Techniek

Hierna volgt een beperkt algemeen overzicht van de technische basis van de Spartan. Op het besloten deel staat veel uitgebreide technische informatie over de bouw en het onderhoud van de Spartan (zowel MK 1 als MK 2). Tevens is daar te vinden de volledige bouwbeschrijving, veel tekeningen, hints en trucs, adressen voor onderhoud en onderdelen etc. Het besloten deel is alleen toegankelijk voor leden van de Dutch Spartan Owners Club.

Volg deze link naar het besloten gedeelte (alleen toegankelijk voor clubleden, weet u uw wachtwoord niet meer mail dan even naar de beheerder van de site).


Basis van de MK 1 (vanaf 1973):

Bouwpakket van de fabriek: stalen spaceframe, aluminium panelen, ramen, polyester spatborden, deuren, motorkap, houten panelen, tankcover, dashbord en kunstleren kap.

Het chassis is afkomstig van een Triumph (Herald, Spitfire, Vitesse of de TR6). Voor de MK 1 heeft de Spartanfabriek ook nog een eigen chassis gemaakt, hieraan werd de voorwielophanging gemonteerd van een Triumph Herald, Vitesse of Spitfire. De achteras bestond uit een subframe, bladveer en z.g. pendelassen, dit is een onafhankelijke achterwielophanging en meestal afkomstig van een Triumph Herald of Triumph Vitesse. De aandrijflijn is ook van een Triumph. Als men dit type Spartan importeert zonder geldig buitenlands kenteken dan heeft men een echt probleem.

Ook voor de overige delen wordt gebruik gemaakt van dezelfde donor (Triumph): motor, versnellingsbak, pedalensectie, stuurkolom, remsysteem, koelsysteem en uitlaat.

Deze auto's staan meestal bij de RDW geregistreerd als Triumph waarbij vaak het oorspronkelijke bouwjaar van de donorauto gehandhaafd blijft. Dit is ook de reden dat er Spartans zijn met een bouwjaar vóór 1973.


Basis van de MK 2 (vanaf 1988 in Nederland):

Bouwpakket van de fabriek: chassis, aluminium beplatingen, ramen, spatborden, deuren, motorkap, kofferdeksel, dashbord en bekleding.

De voor- en achteras zijn afkomstig van Ford Taunus.

Voor de overige delen wordt gebruik gemaakt van een Ford Sierra: motor, versnellingsbak, pedalensectie, stuurkolom, remsysteem, koelsysteem en uitlaat.

Omdat zowel het chassis als de carrosserie afkomstig zijn van Spartan zijn deze auto's ook bij de RDW geregistreerd als Spartan waarbij het keuringsjaar ook het bouwjaar van de auto wordt hoewel bepaalde delen zoals het motorblok (aanzienlijk) ouder kunnen zijn.

Foto's uit de fabrieksfolder: