Fredrikin päivä Ehrensvärd-museossa

Heinäkuussa pieni ryhmä elävöittäjiä saapui Suomenlinnaan Ehrensvärd-museolle aikeinaan juhlia nimipäiviä 1700-luvun tapaan. Koska ajat ovat poikkeukselliset ja osallistujamäärä paljon tavallista rajatumpi, elävöittäjät valikoituivat sähköposti-ilmoittautumisella jo aiemmin täytetyn lomakkeen mukaisesti. Lomakkeella oli kyselty elävöittäjien halua ja mielenkiintoa tehdä museoyhteistyötä Suomenlinnassa.

Tapahtuman kehyskertomuksena olivat Fredrikin nimipäivät ja tästä johtuen nostimme maljan Kuningas Aadolf Fredrikin kunniaksi. Aadolf Fredrik hallitsi vuosina 1751-1771 ja tapahtumassa elävöitettiin kyseistä ajanjaksoa.

Toimintamme jakautui eri huoneisiin erilaisten juhla-aktiviteettien pariin, joita museovieraat saattoivat tulla seuraamaan. Aktiviteetit ja niihin liittyvät tilat oli etukäteen sovittu museohenkilökunnan kanssa ja käyttämämme huonekalut olivat henkilökunnan käyttöömme osoittamia. Elävöittäjiä voi museossa mielekkäästi verrata eläviin museoesineisiin, jotka keskustelevat museovieraiden kanssa mikäli he ottavat kontaktia tai haluavat jotakin kysyä. Toimimme museossa näyttelyesineistöä kunnioittaen.

Suomenlinna eli Viapori on ollut aikansa moderni linnoitus ja luonnollisesti täynnä sotaväkeä. Linnoituksen komendanttien virka-asuntona toimineessa Ehrensvärd-museossa oli myös luonnollisesti musketöörejä nauttimassa juhlasta ja pitämässä järjestystä yllä omalla ilomielisellä ja railakkaalla tavallaan. Etenkin armollinen naisväki kiinnitti kahvipöydässä huomiota sotilaiden iloiseen luontoon ja ruokottomiin pöytätapoihin.

Nimipäivät ovat olleet hyvin suuri juhlan aihe ja siihen on liittynyt erityisiä tapoja ja perinteitä. Iloinen seurueemme pääsi koristelemaan nimipäiväpuuta nauhoin ja rusetein. Maljakkoon nostettu nimipäiväpuu oli juhlavan näköinen ja levitti museoon kesäistä tuoksua.



Musketöörit vartioivat Ehrensvärd-seuran ylläpitämän museon edustalla hymyssä suin ja houkuttelivat ohikulkioita vierailemaan.

Yllä: Ehrensvärd-museon julkisivua linnoituksen sisäpihalla.

Herrasväki huvitteli aikalaiseen tapaan pelaamalla korttia ja uhkapelejä. Musketöörit eivät tohtineet istua samaan pelipöytään nuorten armojen kanssa. Liekö pelänneet sulokkaiden naisihmisten pelaavan moiseen seuraan tottumattomilta sukatkin jalasta!

Juhlan kunniaksi tarjoiltiin monenlaisia herkkuja; hyytelöitä, vanukasta, kakkua, piirasta, makeisia ja leivonnaisia. Pöydän keskelle aseteltiin juhlan symboliksi F-kirjaimen muotoinen nimipäiväpulla, joka olisi tarjoiltu nimipäiväsankarille. Osa juhlavieraista maisteli salaa syntistä ruskeaa kultaa, jota talousmamselli diskreetisti tarjoili halukkaille. Toiset joivat lainkuuliaisesti teetä.

Juhlinnan päätyttyä museon ulkopuolella odotti juhlijoita kaunis kesäinen sää ja haikeamielinen kotimatka.

Kunnes taas tavataan!

Kiitämme yhteistyöstä Ehrensvärd-museota. Kuvista kiitokset kuuluvat Ida Pedersenille.


Alla myös Ida Pedersenin koostama videotaltiointi tapahtumasta!