Evert Fornäs

Evert Fornäs i Lövestad skulpturpark

Skulptören och formgivaren

Evert Fornäs (1929-2011)

Evert Fornäs föddes i England 1929 och dog på Österlen 2011.

Evert var intresserad av musik och konst redan på gymnasiet. Han var självlärd och tog arbete på en folkhögskola i Östergötland där han undervisade i konst, keramik och rakubränning. Han trivdes med det sociala nätverket av skapande ungdomar. Samtidigt är Evert besatt av att tillverka sten. Han hittade på egna recept. Blandade massan själv efter noga utprovad metod och brände leran så hårt att den blev till sten. Han arbetade med skulpturerna som man stämmer musikinstrument.

-"Man tänjer gränserna till bristningen så man märker när man kommer nära perfektionen."

Den 6 juni 2010 invigdes Fornäsparken,

Lövestad. I parken finns ett tiotal stenskulpturer.


På 70-talet flyttade han och familjen – Marianne och barnen - på heltid till den avstyckade gården i Lövestad. Här hade han en fantastisk ateljé och verkstad med egen travers och lastare som lyfter 10 ton. Här skapade han även sin egen lilla skulpturpark på ägorna och bjöd in sin publik.


Evert uppfattade sig själv som en klassisk skulptör och hade förebilder som Michelangelo och Brancusi. Han besökte Brancusis hemby: Tirgu jiu i Rumänien och såg dennes verk:

Kyssens port, Tystnadens bord och Den oändliga pelaren, vilka alla gjorde ett stort intryck på honom. Ändå kunde han konstatera att Brancusi begränsades av "symmetridjävulen", som han kallade det.


-"Om man lämnar den perfekta symmetrin och tar med osymmetri i verket börjar det hända spännande saker" sade Evert. Kontrasterna, överraskningsmomenten var viktiga i konsten.

-" Det är förmågan att se skillnader, inte likheter, som avgör kvaliten på verket", säger Evert.

(redigerad version av Susanne Durlinds text om Evert Fornäs)


Stipendier:

Statens konstnärsbidrag fem gånger.

Offentliga arbeten:

Sjöfartsverket och Kriminalvårdstyrelsen, Norrköping

Kryddgårdsskolan, Malmö

Björnkällarskolan, Linköping

Dagcenter i Löddeköpinge

Minneslund i Norrköping

Nya Torget i Staffanstor

Skulpturparken i Lövestad