ηλικίας και συνεχίζονται μέχρι τις ανώτατες τάξεις.

Η Μαρία Μίρκα Λαμπρόπουλου είναι καθηγήτρια μουσικής και κιθάρας, κατέχει Μεταπτυχιακό και Πτυχίο του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δίπλωμα Κιθάρας και πιστοποίηση του European Suzuki Association, και απο τον Οκτωβριο 2023 υποψήφια Διδάκτωρ στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά από 3 ετών αλλά και σε μαθητές και ενήλικες σε όλα τα επίπεδα (κατωτέρα, μέση, ανωτέρα, πτυχίο, δίπλωμα) 

 ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ  ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ  &  ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ  ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

           Dr. SHINICHI SUZUKI

     ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο Στόχος του Suzuki δεν ήταν να δημιουργήσει μουσικούς. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των επαγγελματιών μουσικών του κόσμου ξεκίνησε την ενασχόλησή τους με τη μέθοδο Suzuki είναι ένα πλεονέκτημα της προσέγγισης της Suzuki, όχι η πρόθεση. Το όφελος από τις μουσικές σπουδές για τον Suzuki, ήταν η αύξηση της ευαισθησίας και της κατανόησης που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη, πιο ποιοτική ζωή. 


Ο Suzuki πίστευε επίσης ότι αν παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση και το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον, όλα τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν «ταλέντο», το οποίο ο Suzuki προτιμούσε να αποκαλεί «ικανότητα». Όντας ο ίδιος βιολιστής, ο Suzuki εφάρμοζε τις εκπαιδευτικές θεωρίες του στην μουσική. Άρχισε να διδάσκει βιολί και τελικά ίδρυσε «Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ταλέντου » στην Ιαπωνία. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η μέθοδος μουσικής εκπαίδευσης Suzuki βασίζεται στη φιλοσοφία και τις μεθόδους διδασκαλίας που αναπτύχθηκαν από τον Ιαπωνα βιολιστή, παιδαγωγό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστή, Δρ Shinichi Suzuki.  

Ο Δρ Suzuki πίστευε στην μεγάλη δυναμική που έχει η μουσική στον εμπλουτισμό της ζωής των παιδιών. Ανέπτυξε μια μέθοδο μουσικής εκπαίδευσης που επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν μουσική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των ικανοτήτων τους. Η μέθοδός του προήλθε από την παρατήρηση του για την ευκολία και την ευχέρεια με την οποία τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να μιλούν τη δική τους γλώσσα.

Ανέλυσε και προσάρμοσε αυτά τα διδάγματα της γλωσσικής ανάπτυξης σε ένα σύστημα   μουσικής εκπαίδευσης που εύστοχα ονομάστηκε η προσέγγιση στην «μητρική γλώσσα». Άρχισε να διδάσκει τη χρήση αυτών των μεθόδων και σύντομα δημιούργησε ένα ινστιτούτο της μουσικής στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας. Το 1964, ο Suzuki πήρε την πρώτη ομάδα μουσικών να παίξουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μουσικότητα και η αυτοπεποίθηση αυτών των νέων σπουδαστών που έπαιζαν ένα πολύ απαιτητικό σόλο ρεπερτόριο, κατέπληξε τους θεατές που τους άκουσαν. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί Suzuki με πάνω από 250.000 σπουδαστές σε 40 χώρες.


International Suzuki Organization

European Suzuki Association

Quality Suzuki Teacher Training