ROMANER

Facebook

Anmeldelser, udtalelser og kommentarer 

Forlaget mellemgaard 2020

Den, der forsætligt kører over for rødt, skider i sin egen rede er en fortælling i fiktionsform. Den beretter om undergravende overgreb mod det danske demokrati, som iværksattes af herboende Erdogan-tilhængere i forlængelse af kuppet mod præsident Erdogan i Tyrkiet i 2016.

Det er en rystende fortælling om personlige overgreb, muldvarpevirksomhed, angiveri og anklager om landsforræderi og terrorisme. Den fortæller om, hvorledes Erdogan-regimet i Tyrkiet opererer i Danmark efter en nøje tilrettelagt drejebog skrevet i det tyrkiske religionsministerium, Diyanet, og om hvorledes koordineringen sker i den tyrkiske ambassade og implementeres gennem de tyrkiske moskeer i Danmark.

Det er også fortællingen om, hvorledes hadsk retorik i udlændingedebatten og fjendsk integrationspolitik kan bidrage til demokratiets selvundergravelse og afføde minoriteters manglende tiltro til retssikkerheden i det danske demokrati.

Bogens forfatter henter sit materiale fra egne oplevelser som del af skoleledelsen på en af de 14 skoler i Danmark, som af Erdogan-regimet blev stemplet som terroristskole.

Forlaget mellemgaard 2021

Flugten fra Aleppo er en fortælling om en families flugt fra borgerkrigen i Syrien.

Fortællingen bygger på samtaler med en syrisk familie, der nu befinder sig i Danmark.

 

I fortællingen konfronteres læseren med ikke blot borgerkrigens rædsler, men også det netværk af menneskesmuglere, der tjener formuer på andre menneskers ulykke og hjælpeløshed. Menneskesmugling er en stor og koordineret forretning, et forgrenet netværk, som muliggøres af bl.a. statslige myndighedspersoners velvillige medvirken.

 

Det er også fortællingen om, at en flygtning er mere end flygtning i sit eget land. Den, der er på flugt, bliver gjort til flygtning i alle de lande, han eller hun krydser, og i virkeligheden er der aldrig et helle under flugten. Og flugt drejer sig ikke om at komme et sted hen, hvor andre kan forsørge en. Flugt drejer sig om at undslippe forfølgelse og død.

 

Flugten fra Aleppo er endelig også en fortælling om hjælpende hænder, om hvordan empatiske og hjertevarme mennesker træder frelsende til, når flygtningen er allermest sårbar.


Forlaget mellemgaard 2022

En professor i matematik fra universitetet i Pristina, en pizzeriaejer fra Mitrovica og en dansk professor udsendt til at undervise i, hvordan man underviser, foretager en rejse gennem det efterkrigshærgede Kosovo. De leder efter forsoningens muligheder, og på deres færd møder de øjenvidner, både ofre og bødler, der får gængse forestillinger til at krakelere.

Læseren føres gennem universer, hvor mennesker fortæller om, hvordan de er fanget mellem deres historie og deres kultur, og hvor traditionelle regler ikke længere er bæredygtige. De tres rejse er konstant truet af, at historien pludselig kan springe ud af skabet og igen fremprovokere den vold, som lagde landet ned 12 år tidligere.

Hvad sker der, når man roder i traumatiserede menneskers bevidsthed, hvad sker der i den undersøgendes bevidsthed, når man gør det? Hvad sker der, når man vil fremme forsoningen mellem folkeslag, der har gjort hinanden ondt på et ultimativt niveau?  

En beretning om at svæve mellem liv og død.

Essay af Jørgen Skaastrup, Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt.

"Den eneste absolutte sandhed, der er om livet, er døden."

Den 3. april 2023 udkom Jørgen Skaastrups bog Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt på Alias Forlag.

Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt er et usædvanligt essay. Det er forfatterens beretning om at svæve mellem liv og død, som han gjorde efter en blodprop i hjertet efterfulgt af fire hjertestop og koma. I essayet forsøger Jørgen Skaastrup at rekonstruere, hvad der skete imens. Fortællingen er om sindsoplevelserne, ikke om sygdomsforløbet.


Forlaget aliasr 2023

se nærmere om forlaget på:

aliasr.dk


Udpluk af essayets ialt 22 illustrationer

UDDRAG AF LEKTØRUDTALELSE

ROKKEN OG SØANEMONEN -Tiden der forsvandt


Tak til DBC for lektørudtalelse af Jørgen Skaastrups illustrerede essay ‘Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt’, hvori forfatteren beskriver sin sindsrejse i komatøs tilstand.

Uddrag fra lektørs vurdering: "De drømmende og syrede fortællinger og billeder beskriver en verden, de færreste har oplevet og er af den grund interessante [...] Samspillet mellem historier og illustrationer er meget fint [...]"

(Kilde: Lektørudtalelse/DBC)

Spørg efter bogen ‘Rokken og søanemonen’ på dit bibliotek.

#rokkenogsøanemonen #bogsnak #læsenbog #bøgerbøgerbøger #boganbefaling #lektørudtalelse #dødsoplevelser #drømmerejser #sygdom #tiden #følelser #grotesk #anderledes #fantasifuld #farverig #skæv #spirituel #tankevækkende #psykologisk #læseoplevelser #læslæslæs

JØRGEN SKAASTRUP:  ELLA WOLLF - DIGTE FRA BAGLANDET / GEDICHTE AUS DEM HINTERLAND

ILLUSTRERET DIGTSAMLING

ALIAS FORLAG 2024

Professor udtaler om digtsamling:

"Udgivelsen er noget så overraskende som en digtsamling skrevet af en karakter i en roman, der endnu ikke er udkommet. Digtenes univers spænder fra hverdagsiagttagelser til politiske refleksioner med udgangspunkt i livet i det datidige Østtyskland. Men bogen rummer samtidig en konstant og intelligent opmærksomhed på oversættelsen mellem sprog (digtene er optrykt på både tysk og dansk), oversættelsen mellem tekst og billede (bogen er illustreret af forfatteren) og i sidste instans oversættelsen mellem virkelighed og fiktion." Citat professor Frederik Tygstrup, Litteraturhistorie, Københavns Universitet om 'Digte fra baglandet / Gedichte aus dem Hinterland'. Angiveligt skrevet af den østtyske systemkritiker Ella Wollf og illustreret af maleren Wolfgang Vollhase. Faktisk forfatter og illustrator er Jørgen Skaastrup; Ella og Wolfgang er fiktive personer i Jørgens kommende roman 'Katalog 4321', der udkommer på Alias Forlag til maj. Nyd digtene i mellemtiden. Ikke mindst i dag på International Poesidag. Jørgen Skaastrup #boganmeldelse #digtsamling #østtyskland #murensfald30år #murensfald #fiktion #nyudgivelse #bogpåvej #læslæslæs #systemkritik


Historien om Ella Wollfs digtsamling (se ovenfor) , om Berlinmurens fald, om livet som kunstner og intellektuel i et diktatur.  Det er også en fortælling om et maleri, der bliver skæbnebestemmende for de, der kommer i berøring med det. 

Fortællingen begynder i 1973, og foregår på fire lokaliteter: En storby i Danmark, Rostock/Warnemünde, Halle og Göttingen.

I fortællingen kædes fortid og nutid sammen, og persongalleriet omfatter mennesker fra tre generationer. Fortællingen af sluttes umiddelbart før Coronapandemien.

Bogen er righoldig på illustrationer udført af forfatteren selv.

Bogen er unik i den forstand, at der er tale om en dobbeltudgivelse. Ella Wollfs digtsamling er indlagt i omslaget til bogen.