Prezentarea rezultatelor

Prezentarea succintă a rezultatelor obținute în cadrul proiectului

În cadrul proiectului SPECTRAVEG s-a realizat versiunea preliminară a unui ansamblu de procesare a datelor provenite de la 3 tipuri de senzori. Senzorul laser (modul 3D VEG) obține, prin scanarea suprafeței, un nor de puncte cu înălțimile corespunzătoare terenului și vegetației. Senzorii spectrali (modul SPEC), fie cei montați pe sateliți, fie utilizați manual, cu un spectrometru, aduc informații asupra modului în care suprafețele și vegetația reflectă lumina (atât în spectrul vizibil cât și în zone din afara spectrului vizibil). Senzorul foto (aparat fotografic performant- modul FOTO) obține informații vizuale (fotografii) legate de suprafețele de testare. Ansamblul de procesare combină datele provenite de la cele trei tipuri de senzori, pentru a permite evaluarea rapidă a unor proprietăți ale vegetației care sunt importante din punct de vedere bioeconomic. Testarea, validarea și integrarea preliminară a celor trei module în ansamblul funcțional (instrumentul SPECTRAVEG) s-a realizat prin scrierea unor programe informatice de procesare ce conțin algoritmi de calcul matematic pentru fiecare modul, urmată de conectarea funcțională a acestor programe. Scrierea programelor și conectarea lor a fost realizată în software-ul gratuit de geo-procesare spațială QGIS.

Modulul 3D VEG utilizează norul de puncte obținut prin scanarea laser (cu un instrument LIDAR) corespunzător suprafeței de testare, din care, prin algoritmi de procesare specifici se generează caracteristicile tridimensionale ale vegetației forestiere/ierboase: înălțimea, diferiți parametri privind coroanele arborilor și covorul ierbos, volumul și biomasa la nivel de arbore sau pe o suprafață forestieră redusă.

Modulul SPEC preia datele asupra reflectanței vegetației și suprafețelor, fie din imagini satelitare fie provenite de la un spectrometru operat manual și le analizează (prin algoritmi matematici de procesare) furnizând următoarele caracteristici ale vegetației: suprafața ocupată de speciile dominante, de sol nud/litieră și diverși indici spectrali de vegetație.

Modulul FOTO preia și analizează din imaginile digitale (fotografii) următoarele caracteristici ale vegetației: aria inflorescențelor individuale de salcâm și aria frunzelor verzi ale speciilor dominante precum și cea de frunziș uscat din suprafețele de testare din pajiște.

Cel mai semnificativ rezultat obținut este asamblarea instrumentului SPECTRAVEG, ce are poate fi utilizat în suprafețe de vegetație ierboasă, lemnoasă sau mixtă și permite evaluarea mai rapidă și precisă, față de metodele folosite în prezent, a caracteristicilor importante economic ale vegetației (suprafață, biomasă, volum) precum și pentru monitorizarea mediului ambiant și a resurselor naturale. O astfel de abordare poate ajuta la planificarea sustenabilă a recoltării resurselor naturale. Deoarece instrumentul este disponibil gratuit, poate fi utilizat de un număr mare de factori interesați procesarea datelor rezultate din teledetecție, în locul altor programe informatice foarte costisitoare care există momentan pe piață. În imaginile de mai jos sunt prezentate aspecte legate de structura instrumentului SPECTRAVEG, de senzorii utilizați și activitatea de preluare a datelor, precum și de procesarea acestora în vederea obținerii datelor importante din punct de vedere economic.