Deliverable 4

De opdracht:

De opdrachtgever wil graag dat wordt onderzocht of de modificatie aan omstandigheden of het gewas inderdaad een

positief effect zal hebben op het omgaan met de uitdaging, wat betreft groei en voedingswaarde van de plant:

gewasopbrengst. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van tuinkers, maar eventueel kan ook een andere groente worden

gebruikt. Hiertoe wenst de opdrachtgever een onderzoeksplan waarin wordt beschreven hoe getest zal worden of de

gekozen modificatie inderdaad het beoogde effect heeft.

Onderzoeksplan


Waarom wordt het onderzoek gedaan?

Wij hebben na onze pitch een GO gekregen om een onderzoek te starten naar hoe veel perchloraat er in een plant zit en waar het zich bevindt.

Wat wil men weten? Wat is het probleem?

De opdrachtgever wilt dat mensen in de toekomst planten kunnen gaan eten die in de marsbodem gegroeid hebben. Dit kan onder anderen niet omdat er in de marsbodem perchloraat zit. Perchloraat is zeer giftig voor mensen maar niet voor planten. Daarom gaan wij onderzoeken waar de perchloraat in de plant zit en hoeveel perchloraat er in de plant zit.

Waar moet het onderzoek plaatsvinden?

Op school hebben wij een lokaal geregeld waarin wij het onderzoek mogen doen. Dit lokaal is lokaal ???

Wanneer moet het onderzoek uitgevoerd worden?

We starten op 23 Mei het onderzoek. Het duurt ongeveer 12 dagen totdat tuinkers volgroeid is. Maar wij willen 13 dagen wachten dus we ronden dit onderzoek af op 5 Juni.

Wie moeten onderzocht worden?

De tuinkersplantjes en het perchloraat samen.

Voor wie is het onderzoek bedoeld?

Voor mensen die naar Mars verhuizen om daar te gaan wonen. Die mensen moeten daar planten gaan verbouwen om te consumeren.

Hoe kan het onderzoek het beste gedaan worden?

We stellen een proefgroep en een controlegroep op. De proefgroep als de controlegroep worden hetzelfde behandeld, ze krijgen evenveel water, potgrond en tuinkerszaadjes. Het enige verschil is dat de tuinkers van de proefgroep in een kleine concentratie perchloraat moet groeien.

Als de tuinkers aan het groeien is meten we op de dagen waarop wij aanwezig zijn op school hoe groot de tuinkers is, de resultaten noteren wij in een tabel.

Als de tuinkers volgroeid is gebruiken we op zowel de proefgroep als de controlegroep redox-factoren van perchloraat. Als de redoxreactie bezig is meten wij hoeveel perchloraat er in de planten zit (en wat het verschil is tussen de proefgroep en de controlegroep) en meten we bepalen we waar het perchloraat wordt opgeslagen.