Stimați elevi, cadre didactice și părinți ai L.T. ,,Ștefan cel Mare și Sfânt"!

Am creat această pagină pentru a plasa informații utile care v-ar putea ajuta și ar putea contribui la echilibrul dumneavoastră emoțional în aceste momente dificile .

Psiholog: Bulat Marina




"Dr. FAHEM YUNUS, șeful clinicii de boli infecțioase - Universitatea Maryland SUA:

„1 - Vom trăi cu C19 luni de zile... Să nu negăm sau să intrăm în panică. Să nu ne facem inutil viața dificilă. Să învățăm să fim fericiți și să trăim cu acest fapt.

2 - Virusul nu-și va reduce efectul vara. E vară în Brazilia și Argentina, dar virusul se răspindește rapid.

3 - Nu poți distruge virușii C19 care-au pătruns în celule bând prea multă apă – doar vei merge des la toaletă.

4 - Spălarea miinilor și păstrarea unei distanțe de protectie de 2 m este cea mai bună metodă de protejare împotriva virusului. Dacă nu aveți acasă un pacient C19, nu este nevoie să dezinfectați suprafețele din casă.

5 - Pachetele de marfă, pompele de benzină, cărucioarele de cumpărături sau bancomatele nu provoacă infecție. Spală-te pe miini, trăiește-ți viața ca de obicei.

6 - C19 nu este o infecție alimentară. Acest lucru este asociat cu picături de infecție, precum gripa. Nu există niciun risc dovedit ca C19 să fie transmis prin comandarea de alimente.

7 – Ședințele de saună nu ucid virușii C19 care-au pătruns în celulă.

8 - Îți poți pierde mirosul cu multe alergii și infecții virale. Acesta este un simptom nespecific pentru C19.

9 - Odată ajunși acasă, nu trebuie să ne schimbăm urgent hainele și să facem duș! Puritatea este o virtute, nu paranoia.

10 - Virusul C19 nu atarnă-n aer. Aceasta este o infecție-perfuzie care necesită un contact apropiat. Aerul este curat, te poți plimba prin grădini (păstrind distanța de protecție), prin parcuri.

11 - C19 nu distinge rasa sau religia, este transmis tuturor oamenilor.

12 - Este suficient să folosiți săpunul normal împotriva C19, nu neapărat săpunul antibacterian. Virusul, oricum, nu este o bacterie.

13 - Nu trebuie să-ți faci griji pentru comenzile tale de mâncare. Dar dacă vrei mai prelucrate, poți să le-ncălzești puțin la cuptorul cu microunde.

14 - Șansa de-a aduce C19 acasă cu pantofii și, ca urmare, să te-mbolnăvești este aceeași cu a fi lovit de fulger de două ori pe zi. Lucrez împotriva virusurilor de 20 ani - infecțiile cu picurare nu se răspindesc așa!!!

15 - Nu poți fi protejat de virus prin consumul de oțet, sumac, suc și ghimbir!

16 - Purtarea mănușilor este o idee proastă; virusul se poate acumula pe mănușă, se poate transmite ușor dacă-ți atingi fața. Cel mai bine e să te speli pe mâini!!!”

HASSAN BELI – medic psiholog

''Uite, fă pe cineva care are 70 de ani să se uite, în fiecare zi, la Stiri cu dezastre, cu mesajul: "O să vină și la tine! O să vină la tine! O să vină și la tine!". Omul va muri în câteva luni. Aceste programe ne degradează sistemul imunitar prin stres și anxietate. Nu vă uitați la profesorii de medicină care s-au transformat în profesori de cutremur!

Cred că nu mai sunt multe de spus. Nu voi mai distribui nimic despre această epidemie. Repetarea acelorași lucruri nu face decât să ne distrugă calitatea vieții.”

POSTSCRIPTUM (PILDA):

Un negustor se întilnește cu ciuma drumului său. Se uită alarmat la ciumă și-o întreabă:

" Unde te duci?".

"In Bagdad".

"Ciți oameni vei ucide?" întreabă din nou negustorul.

"Nu mulți, doar 5000 de oameni", raspunde ciuma.

Timpul trece și negustorul se întilnește din nou cu ciuma, în calea lui. Auzise, deja, că 60.000 de oameni murisera în Bagdad, din cauza ciumei.

"Mi-ai spus că vei omorî 5000 de oameni! Cu toate astea, ai măcelărit 60.000 de vieți", spune furios ciumei.

Ciuma ii raspunde foarte calmă și încrezătoare:

"Am ucis 5000 oameni. Ceilalți au murit de frică''.

PROTEJAȚI-VĂ SĂNĂTATEA MENTALĂ ȘI SĂNĂTATEA FIZICĂ A CORPULUI!

NU UITAȚI CĂ PSIHICUL INSTABIL ÎNTRECE SISTEMUL IMUNAR AL CORPULUI!"


Deşi suntem practic blocaţi în casă, lipsiţi de chef , există multe căi de a ne menţine sănătatea şi buna dispoziţie – dincolo de distanţarea socială şi spălatul riguros pe mâini.
O alimentaţie sănătoasă

Alimentaţia cât mai sănătoasă este foarte importantă, atât sub aspect fizic cât şi psihic. Un regim sănătos reduce considerabil riscul unor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul sau obezitatea, precum şi depresia şi anxietatea. Nu trebuie ţinut un regim special, ci doar evitate alimentele care nu aduc beneficii.Pentru a face faţă problemelor generate de izolarea impusă de actuala pandemie, se recomandă să nu se apeleze la tutun, alcool şi droguri pentru stăpânirea emoţiilor.
Un somn profund

Somnul este esenţial pentru organism – pentru regenerarea celulelor, eliminarea toxinelor, consolidarea memoriei şi procesarea informaţiei. Există dovezi concludente care atestă că lipsa somnului ne poate afecta major sănătatea – influenţând negativ starea noastră psihică şi chiar inteligenţa noastră emoţională.

Exerciţiile fizice

Mişcarea, sportul declanşează o serie de procese chimice în organism care asigură o stare de bună dispoziţie, un somn mai odihnitor, reduce stresul şi anxietatea şi consolidează memoria şi funcţiile cognitive.
Chiar dacă nu mai putem merge la o sală de sport, putem exersa şi acasă.

Contactele sociale

Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de prieteni. Contactele sociale sunt la fel de necesare pentru sănătate ca şi alimentaţia, mişcarea şi somnul. E adevărat că din cauza pandemiei de coronavirus nu ne putem întâlni cu prietenii, nu putem bea o cafea împreună, nu putem împărţi cina sau organiza petreceri. Nu prin contact direct. O cale ideală, nu doar de a ne auzi ci şi vedea sunt videoconvorbirile, la care pot participa una sau mai multe persoane.

Activităţi relaxante

Când lumea întreagă se învârte în jurul aceleaşi chestiuni, când suntem constrânşi la izolare socială, atunci poate n-ar fi rău să folosim acest timp rămas la dispoziţie în mod util, pentru activităţi care ne fac placere şi ne relaxează. Dacă până acum nu aveam poate răgazul necesar pentru a îngriji grădina sau balconul, acum ar fi momentul. Sau pentru a găti preparate mai sofisticate, pentru a învăţa o limbă străină, pentru a medita, a citi, a cânta la un instrument şi multe altele.


Succesul se află în mâinile noastre !