Het initiatief

Het gebied

De initiatiefnemers

Aanleiding

In Opsterlân liggen drie Natura 2000 gebieden die als stikstofgevoelig zijn aangewezen: Van Oordt’s Mersken, de Bakkeveense Duinen en het Wijnjeterper Schar. 

In het oostelijke deel van de gemeente rondom de Bakkeveense Duinen en het Wijnjeterper Schar is het streekinitiatief “Opsterlân-Oost” opgericht. Wij willen in een tijd van veel nieuwe en aanstaande wet- en regelgeving en natuur- en milieudoelstellingen ons inzetten voor een toekomstbestendige landbouw in ons gebied.

In het westelijke deel van onze gemeente, rondom Van Oordt’s Merksen is het streekinitiatief "Rûnom it Alddjip" actief. 

Het doel van het SIOO is om in beeld te brengen wat het toekomstperspectief is van de agrariërs in Opsterlân-Oost: Hoe zien de boeren zelf hun toekomst in Opsterlân-Oost. Maar ook wat is hun visie op het stikstofbeleid, het derogatiebeleid en het nieuwe FPLG (Frysk Programma Landelijk Gebied). En wat zijn de ervaringen, verwachtingen en wensen in het kader van de maatschappelijke opgaven wat betreft de biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw, energietransitie, verdroging, NNNopgave (Natuurnetwerk Nederland) en KRW (Kaderrichtlijn Water). Wat betekenen deze opgaven voor het gebied en voor de individuele boer. Welke ontwikkelingsbehoeften zijn er, en welke veranderingen hebben inmiddels al plaatsgevonden die bijdragen aan deze opgaven. 


Begrenzing

Er is voor gekozen om het gebied te beperken tot het oostelijke gedeelte van Opsterlân (grens Hemrikerpaad). Dit gebied valt binnen de gebiedscommissie Koningsdiep en grenst aan het projectteam Rûnom it Alddjip (RIA). De gebiedscommissie Koningsdiep biedt steun bij de financiering maar het SIOO werkt inhoudelijk geheel onafhankelijk. 


Aanpak

In april hebben we op een drietal plaatsen in Opsterlân-Oost een gezamenlijke bijeenkomst gehouden waarin we de werkwijze hebben toegelicht en waarin we hebben gepeild welke onderwerpen er op tafel zouden moeten komen. Die komen aan de orde in de interviews die momenteel plaatsvinden bij de boeren in het gebied. In de interviews staat uw eigen toekomstbeeld centraal. Elk bedrijf kan ervoor kiezen om mee te doen, er is geen verplichting. Deze inventarisatie zou een eerste stap kunnen zijn naar een Bottom Up gebiedsproces. 

De interviews worden geanonimiseerd en zijn niet herleidbaar naar persoon of locatie zonder nadrukkelijke toestemming van de geïnterviewde. De interviews zijn in de maand mei gestart en worden uitgevoerd door koppels van twee onafhankelijke personen met een landbouwachtergrond, zonder een belang in het gebied. 

Na afronding van de interviews in september gaan we weer een centrale bijeenkomst organiseren om de resultaten te presenteren en de mogelijke vervolgstappen met elkaar te bespreken. Er komen alleen vervolgstappen als daarvoor onder de agrariërs in het gebied voldoende animo is