ISTORIC

SCURT ISTORIC AL ŞCOLII GIMNAZIALE ULMI

În imediata vecinătate a vechii cetăţi de scaun a Târgoviştei, leagăn al poeziei culte prin rimele Văcăreştilor, loc de distinsă şi romantică inspiraţie a lui Vasile Cârlova, I. Heliade Rădulescu sau Grigore Alexandrescu, pe şoseaua ce o leagă de capitala ţării, se află comuna Ulmi.

Localitatea Ulmi este situată în Câmpia Înaltă a Târgovistei la sud-est de municipiul Târgoviste. Este atestată documentar din anul 1572 într-un document dat de Alexandru Mircea Voievod („Marele Dictionar Istoric al românilor”, vol.4, 1901)

Din inscriptia slavonă găsită pe crucea din fata bisericii reiese importanta satului în timpul domnului Serban Vodă: „Cu buna vrere a Tatălui, cu ajutorul Fiului si cu îndrumarea Duhului Sfânt s-a ridicat această cinstită cruce în cinstit hram sfânt mucenic Nicolae în zilele lui Serban Vodă si s-au nevoit robii lui Dumnezeu, jupân Constantin si jupănita Rada, anul 1606.” Satul Ulmi este resedinta comunei cu acelasi nume care mai cuprinde satele Viisoara, Dumbrava, Colanu, Matraca, Nisipuri si Dimoiu. Fiind asezată în apropierea municipiului Târgoviste, la 5 km, satul a suferit o migrare a populatiei spre această localitate. S-a ajuns astfel de la 1800 locuitori în 1977, la 1200 în prezent.

Scoala Ulmi s-a înfiintat relativ târziu, în anul 1871. Între anii 1888 si 1889, scoala fiind inspectată de M. Mihăescu, se consemnează în registrul de inspectie următoarele: „au fost găsiti 24 de elevi care urmau regulat cursurile, divizati în trei clase: clasa I prezenta 10 elevi, clasa a II-a 8 elevi, iar clasa a III-a 3 elevi.” Initial scoala a functionat într-o casă în curtea actualei scoli, donată de boierul Fusea. Între anii 1913 si 1916, în timpul învătătorului Modrogan I. Modrogan, s-a construit cancelaria si o sală de clasă.

Între anii 1919 si 1933, directorul scolii a fost învătătorul Petre Dumitrescu căruia revizorul Ion Gh. Andreescu îi prevedea un destin bun ca dascăl, apreciindu-l „pentru seriozitatea cu care se pregătea si transmitea elevilor spiritul educativ al lectiei, iar prin tratarea metodică a fiecărui moment al acesteia erau mai atenti si atrasi spre cunoastere.” Se recomanda să se înfiinteze postul al doilea de învătător în scoală datorită populatiei scolare numeroase. Acest post a fost ocupat în anul scolar următor, 1922-1923, de către preotul învătător N. Iordănescu, despre care subrevizorul P.I. Avian de la Pucioasa scria că nu se ocupă cu răspundere de elevi, pentru care îi recomandă „să se pună direct în raport cu constiinta sa si răspunderea pentru viitorul cetătenilor

În anul 1959, datorită numărului mare de elevi, a generalizării învătământului obligatoriu de sapte clase si la initiativa directorului Gheorghe Visan, s-a început constructia unui nou local de scoală care a fost dat în folosintă la 15 septembrie 1960. În 1974, când director era Mincu Nicolae, a fost construită în curtea scolii o nouă clădire în care functiona atelierul-scoală, corp în care în prezent functionează grădinita. În general, scoala a functionat cu un rând de clase cu un efectiv mediu de 25 de elevi.

În anul 2002, beneficiind de proiectul „Reabilitare scoală”, derulat cu Banca Mondială, scoala Ulmi a fost modernizată. În prezent scoala functionează într-o clădire cu 4 săli de clasă si un laborator de informatică dotat cu 15 calculatoare. Are încălzire centrală proprie pe gaze si este dotată cu mobilier modular. Dispune de microbuz scolar cu care sunt transportati elevii din satele Udresti, Matraca, Nisipuri si Dimoiu. Scoala este încadrată cu cadre cadre didactice titulare, cu exceptia obiectului Lb franceza, majoritatea cu grade didactice, dintre care treisprezece cu gradul I, trei cu gradul II si sapte cu definitivat si trei debutant calificati. Totusi, cu catedră întreagă la scoala Ulmi si structura Viisoara sunt 19 cadre didactice.

Scoala” I. Constantinescu” Viisoara dispune de 4 Sali de clasa si un laborator de informatica dotat cu calculatoare. Are incalzire centrala proprie si mobilierul din dotare este de tip modular. Elevii sunt transportati cu microbuzul scolar care deserveste si Scoala Ulmi in satele Dumbrava si Mogosesti

RETEAUA SCOLARA

Unitatea de învătământ este formată din două scoli cu clasele I-VIII, scoala Ulmi si Scoala „Ion Constantinescu” Viisoara, doua grădinite cu doua grupe de copii: una la Viisoara si o grupă la Ulmi.

POPULATIA SCOLARA

În scoala Ulmi învată un număr de 93 de elevi, dintre care 64 la ciclul primar si 29 la ciclul gimnazial, din care 12 sunt elevi cu C.E.S. Gradinita cu program normal Ulmi numara 20 de prescolari.

In scoala Viisoara invata 112 de elevi, dintre care 47 elevi la ciclul primar si 65 la gimnazial si un elev cu cerinte educationale speciale. Gradinita de la Viisoara functioneaza cu 23 de prescolari.

Scăderea populatiei scolare este în concordantă cu evolutia demografică a localitătii. Scoala Ulmi este unitatea cu personalitate juridică la nivelul comunei.