Singelwhisky
HOMEBLENDING & HOMEBOTTELING, NIET VOOR DE VERKOOP
Singelwhisky is de naam van het onofficiële hobbybedrijfje van whiskyliefhebber Pim van Wel. Onder de naam Singelwhisky maakt hij homeblends en bottelt hij in zeer beperkte oplagen. Niet voor de verkoop, maar voor eigen consumptie en om aan vrienden weg te geven. Enkele van zijn homeblends kregen goede reviews bij blinde proeverijen met whiskykenners.
Homeblending: solera-systeem
Als er na een laatste glas nog een bodempje whisky in de fles zit, giet Pim dit over in een van de daarvoor bestemde flessen in zijn whiskykast. Zo raken die flessen in de loop der tijd gevuld met restjes van single malt-, single grain-, blended-, blended malt- en andere whisky (soms zelfs een restje single malt spirit). Meestal voordat een fles helemaal gevuld is, proeft Pim of de blend rijp is voor botteling. Als dat zo is, schenkt hij die dan over in een of meer kleinere flessen: een nieuwe homeblend-editie is geboren. In de 'donorfles' blijft dan bijna altijd een deel achter. En dat wordt dan in de loop der tijd weer bijgevuld met nieuwe bodempjes van weer andere whisky's. Hierdoor zitten er op den duur vele tientallen whisky's in de blend. Van hele kleine beetjes tot iets grotere. Dit is het solera-systeem. Een heel enkele keer komt het voor dat de blend verkeerd uitpakt en de inhoud van de donorfles in de gootsteen verdwijnt.
Pimpen met snippers
Het komt wel eens voor dat je een fles whisky koopt of krijgt die behoorlijk tegen blijkt te vallen. Althans, dat overkomt Pim soms. Er zijn dan een paar opties: Je kan de fles laten staan in de hoop dat de inhoud in de loop der tijd beter wordt (klein kansje). Je kan de fles in de gootsteen ledigen en dan naar de glasbak brengen. Of je kan proberen de whisky beter van smaak te maken. Pim kiest soms voor de laatste optie. De methode die hij dan toepast is die van narijping op snippers van whisky- of rumvaten. En dat wil soms wel eens helpen, maar een echt goeie whisky krijg je er niet mee. Het beste resultaat krijg je soms als je de op snippers gepimpte whisky verder verwerkt in een goede homeblend.
Bottelen
Eigenlijk per ongeluk heeft Singelwhisky een onafhankelijke botteling op zijn naam staan. Het gaat om +/- 20 flessen met een Malt & Rye van Cley Distillery. Die rijpte 3 jaar op een bourbonvat en is daarna 8 maanden gefinisht op een nieuw-eiken vat. Gebotteld op 58%.
Bottelen uit eigen vat
Medio 2020 kreeg Pim van de Rotterdamse Cley Distillery een 10-litervaatje gevuld met new make Cley malt-spirit. Het vaatje was van geroosterd nieuw Amerikaans eikenhout. Klein en geroosterd nieuw eiken: het recept voor een versnelde invloed van het hout op de spirit. En het is de combinatie van het smaakprofiel van de spirit en de tonen van het hout die whisky whisky maakt. En whisky mag pas whisky heten als het minimaal drie jaar op het vat heeft gerijpt. In het Cley-vaatje bleek de spirit-houtverhouding echter in het voorjaar van 2021 al behoorlijk 'volwassen', zo zeer zelfs dat Pim vreesde dat bij nog langer wachten de houtinvloed wel eens te sterk zou kunnen worden. Hij besloot om dan toch maar te bottelen, al was de drank veel te jong om whisky te mogen heten. En zo bottelde hij alles bij elkaar zo'n 7 liter. Op het label op de flessen kwam te staan: Cley Single Malt.
Na een mislukte tweede poging het vaatje te vullen (lekkage door indroging) blijft het vaatje staan waar het staat. Als het aan Pim ligt komt er echt een '2nd fill', maar dan in het vaatje nadat dit bevochtigd is. Wat er dan in gaat is nog niet bekend.