Redigering


Att rensa bort det mindre viktiga för att skapa stringens i en skönlitterär berättelse innebär att fokusera på de element som för handlingen framåt och bidrar till temat eller karaktärernas utveckling. Att rensa bort det mindre viktiga kräver ibland tuffa val, men det leder i slutändan till en starkare och mer sammanhängande berättelse.


1. Identifiera berättelsens kärna

Fråga dig själv: Vad handlar berättelsen egentligen om? Vilka är de huvudsakliga teman och konflikterna? Genom att tydligt definiera detta får du en klarare bild av vad som är relevant.


Allt som inte stödjer huvudkonflikten, temat eller karaktärsutvecklingen kan ifrågasättas. Om en scen eller karaktär inte tillför något viktigt till dessa element, överväg att stryka eller omarbeta dem.


2. Gör en scen-för-scen-analys

Gå igenom varje scen och fråga: Vad bidrar denna scen med? Om svaret inte är tydligt, eller om scenen bara fungerar som utfyllnad, är det ett tecken på att den kan behöva tas bort eller omarbetas.


Varje scen bör ha en funktion – antingen utveckla karaktärerna, driva handlingen framåt eller förstärka temat.


3. Fokusera på karaktärsutveckling

Alla karaktärer i din berättelse bör ha ett syfte. Om du har bikaraktärer som inte tillför något till huvudkaraktärernas resa eller den övergripande handlingen, överväg att stryka dem eller slå ihop dem med andra karaktärer för att förenkla.


Fråga: Hur påverkar denna karaktär huvudpersonens utveckling eller berättelsens riktning?


4. Eliminera överflödiga detaljer

Det kan vara frestande att inkludera detaljer om miljöer, bakgrund eller karaktärsdrag, men om dessa detaljer inte är relevanta för handlingen eller tematiska poänger kan de distrahera läsaren.


Använd beskrivningar som tjänar berättelsens syfte. Stryk allt som känns som överflödig information.


5. Strama åt dialogen

Dialog ska vara meningsfull och föra handlingen eller karaktärerna framåt. Om karaktärer pratar om något som inte bidrar till handling eller stämning, bör du överväga att korta ned eller ta bort den dialogen.


Fråga dig själv: Säger den här dialogen något nytt om karaktärerna eller situationen? Om inte, överväg att omformulera eller stryka den.


6. Undvik upprepningar

Var noga med att inte upprepa information som läsaren redan har fått veta. Upprepningar kan göra att texten känns tung och långsam.


Om du upptäcker att du presenterar samma tanke eller känsla flera gånger, ta bort överflödiga instanser och håll dig till det mest kraftfulla uttrycket av den idén.


7. Testläsning och feedback

Be andra läsa din berättelse och ge ärlig feedback. Fråga specifikt om de kände att vissa delar var överflödiga eller förvirrande.


Ibland kan det vara svårt att själv se vad som är irrelevant, och en extern läsare kan ha ett tydligare perspektiv på vad som är viktigt för berättelsen.


8. Riktlinje: "Kill your darlings"

Detta klassiska råd betyder att du ibland måste stryka delar som du är personligt fäst vid, även om de är välskrivna, om de inte tjänar berättelsen. 


Fråga dig själv: Är denna passage här för berättelsens skull eller för min egen tillfredsställelse?


9. Kontrollera tempot

Om din berättelse saktar ner i onödiga stunder eller känns utdragen, ta en närmare titt på vilka partier som skapar detta. Behöver du verkligen den här fördröjningen eller utflykten i handlingen? Ofta kan stramare scener ge ett mer dynamiskt och engagerande tempo.


10. Var konsekvent med tonen

Om vissa delar av texten känns som att de avviker från berättelsens övergripande ton eller stil, kan det vara värt att överväga om de ska revideras eller strykas. Att bibehålla en konsekvent röst hjälper till att stärka stringensen.