SEGURETAT ALIMENTÀRIA

PER QUÈ I QUÈ ÉS LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA?

La seguretat alimentària forma part d’una estratègia global de la Unió Europea en la qual també estan implicats la salut i benestar dels animals i les plantes. L’objectiu és assegurar-la des de la granja fins a la taula del consumidor.


La seva consecució es garanteix amb sòlides bases normatives i de procediments, de compliment obligat, a tots els Estats membres, amb principis comuns per a la diversitat d’organismes implicats.


A Catalunya, en la mateixa direcció europea, s’ha redactat el nou Pla de Seguretat Alimentària 2017-2021, un model integrat i relacional d’intervenció pública, per impulsar els principis de coordinació, cooperació i transversalitat, i que atorga un paper destacat als sectors empresarials i als consumidors.


En l’àmbit de la gestió dels riscos per a la salut que estan sota la competència de les administracions locals, alguns objectius són reduir les toxiinfeccions alimentàries i els perills biològics en la cadena alimentària. Les intervencions que cal realitzar per aconseguir-ho són, entre d’altres, implementar i millorar sistemes d’informació i sensibilització dirigits als participants de la cadena alimentària –com ara la producció primària, el comerç minorista i la restauració– i impulsar accions de conscienciació i divulgació d’informació –en especial les dirigides als titulars d’empreses de preparació i serveis de menjars– en aspectes d’higiene i de reaccions adverses als aliments.

Pla de Seguretat Alimentària.

A la Llei 18/2009, de salut pública, es preveu l'elaboració i el desenvolupament del Pla de seguretat alimentària de Catalunya i s'estableixen les característiques i els continguts principals a què s'ha d'ajustar. L'elaboració i el seguiment d'aquest Pla és una de les funcions de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

El Pla de seguretat alimentària de Catalunya ha de ser l'instrument indicatiu i el marc de referència de l'Administració de la Generalitat i dels ens locals de Catalunya per a totes les accions públiques en aquesta matèria. El Pla té una vigència de cinc anys i comprèn les línies directives de les actuacions que s'implementaran per assolir els seus objectius.

El Pla de seguretat alimentària de Catalunya ha d'incloure:


  1. Els objectius i els nivells que es volen assolir pel que fa al control sanitari d'aliments i als àmbits relacionats directament o indirectament amb la seguretat alimentària: la sanitat, la nutrició i el benestar dels animals; la sanitat vegetal; els productes zoosanitaris i fitosanitaris, i la contaminació ambiental.
  2. El conjunt dels serveis, els programes i les actuacions que s'han de desenvolupar.
  3. Els mecanismes d'avaluació de l'aplicació i el seguiment del Pla.
Pla_seguretat_alimentaria_2017_2021.pdf

Mites i llegendes sobre seguretat alimentària