ATENTES AL FUTUR
Continuar sent una eina per la transformació social: de l’acció amb perspectiva de gènere a l’ecofeminisme
Amb motiu del nostre aniversari et convidem a conèixer la història de SURT, una entitat d'acció social que treballa per fer efectius els drets de les dones i eradicar les discriminacions. Una fundació amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva. Coneix el projecte a través de l'experiència d'algunes de les moltes persones que hi han participat.
Continuar sent una eina cap a vides vivibles
Tot i haver guanyat espais i consciència feministes, l’actual és un context complex. La crisi de sistema del capitalisme s’expressa amb crisis econòmiques i socials i deixa un escenari d’incertesa per àmplies capes de la població.
El feminisme pot aportar un horitzó de futur més just i respostes efectives davant l’emergència social i climàtica. Hem de parlar d’una transformació del sistema econòmic, que incorpori una mirada ecofeminista, en què la cura i el benestar de les persones i la biodiversitat estiguin al centre.
“Ens venen reptes que haurem de treballar molt conjuntament, molt condicionats pels canvis que estan afectant amb un augment de les situacions de vulnerabilitat, que impacten especialment les dones, no només econòmicament, també en la seva salut, les relacions socials i la participació”
Sira Vilardell,
directora general de SURT
És un macrorepte que cal encarar en xarxa. Surt aposta per sumar en el camí de formular, impulsar i incorporar propostes cap a vides sostenibles, amb justícia global i gènere.
Després de 30 anys, Surt manté l’essència innovadora, a través de la recerca i l’acció per continuar sent una eina útil per la transformació social, per construir un món més habitable, per exercir de suport en el camí cap a vides més dignes per a totes.
Corresponsabilitat social i política per cuidar la vida
La dimensió del repte de fer efectius els drets de les dones i d’assolir societats amb equitat és mundial, alhora que l’acció també ha de ser local. En aquest camí quotidià, Surt s’esforça, com des dels inicis, en construir vincles que vehiculen canvis.
“En un context estructuralment racista, acompanyar les dones migrades en situació irregular es fa molt difícil i frustrant. Un repte és canviar la llei d’estrangeria, tenir més recursos i un enfocament profund de drets, alhora que repensar des de quina perspectiva feminista acompanyem les dones, per tal que sigui ajustada a les seves necessitats i realitats. Han de comptar amb una escolta activa”
Xantal Genovart,
coordinadora de projectes d’atenció a dones migrades
“És un repte posar el focus la prevenció, la detecció i l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit comunitari; és molt important que les dones comptin amb espais segurs i xarxa per fer-hi front, per fer un procés de recuperació de les violències i per no normalitzar-les ni minimitzar-les”
Isaura Roura,
responsable del servei integral d’atenció, recuperació i empoderament (SIARE)
per a dones que han viscut violències masclistes
“Cada vegada trobem més complexitat en les situacions de les dones que venen a buscar algun recurs o suport a Surt i és important que puguem ser receptives amb les situacions, que ens parem a analitzar la situació de cada dona i escoltar les seves necessitats per poder donar una resposta ajustada a la particularitat de cada dona. Identifiquem una situació no només de precarietat en la vida, també d’afectació en el benestar emocional i la salut mental, i hem de ser capaces de donar-hi resposta i ajudar primerament a que puguin estar bé, que estiguin fortes, segures i confiades, i això passa per trobar espais en els quals compartir amb altres dones i que afavoreixi generar xarxa i relacions entre elles i alhora poder oferir elements per millorar la seva situació econòmica”
Ruth García,
coordinadora dels programes d’inclusió i acció comunitària
Vincles amb capacitat de vehicular canvis d'arrel
El camí demana revisar els privilegis que es neguen a part de la població, incidir per remoure del pla més proper a l’institucional. Demana més que perspectiva de gènere per encarar-los i, com des dels inicis, cultivar complicitats.