Ons verhaal
Ontstaan
Begin 1998 zat Pater Werner Fierens met een probleem. Op 15 augustus wordt het 125-jarig bestaan van de parochie Schoot gevierd, maar hij zat met een “gat” van 3 uren, tussen de verschillende activiteiten, die moesten opgevuld worden. Ten einde raad nam hij contact op met enkele Schootse atleten om een stratenloop te helpen organiseren, en zie, de Schootse Joggingclub was geboren.
Organisator van de Schootse rommelmarkt, Firmin Grieten werd ook aangesproken en samen met Werner Fierens, René Verspreet, Stefaan Aerts, Jan Macqoy, Willy Verspreet, Frans Beliën en Edwin Cools vormden zij het bestuur van de Schootse Joggingclub.
De eerste stratenloop
Het eerste wat moest gebeuren was een parcours te vinden, maar dat was geen groot probleem omwille van de velen kleine wegen die Schoot kent. Met een start aan de kerk en vervolgens via Everslag, Gerhees terug naar Everslag, Hooiman en aankomst op St.-Jozefsplein was dit snel uitgetekend. Sponsors werden gezocht en gevonden en wielerclub “Het Stalen Ros” hielp ons met de organisatie. en zo brak de langverwachte dag aan. En het werd een succes. Met 25 kinderen en 165 volwassenen mocht deze organisatie een succes genoemd worden.
Het vervolg
Na de eerste stratenloop, in 1998 dus, bleven de positieve reacties niet uit. De vraag om dit jaarlijks te organiseren werd automatisch gesteld. Omdat er geen jaarlijkse parochieviering was, werd besloten om de stratenloop te organiseren op de zaterdag voor de septemberkermis. Er werd ook beslist dat de opbrengst ten goede moest komen aan de bevolking van Schoot en meer bepaald aan de jeugdwerking.
Het parcours
Het parcours van de eerste stratenloop werd gewijzigd om ten volle van ons gehucht Schoot te kunnen genietent. Eén ding stond vast: de start voor de kerk. Aanvankelijk werd er nog richting Paddenhoek en Rooierbeemden vertrokken en afwisselend aangekomen aan zaal De Kriekel of Sparrenhof. Zo moesten de lopers 3,9 km lopen voor één ronde. In de loop der jaren werd dit aangepast zodat de aankomst ook naast de kerk zou zijn. Starten doen de lopers nu in de andere richting, zodat ze eerst een rondje langs Hooiman en Sint-Jozefsplein lopen. In 2020 werd het parcours licht gewijzigd zodat er meer onverharde wegen zouden zijn, die bij regenweer nog steeds het meeste loopcomfort kunnen waarborgen: de weergoden hebben het al eens op onze organisatie gemunt, zo waren er al edities bij extreme warmte (35 °C), maar ook bij gietende regen of onweersbuien, tot zelfs hagel.
In ieder geval zijn onze huidige afstanden; 4,5 km, 8,5 km en 12,5 km. Voor de kinderen tot 12 jaar hebben we de 50, 100, 500 en 1000 meter om hun conditie te testen.
De deelnemers
Het aantal deelnemers nam, vooral de eerste jaren, gestaag toe en dankzij een intensievere reclame naar de jeugd toe groeide dit deelnemersaantal verder. Gemiddeld hebben we de laatste jaren zo'n 60 kinderen en een 200 volwassenen die we mogen begroeten. De meeste deelnemers zijn uiteraard uit de streek rond Schoot, maar wanneer we kijken naar onze statistieken, zijn de volgende plaatsen noemenswaardig: Aarschot, Turnhout, Lille, Holsbeek, Wiekevorst, Zoersel, Tremelo, Kortrijk-Dutsel, Lommel, Brasschaat, Wezemaal, Ans, Aalst, Itegem, Willebroek, Heist op den Berg, Vlimmeren, Lier, Diepenbeek, Leuven, ja zelfs enkelen uit Nederland, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland vonden al de weg naar Schoot.
De sponsors
Natuurlijk kan een dergelijke organisatie niet doorgaan zonder onze sponsors. Elke organisatie kost geld en ook onze atleten verwachten - niet onterecht - een mooie prijzentafel. In de eerste plaats denken we natuurlijk aan onze lokale handelaars, maar ook buiten onze parochiegrenzen krijgen we een helpende hand toegestoken. Sponsors mogen we vinden bij zowel "kleine" en “grote” ondernemingen: hoe klein of groot hun bijdragen ook zijn, ze zijn ons allemaal even waardevol. Hun hulp kan zowel een financiële bijdrage zijn, alsook het aanreiken van prijzen en/of waardebonnen. Dankzij hun bijdragen hebben we elke atleet altijd al kunnen voorzien van een prijs en voor de kinderen was er steeds een welgevuld verrassingspakket. Op deze manier doen we samen onze uiterste best om in Schoot iets levendig te houden. Ook het gemeentebestuur heeft ons steeds een helpende hand toegestoken. Wij danken alle handelaars en/of bedrijven die ons gedurende de voorgaande jaren hebben geholpen. Wil je ook sponsoren (en je naam en logo laten projecteren tijdens de inschrijvingen en de huldigingen)? Klik dan hier voor meer informatie.
De helpers
En ook onze helpers vergeten we natuurlijk niet, want alleen met onze bestuursleden kunnen bijvoorbeeld niet alle afsluitingen geplaatst worden, mensen op elke weg of kruispunt geplaatst worden, aankomsten genoteerd worden en in de zaal de bediening in orde te krijgen. Gelukkig mogen we rekenen op de Schootse verenigingen die ons komen helpen, samen met familieleden en kennissen. Dankzij hun hulp hebben we steeds een prima organisatie op poten kunnen zetten. We boden onze helpers dan ook al enkele malen een feestmaaltijd aan, en we hopen dat we ze nog dikwijls mogen verwennen!