Het migratiedebat verloopt verhit. Hevige voor- en tegenstanders schreeuwen steeds luider waardoor elke nuance in het gesprek over migratie verloren gaat. Enkel extreme meningen worden gehoord. Maar hoe brengen we een genuanceerde en menselijke kijk terug in het gesprek over migratie?
Verhalen zijn hét middel om genuanceerdere boodschappen te verspreiden en bereiken een groot publiek. Vrijwilligersorganisaties kunnen een spilfiguur zijn in deze communicatie. Jullie hoeven niet ver te zoeken naar pakkende, overtuigende verhalen over migratie. Het is eigen aan jullie werking.
Deze tool wil vrijwilligersorganisaties ondersteunen in het zoeken, creëren en verspreiden van verhalen die migratie op een genuanceerde en menselijke manier aan het grote publiek tonen.
De tool is een product van de workshopreeksen "Verbindend communiceren voor vrijwilligersorganisaties", georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Rudy Pieters in het kader van Other Talk on Migration.
Leerdoelen
Na deze e-learning...
begrijp je hoe jouw organisatie kan bijdragen aan het nuanceren en vermenselijken van het migratiedebat
weet je wie het beweegbare midden is en waarom je hen best betrekt in jouw communicatie
snap je wat de impact van verhalen uit jouw organisatie kan zijn
kan je verhalen selecteren en schrijven die het grote publiek bereiken
weet je hoe je die verhalen deelt via verschillende kanalen
Navigeer doorheen de tool door de blokken open te klikken. Rode en gele pijlen geven aan wanneer je rechts een bijhorende video kan kijken of een quizje kan invullen.
De tool wordt het best ondersteund op een laptopscherm.
1. Hoe verloopt het migratiedebat tot nu toe?
1.1. De polen in het migratiedebat
Het migratiedebat is vandaag erg gepolariseerd. Het lijkt wel alsof het enkel nog gevoerd wordt tussen hevige voor- en tegenstanders. Ze roepen om ter luidst hun mening:
Er gaat veel aandacht naar de boodschap van beide polen.
Dat merk je tijdens een discussie op café, wanneer politici reageren op migratievraagstukken, of wanneer de media bericht over migratie.
Zoals bijvoorbeeld in deze berichtgeving over de reactie op een mogelijk nieuw opvangcentrum in Boom:
"Boom zonder haat" "Geen asielcentrum in onze buurt", zoals je ziet krijgen enkel de uitgesproken voor- en tegenstanders een stem in de media.
Uitgesproken meningen zijn belangrijk om druk te zetten voor verandering, maar het maakt het gesprek over migratie ook harder, eenzijdiger en extremer.
Het huidige debat heeft weinig aandacht voor de menselijke verhalen over migratie en de meer genuanceerde meningen die migratie als een veelzijdig fenomeen erkennen.
Nochtans, kijk even naar deze cijfers:
Volgens een onderzoek van IPSOS verdeelt het migratiedebat zich in 29% hevige voorstanders en 20% hevige tegenstanders.
51% zit daartussen in, wie zijn zij?
En waarom horen we hen niet in het migratiedebat?
1.2. Het beweegbare midden
51%, dat betekent dat er een grote groep mensen stil blijft in het migratiedebat of dat er geen aandacht naartoe gaat. Het zijn de twijfelaars, de mensen die sceptisch zijn of geen mening hebben over migratie.
Wie is dat beweegbare midden juist?
Een bezorgde conservatief kan bijvoorbeeld een nonkel zijn aan de familietafel die stilletjes oppert dat "hij niets heeft tegen migratie, maar zich niet meer in eigen land voelt als hij tegenwoordig over straat loopt en nergens nog Nederlands hoort."
Een sceptische toeschouwer is bijvoorbeeld jouw buur die er op wijst dat "als wij ons aanpassen aan migranten, zij zich ook moeten aanpassen aan ons."
Een gematigde supporter in jouw vriendenkring herken je aan het feit dat die open staat voor migratie en supportert voor een humaner beeld, maar daarvoor niet op de barricaden gaat staan.
Het beweegbare midden is divers. Dat is logisch, die 51% denkt niet allemaal hetzelfde over migratie. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze niet uitgesproken voor of tegen migratie zijn.
Net dat maakt het beweegbare midden een onmisbare doelgroep om te betrekken bij een genuanceerdere communicatie over migratie!
Ze hebben doorgaans een genuanceerdere mening en staan open voor een meer menselijke en realistische kijk op migratie. Hen betrekken vergroot het draagvlak voor migratie.
Wat onhoud je best uit deel 1?
Vandaag besteden journalisten, politici en andere maatschappelijke actoren veel aandacht aan de hevige voor- en tegenstanders. Dat maakt het migratiedebat extreem, eenzijdig en gepolariseerd.
51% blijft stil in het migratiedebat. We noemen hen het beweegbare midden. Hun kijk op migratie is genuanceerder en vatbaarder voor verandering.
Wanneer je het beweegbare midden betrekt in jouw communicatie, vergroot je jouw publiek. Op die manier kan je het draagvlak verbreden en stimuleer je een meer open houding in het gesprek over migratie.
2. Waarom zijn verhalen een krachtig middel om een groot publiek te bereiken?
Waarom zou je jouw boodschap vertellen via een verhaal? En niet met heldere feiten of een opvallende affiche?
Hoe komt het dat net verhalen hun publiek zo inspireren dat ze ook actie ondernemen?
Rudy Pieters, bezieler van Verhalenmakers en ervaren storyteller, legt het je in de video hiernaast helder uit: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
Wat onthoud je best uit deel 2?
Verhalen zijn de belangrijkste manier waarop mensen informatie doorgeven aan elkaar.
Enkel verhalen raken je zowel emotioneel als rationeel. Het doet je iets voelen én beseffen.
Omdat verhalen inspireren, brengen ze je sneller in beweging en blijven ze langer hangen.
Klik rechts onderaan op het vierkantje om de video op volledig scherm te zien.
3. Aan de slag - Welk verhaal kies je?
3.1. Het maakt niet uit welke boodschap je brengt, maar wel hoe je het brengt
Vaak weet je wel welk thema je onder de aandacht wil brengen, maar bereik je toch niet zo'n groot publiek als je voor ogen had. Of je boodschap slaat aan, maar de verwachte actie blijft uit. De oplossing is dan niet om jouw thema te veranderen, wel om na te gaan hoe je dat thema brengt.
Neem bijvoorbeeld onze communicatie (= belangenorganisaties die uitgesproken voor migratie pleiten). We bereiken onze achterban, maar het grote publiek blijft achterwege. Hoe komt dat?
Kijk eerst eens naar deze veelvoorkomende campagnebeelden:
Wat valt jou op aan deze beelden?
Welke woorden zie je veel terugkeren?
Deel je antwoord hiernaast!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Inderdaad! De affiche bevat veel negatie. We zouden de hevige voorstanders daarom ook de "nee, geen, stop - beweging" kunnen noemen.
Het resultaat? Belangenorganisaties voor migratie zetten het argument waar ze het niet mee eens zijn nog eens in de verf. Met andere woorden, slechte reclame is ook reclame! Én ondertussen weet het publiek niet waar hevige voorstanders wél voor staan.
Moeten we onze thema's aanpassen? Nee, maar we moeten de thema's wel anders brengen.
Toon wat je wél wil zien.
Stel jezelf de vraag: Hoe ziet de wereld die ik wil zien eruit? Hoe wil ik dat in de verf zetten zonder te benoemen wat ik niet wil?
Een voorbeeldje:
Je bent vrijwilliger en vangt in jouw gemeente nieuwkomers op. Je ervaart in je buurt veel argwaan en scepsis tegenover nieuwkomers. Dat vind je spijtig en je wil daar graag iets aan doen. De boodschap die je wil brengen is dat nieuwkomers welkom heten een kleine moeite is én je een open kijk geeft op de mensen achter hun migratieverhaal. Je zou een affiche kunnen schrijven met de quotes: “Een nieuwkomer is geen indringer!” of “Stop de vooroordelen tegen migratie”. Eigenlijk herhaal je zo de gedachten van de buurman en je zal hem hoogstwaarschijnlijk niet overtuigen van het tegendeel. Je kan je boodschap ook anders brengen, door je eigen gastvrijheid in de verf te zetten en te tonen dat er niets moeilijks of ingewikkelds is aan een warm welkom. Een verhaal dat de mooie ontmoeting tussen jou en een nieuwkomer vertelt, zal waarschijnlijk meer de nieuwsgierigheid van sceptische buren wekken om toch eens langs te komen bij de vrijwilligersorganisatie.
3.2. Houd rekening met de waarden van jouw publiek
Of je nu een triestig, hoopvol of krachtig verhaal vertelt, het is belangrijk dat je publiek zich aangesproken voelt door jouw boodschap.
Wanneer je verhaal raakt aan de belangen van jouw doelgroep, kunnen ze niet anders dan jouw boodschap ter harte nemen. Mensen herkennen zich dan in jouw verhaal en reageren empathischer.
Hoe vind je dan de raakvlakken met jouw publiek?
Daarvoor is de waardenmap van Shalom Shwartz een handig hulpmiddel.
De sociaal psycholoog identificeerde 56 waarden die door iedereen, wereldwijd, worden erkend. Ze vormen de basis van onze motivatie en een maatstaf waarmee we onze eigen en anderen hun acties beoordelen.
Die 56 waarden structureerde hij op deze waardenmap:
Hoe moet je deze waardenmap begrijpen?
We herkennen alle waarden, maar we verschillen in hoe belangrijk we elke waarde vinden.
Een verandering van omgeving of plotse gebeurtenissen kunnen het belang dat je hecht aan bepaalde waarden sterk veranderen.
De waarden die op de map dicht bij elkaar liggen, zijn nauw verbonden. Als je bijvoorbeeld eerlijkheid zeer belangrijk vindt, is de kans groter dat je ook veel belang hecht aan loyaliteit (beide in het donkergroene kader) en minder belang hecht aan invloed (in het rode kader).
Wat maakt de waardenmap nu interessant voor jouw verhaal?
Wanneer de waarden van jouw publiek dicht liggen bij de waarden uit jouw boodschap, kan je ervan uitgaan dat ze empathie zullen voelen voor jouw verhaal.
Omgekeerd, wanneer de waarden van jouw boodschap ver liggen van de waarden van jouw publiek, kan je ervan uitgaan dat ze eerder onverschillig reageren op jouw verhaal.
Kijk nog eens naar de waardenmap. Welke waarden vind jij belangrijk als je het hebt over migratie?
Wanneer hevige voorstanders op de barricaden staan voor migratie gebruiken ze vaak argumenten uit de "universalisme-hoek" zoals eerlijkheid, sociale rechtvaardigheid, een vredevolle wereld, ...
Dat toont bijvoorbeeld dit campagnebeeld van Amnesty International:
Het zijn waarden die belangenorganisaties, maar daarom niet noodzakelijk het beweegbare midden, logisch vindt in het gesprek over migratie.
Uit onderzoek blijkt dat het beweegbare midden, als het over migratie gaat, vooral belang hecht aan waarden zoals familie, gezelligheid, loyaliteit, ... Als je kijkt naar de waardenmap dan situeren die zich vooral in het donkergroene kader van "welwillendheid":
Het heeft geen zin om enkel te communiceren vanuit de waarden die jij belangrijk vindt. Zo verspreidt je boodschap zich niet. Slimmer is het om te zoeken naar de waarden die jouw publiek belangrijk vindt én die dicht bij jouw boodschap liggen. In het geval van migratie koppel je dus best jouw argumenten voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid aan waarden zoals familie en gezelligheid.
Een goed voorbeeld is dit Australische filmpje dat de situatie van vrouwen met een migratieachtergrond in detentiecentra aanklaagt. Ze gebruiken het moederschap als een verbindende waarde die niemand koud laat. Bekijk de video hiernaast:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
3.3. Bedenk de strategie van jouw verhaal
Je weet nu al dat jouw verhaal best benadrukt wat je wél wil zien in de (nabije) toekomst in plaats van wat niet meer. En dat een verhaal jouw publiek beter bereikt als het hun waarden ook aanspreekt.
Maar nu concreet. Je wil iets teweegbrengen, maar bij welk publiek? En wat wil je teweegbrengen? En waarom zit dat publiek te wachten op jouw verhaal? Beter gezegd, wat is de strategie achter jouw verhaal?
Rudy bepaalt aan de hand van deze vragen de strategie van jouw verhaal. Kijk de video hiernaast:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
Wat onhoud je best uit deel 3?
Vermijd boodschappen die herhalen wat je niet wil zien. Benadruk welke verandering je wél wil zien.
Houd jouw publiek goed voor ogen. Welke waarden vinden zij belangrijk?
Voorbereiding is key! Bepaal de strategie van jouw verhaal. Stel jezelf daarbij drie vragen:
Aan wie wil ik iets vertellen? Maak je doelgroep zo concreet mogelijk.
Wat wil ik daarmee bereiken? Bepaal je call to action.
Hoe wordt de doelgroep daar beter van? Hou de behoeften van jouw doelgroep in het achterhoofd.
4. Aan de slag - Hoe schrijf je het verhaal?
Zo, ondertussen besliste je welke boodschap je wil brengen, wie en wat je daarmee wil bereiken. Maar hoe schrijf je nu dat verhaal waar iemand van A tot Z naar luistert?
In dit deel neemt Rudy je stapsgewijs mee zodat je op het einde een kant en klaar verhaal hebt om aan de wereld te vertellen. Let's go!
4.1. De belangrijkste elementen van een verhaal
In de volgende video bespreekt Rudy aan welke hoofdelementen jouw verhaal moet voldoen. Die bepaal je best eerst voordat je jouw verhaal uitschrijft.
Bekijk de eerste video-explainer:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
4.2. Het storycanvas
Nu begint het echte schrijfwerk. Aan de hand van een schema dat Rudy ontwikkelde, schrijf je jouw verhaal makkelijk uit.
Print hier het schema uit. Zo kan je na de volgende video-explainer meteen zelf aan de slag!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
Bekijk nu eerst even het voorbeeld van Hussein in de Kringwinkel:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
Bekijk hier de tweede video-explainer:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
4.3. Nog enkele tips om jouw verhaal te verbeteren
Probeer de verbeelding in het hoofd van jouw lezer te prikkelen. Start de film in hun hoofd door:
voldoende details te gebruiken. Beschrijf erg concreet en beeldend wat jouw hoofdpersonage doet.
actieve taal te gebruiken. Vermijd nietszeggende werkwoorden zoals doen, gaan, zitten, ... "Ali ging naar het stadskantoor" vervang je beter door "Ali fietste door weer en wind naar het stadskantoor".
Hoe eerder je je eerste obstakel blootlegt, hoe sneller je de nieuwsgierigheid van jouw publiek wekt.
Schrijf niet té activistisch. Vertrouw erop dat als je beschrijft wat jouw hoofdpersonage meemaakt, dat op zich sterk genoeg is om de empathie van de lezer te wekken. Te veel uitleggen waarom iemand iets doet, komt moraliserend over.
Last but not least, kill your darlings! Hoe korter jouw tekst, hoe makkelijker voor het publiek om jouw boodschap te begrijpen. Verwijder alles wat niet bijdraagt aan het hoofddoel (ja, ook de leuke anekdotes!).
Wat onthoud je best uit deel 4?
Voor je je verhaal uitschrijft, bepaal je eerst je hoofdpersoon, zijn obstakel en de actie(s) die hij daarvoor onderneemt.
Het hoofddoel van jouw verhaal is steeds het omgekeerde van het eerste obstakel dat jouw hoofdpersonage tegenkomt. Zo ontstaat een spanningsboog.
Tussen het eerste obstakel en het hoofddoel, volgen obstakels en acties elkaar op.
Klik op het icoon in de rechter bovenhoek om het document te openen en te printen:
5. Aan de slag - Hoe verspreid je het verhaal?
Je verhaal ligt er! Het is klaar om met de wereld te delen.
Maar hoe verspreid je het nu? Je kan het live vertellen aan jouw publiek, maar je kan het ook verspreiden via jouw sociale media, in een nieuwsbrief, of op een website.
Elk kanaal vraagt een andere communicatiestijl.
Rudy geeft jou enkele tips:
Website
Breng al je verhalen samen op je website, bij voorkeur op één plek, bijvoorbeeld op een pagina Verhalen. Ook als je verhalen op YouTube hebt staan, kun je daarnaartoe linken vanop je website.
Is je verhaal een tekst? Plaats er dan altijd de foto van de hoofdpersoon bij. Wie je website bezoekt, kijkt eerst naar de beelden en begint dan pas te lezen.
Verwijs in de kop van je verhaal naar het obstakel van de hoofdpersoon, bijvoorbeeld in de vorm van een quote. Mensen herkennen dat meteen.
Nieuwsbrief
Kondig in je nieuwsbrief niet alleen activiteiten en projecten aan. Zet in elke nieuwsbrief ook minstens één verhaal.
Verwijs in je nieuwsbrief met een link naar de website waar ze het volledige verhaal kunnen lezen. Is je nieuwsbrieflezer geïnteresseerd? Dan klikt hij door naar je website.
Verwijs ook hier in de kop van je bericht naar het obstakel van de hoofdpersoon.
Instagram
Heb je een sprekende foto van de hoofdpersoon, maak er dan een Instagram-bericht mee. In het tekstgedeelte kun je het verhaal vertellen, bij voorkeur een samenvatting met enkele quotes erin. Vergeet daarbij geen hashtags toe te voegen.
Video's doen het ook goed op Instagram.
Voeg je verhaal ook toe aan Instagram Stories. Bijvoorbeeld een foto van de hoofdpersoon met een pakkende quote erbij, met een link naar het volledige verhaal op je website.
Facebook
Staat je verhaal op je website? Kondig het dan aan op je Facebookpagina, bijvoorbeeld met een foto van de hoofdpersoon, en daarbij een samenvatting van het verhaal, met een link naar het volledige verhaal op je website.
Is je verhaal een video, laad die dan ook rechtstreeks op Facebook op. In het nieuwsoverzicht van je Facebookvolgers zal die video dan automatisch beginnen spelen.
Als je een verhaal toevoegt aan Instagram Stories, kun je er voor kiezen het ook automatisch aan Facebook Stories toe te voegen.
6. Tot slot!
Zo, je bent aan het einde van de online tool beland!
Je begrijpt nu dat je in het migratiedebat niet te veel aandacht hoeft te geven aan de extreme polen, maar beter focust op de mensen die twijfelen, sceptisch zijn of geen mening hebben.
Breng het beweegbare midden in aanraking met verhalen over migratie. Het inspireert hen tot actie en zal uiteindelijk het migratiedebat nuanceren en vermenselijken.
Zorg dat jouw boodschap en doelpubliek matchen. Zoek naar gedeelde waarden, een herkenbare hoofdpersoon en een doel dat haalbaar is voor jouw publiek. Dat is de strategie achter jouw verhaal. Gebruik daarna het Storycanvas van Verhalenmakers om dit en alle volgende verhalen uit te schrijven. Pas je verhaal aan naargelang het medium waarop je het deelt.
En zo vergroot je telkens het draagvlak voor migratie op een genuanceerde en menselijke manier. Elk verhaal is een toenadering tussen hoofdpersoon, verteller en publiek!
Meer raadplegen?
Ben je benieuwd naar de acties die vrijwilligersorganisaties in het kader van dit project al maakten?
Wil je je graag meer inlezen in de inzichten die deze tool deelde?
Neem een kijkje bovenaan rechts via de knop "documentatie" :
Heb je nog vragen? Wil je meer ondersteuning?
Contacteer griet.jacques@vluchtelingenwerk.be
Door Lente Van Hee & Rudy Pieters