UNA MIRADA AL PRESENT
Feminisme per a l’acció social:
desenvolupar l'atenció
i defensar una agenda
Amb motiu del nostre aniversari et convidem a conèixer la història de SURT, una entitat d'acció social que treballa per fer efectius els drets de les dones i eradicar les discriminacions. Una fundació amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva. Coneix el projecte a través de l'experiència d'algunes de les moltes persones que hi han participat.
“Ens sentim bé juntes, amb les activitats de grup. No només vas a fer-hi un curs, per mi és arribar a Surt i estar com a casa”
Carla,
participant en programens d'empoderament econòmic
Acció social per l'empoderament de les dones
Posar en marxa i fer créixer el projecte de Surt no va servir només per acompanyar centenars de dones en els processos d’inserció laboral. De fet, per acomplir aquest propòsit de manera efectiva, des dels primers temps ja es va identificar que calia, alhora, mirar les necessitats de les dones en la resta d’esferes.
L’objectiu ha estat desplegar i oferir recursos per ser un punt de suport vital, des del qual cada dona pugui traçar el seu propi pla. Un pla que els permeti avançar de manera més decidida i exercir els seus drets socials, econòmics i culturals, que tot sovint trobem vulnerats. Tant dins de casa com fora. Tant pel masclisme com pel racisme i la transfòbia que travessen la societat i les condicions de vida.
Des dels orígens, el treball de Surt ha atès amb especial atenció les dones més impactades per les desigualtats. Si bé els avenços en drets han estat -almenys fins ara- creixents, la raó de ser de l’entitat no ha quedat alterada.
La vista, la mantenim posada en erradicar les discriminacions per raó de sexe i gènere, alhora que en superar el racisme que travessa les vides de dones migrades i no-blanques, així com la transfòbia i la LGTBIfòbia en conjunt.
Són eixos d’opressió que hem d’atendre per tal que deixin de marcar vides, d’agredir-les, d’empobrir-les, d’emmalaltir-les, de marginar-les, de violentar-les, de matar-les.
Acompanyem en el trajecte de cada dona
La metodologia de l’empoderament és, encara avui, l’estratègia per prendre consciència de les desigualtats i violències estructurals que ens travessen i, alhora, per identificar i activar els propis recursos i competències per encarar les trajectòries personals i professionals.
Allò personal és polític i el treball d’empoderament, com a procés, hi respon, amb una dimensió individual i una de col·lectiva. És una essència de l’entitat que es manté amb l’evolució de l’organització i que ha motivat tota l’activitat desenvolupada:
per l’empoderament econòmic de les dones davant les discriminacions i la bretxa que es tradueix en condicions d’empobriment i dependència;
per l’empoderament personal de les dones davant les violències masclistes, del marc de la parella a l’explotació;
per l’empoderament sociopolític que ens permet incidir i empènyer cap a vides més habitables per les dones;
per l’empoderament comunitari que requerim per fer efectiva una societat amb equitat i vides dignes.
Surt ha anat consolidant-se, guiada per aquest compromís amb els drets socials, econòmics i culturals de les dones i per l’aspiració d’una societat lliure de violències masclistes, en què tots els treballs, remunerats i no remunerats, siguin assumits al marge de les identitats de gènere, i en què el treball de sosteniment de la vida sigui valorat i assumit com a responsabilitat col·lectiva.
Alhora, Surt ha apostat des de l’inici per la recerca-acció i, en un moment en què calen eines i enriquir les metodologies amb noves mirades, és un valor que l’organització manté i que té voluntat de continuar socialitzant.
“Ens ajuda molt reunir-nos i compartir, perquè moltes venim trencades. M’he sentit acompanyada i abrigada i m’he pogut anar coneixent amb el suport psicològic. Ara sento que vull fer coses per a mi”
Viviana,
participant al servei integral d’atenció, recuperació i empoderament per a dones que han viscut violència masclista
Recerca i innovació per superar desigualtats i violències
Surt ha apostat des de l’inici per la recerca-acció i, en un moment en què calen eines i enriquir les metodologies amb noves mirades, és un valor que l’organització manté i que té voluntat de continuar socialitzant.
L’escenari ha canviat significativament en tres dècades. Surt ha fet camí dins del teixit feminista i del tercer sector, passant d’un context en què les propostes que evidenciaven les desigualtats i violències de gènere es veien amb reticències, a un temps en què s’ha fet evident, per una àmplia capa de la població, que, sense les propostes feministes, no es poden construir societats amb justícia.
Les propostes transformadores procurem aterrar-les amb l’acció quotidiana des de l’entitat i amb les persones amb les quals treballem, amb la vista posada en els canvis necessaris que cal impulsar per fer efectius els drets de les dones i l’equitat. En aquest camí cal construir aliances i cuidar les complicitats amb suport mutu, solidaritat i empatia. Els temps i els contextos canvien i es complexizen, el risc de retrocés dels drets de les dones i especialment de les més socioeconòmicament vulnerabilitzades sempre són damunt la taula quan hi ha crisis i forces polítiques guanyant espai amb discursos que empenyen cap a la regressió. També, necessitem ser innovadores en aquesta construcció.
“M’he sentit acompanyada en una cosa que jo hauria sentit molt difícil de fer sola, perquè jo sé de la meva feina, però no d’empresa i gestió, i m’he sentit atesa professionalment i afectuosament, cosa que també necessitem les persones en situacions de dificultat”
Ana,
participant al servei d'emprenedoria