1. Algemene informatie over de school

1.1 Hoe organiseren wij onze school?

Basisschool Kinderland

Directeur: Ignace Tanghe

Sint-Anna 41

8500  Kortrijk

056/20 10 64

Ondernemingsnummer: 0415 432 291

directie@kinderlandweb.be

secretariaat@kinderlandweb.be


Zie website: www.kinderlandweb.be 


     Onze school maakt deel uit van vzw Don Bosco Onderwijs Centrum,


Voorzitter: Bart Decancq

Don Boscolaan 15

3050 Oud-Heverlee

bart.decancq@dboc.be


Afgevaardigd bestuurder: Bert Vermaanen

bert.vermaanen@dboc.be


     Onze school behoort  tot scholengemeenschap:  Sint-Jan De Doper


Coördinerend directeur: Emely Pauwels

codi@sjdd.be


     Scholen van de scholengemeenschap:


Katholieke Vrije Kleuterschool De Buitenkans

Directeur: Sien Fournier

Doorniksesteenweg 557

8583  Bossuit

056/45 68 30

ks.bossuit@gmail.com 

www.kleuterschoolbossuit.be


't Schoolke Rugge

Directeur: Sien Fournier

Adres: Ruggestraat 39

8580  Avelgem

056/64  77 90

0475/47 90 75

ksrugge@gmail.com

www.tschoolkerugge.be


Sint-Jan Berchmans Basisschool Outrijve/Kerkhove

Directeur: Frederik Deroose

Outrijve Kerkhove

Moerbeekstraat 3 Sint-Amandswijk 34b

8582 Outrijve 8581  Kerkhove

056/64 79 53 055/38 73 59

info@sjb2.be


Directeur: Heidi Van Nieuwenhuyze 

Kloosterstraat 1

8580  Avelgem

056/64 65 36

0485/49 68 56

directie@vbs-avelgem.be 




      Op onze website in het onderdeel 'praktische info' vind je info over onze school, zoals: 

Wil je meer weten over ons team of bekijk je graag enkele sfeerbeelden, neem dan zekere eens een kijkje op onze website www.kinderlandweb.be/nieuws


      Op onze website in het onderdeel jaarkalender onder praktische info vind je deze info.

1.2 Vaste instapdagen voor de kleinsten

Kinderen tussen 2,5 en 3 jaar kunnen op onze school starten op één van de volgende instapdagen:


Op onze website kan je de startdata vinden van het lopende schooljaar.


Op de website van de Vlaamse overheid kun je de eerstvolgende instapdatum van je kind berekenen. Wordt je kind 2,5 jaar op een instapdatum? Dan mag je kind al vanaf die dag naar school. Is je kind al 3 jaar? Dan gelden de instapdata niet. Je kind kan dan elke schooldag starten in de kleuterklas.

1.3 Nieuwe inschrijving nodig?

Informatie over de praktische organisatie van de inschrijvingen vind je terug op onze website, schoolbrochure, folders, … 

Je kind is pas ingeschreven in onze school als je schriftelijk instemt met het pedagogisch project en het schoolreglement. Eenmaal ingeschreven, blijft het kind bij ons ingeschreven. De inschrijving van je kind kan enkel stoppen in de gevallen die wettelijk zijn opgesomd (zie 1.4.6)

Bij elke wijziging van het schoolreglement zullen we opnieuw jouw schriftelijk akkoord vragen. Indien je niet akkoord gaat met de wijziging, dan wordt de inschrijving van je kind beëindigd op 31 augustus van het lopende schooljaar. 

Onze school is een school met beperkte capaciteit. Onze school volgt de regelgeving van het inschrijvingsdecreet en de afspraken die gemaakt worden binnen het Lokaal OverlegPlatform BasisOnderwijs Kortrijk (LOP BaO Kortrijk). De data, voorrangsperiodes en de praktische afspraken kan je vinden op de website www.naarschoolinkortrijk.be.

Inschrijvingen op de campus
Het schoolbestuur beschouwt de lagere school gelegen op de campus als een geheel. De inschrijvingen tussen het kleuter- en lager onderwijs lopen onderling door. Wil je je kind laten overgaan naar het eerste leerjaar op onze school dan moet je je kind niet opnieuw inschrijven. 

Toelatingsvoorwaarden lager onderwijs (zie 1.4.2)
Je kind kan pas instappen in het lager onderwijs als het aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voldoet. 

1.4 Onderwijsloopbaan

1.4.1 Taalscreening niveau Nederlands
Onze school moet voor elke leerling bij het begin van de leerplicht een taalscreening uitvoeren. Die taalscreening onderzoekt hoe goed je kind Nederlands kan. Indien op basis van de resultaten blijkt dat je kind het Nederlands niet genoeg beheerst, dan volgt je kind een taalintegratietraject dat aansluit bij zijn specifieke noden. De taalscreening gebeurt niet voor anderstalige nieuwkomers. Zij krijgen sowieso een aangepast taalintegratietraject.

1.4.2 Naar het lager onderwijs
Meestal stapt je kind over van de kleuterklas naar de lagere school als het 6 jaar is (of wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar). Het is belangrijk dat je kind in het voorafgaande schooljaar 290 halve dagen effectief aanwezig was in het kleuteronderwijs. Was je kind geen 290 halve dagen effectief aanwezig in het kleuteronderwijs? Dan gelden er strengere toelatingsvoorwaarden tot het lager onderwijs.

Misschien wil je je kind vroeger naar het lager onderwijs laten gaan. De overstap hangt dan af van de beslissing van de klassenraad van het kleuteronderwijs en eventueel ook van die van het lager onderwijs. 


Is je kind al 6 jaar en voldoet het aan de toelatingsvoorwaarden, maar is het volgens jou nog niet klaar voor de lagere school? Je kind kan dan nog maximaal één jaar kleuteronderwijs volgen. De klassenraad van het kleuteronderwijs geeft je een advies.

1.4.3 Zittenblijven in het kleuteronderwijs of in het lager onderwijs
Op basis van ons pedagogisch project creëren we een leeromgeving waarin je kind een doorlopend leerproces kan volgen. We stemmen de lessen zoveel mogelijk af aan de voortgang in ontwikkeling van je kind.

De klassenraad beslist of je kind wel of niet kan overgaan naar een volgend jaar. De beslissing om niet over te gaan, nemen we omdat we ervan overtuigd zijn dat dit voor je kind de beste oplossing is. We doen dat in het belang van de ontwikkeling van je kind. We motiveren die beslissing schriftelijk en lichten ze mondeling toe. We geven ook aan welke bijzondere aandachtspunten er voor het volgende schooljaar voor je kind zijn.

1.4.4 Indeling in leerlingengroepen
Wij beslissen in welke leerlingengroep je kind, die in de loop van zijn onderwijsloopbaan van school verandert, terechtkomt. Ook bij de overgang naar een ander jaar (met meerdere klassen) beslissen wij autonoom in welke groep je kind zal zitten. Soms delen we de leerlingengroepen opnieuw in als er nieuwe leerlingen bij komen (bv. in de kleuterschool na een instapdatum).


1.4.5 Langer in het lager onderwijs

Nadat je kind het getuigschrift basisonderwijs heeft behaald, kan het geen lager onderwijs meer volgen, tenzij de klassenraad van de school waar je kind het voorafgaande schooljaar lager onderwijs volgde een gunstig advies geeft. Deze klassenraad geeft dit advies op jouw vraag. Na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad neem jij als ouder een beslissing.

Wordt je kind 14 jaar voor 1 januari van het lopende schooljaar? Dan kan het nog één schooljaar lager onderwijs volgen. Daarvoor is wel een gunstig advies van de klassenraad waar je kind het voorafgaande schooljaar lager onderwijs volgde nodig. De klassenraad geeft dit advies op jouw vraag of op eigen initiatief. Na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad neem jij als ouder een beslissing.

Je kind kan geen lager onderwijs meer volgen als het 15 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar. 

1.4.6 Uitschrijving

* Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag
of het verslag opgemaakt voor 1 september 2023.

Eenmaal ingeschreven, blijft je kind ook de volgende schooljaren bij ons ingeschreven.
De inschrijving stopt enkel als één van de volgende situaties zich voordoet:

o   ofwel op het moment dat je kind in een andere school ingeschreven is en uiterlijk een maand (vakantieperioden niet inbegrepen) na onze beslissing

o   ofwel op het einde van het huidige schooljaar

o   ofwel op het einde van het daaropvolgende schooljaar 

o   het CLB maakt een IAC-verslag op omdat ook na redelijke aanpassingen het voor je kind niet mogelijk is om het gemeenschappelijk curriculum te blijven volgen. De inschrijving kan dan na overleg met jou als ouder en het CLB ontbonden worden en stopt in dat geval ofwel op het einde van het huidige schooljaar ofwel op het einde van het daaropvolgende schooljaar, tenzij we een individueel aangepast curriculum haalbaar zien.

o   het CLB wijzigt het IAC-verslag* omdat ook na redelijke aanpassingen het voor je kind niet mogelijk is om het individueel aangepast curriculum te blijven volgen. De inschrijving kan dan na overleg met jou als ouder en het CLB ontbonden worden en stopt in dat geval ofwel op het einde van het huidige schooljaar, ofwel op het einde van het daaropvolgende schooljaar.


1.5 Schooluitstappen

Je kind is verplicht deel te nemen aan leeruitstappen die minder dan één schooldag duren. Dat zijn normale schoolactiviteiten. 

We streven er als school ook naar om ook alle kinderen te laten deelnemen aan leeruitstappen die één dag of langer duren. Die activiteiten maken namelijk deel uit van het onderwijsaanbod dat we aan je kind geven. 

Via (nieuws)brieven informeren we jou als ouder over de uitstappen die dit schooljaar worden voorzien. We gaan ervan uit dat je op de hoogte bent van het feit dat er schooluitstappen worden georganiseerd. Als je niet wenst dat je kind meegaat op één van de activiteiten, dien je dat voorafgaand aan de betrokken activiteit schriftelijk te melden aan de school.

Leerlingen die niet deelnemen moeten op de school aanwezig zijn.


Schooluitstappen vallen onder de maximumfactuur. In september wordt duidelijk in de bijdrageregeling wat het bedrag van de maximumfactuur is voor het schooljaar. De bijdrageregeling is ook raadpleegbaar op de schoolsite www.kinderlandweb.be\praktische info.


Voor de lessen lichamelijke opvoeding (lagere klassen) moeten de kinderen beschikken over turnkledij van de school. Deze bestaat uit een geel Kinderlandshirt, een koningsblauw/zwart broekje en gymschoenen. Het Kinderlandshirt dient op school aangekocht te worden. De speciale sportvloer verdraagt geen gymschoenen met zolen die afgaan. Turnkledij moeten voorzien worden van de naam ven de leerling. Met een naamlintje gaat dit goed.


Op de dag van het zwemmen (voor de leerlingen van 1ste tot en met het 4de leerjaar) moeten de kinderen een aparte sportzak mee hebben met daarin het zwempak, een handdoek en eventueel een kammetje. 


Vrijstelling voor turnen en zwemmen kan enkel bekomen worden mits een schriftelijke aanvraag van de ouders of een doktersattest. Leerlingen die niet mogen zwemmen, blijven op school aanwezig.  De leerkracht kan ook beslissen dat ze meegaan om te kijken.


Naast de lessen lichamelijke opvoeding bieden wij de kinderen de kans om deel te nemen aan sportactiviteiten, georganiseerd door de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS). Voor deze activiteiten worden ze begeleid door vrijwilligers onder de leerkrachten. Ook ouders kunnen zich voor die vrijwillige begeleiding aanmelden. 

1.6 Verboden te roken

Op school geldt steeds een rookverbod. Het verbod geldt voor het volledige schooldomein, dus ook de open plaatsen en aan de schoolpoort. Het rookverbod geldt voor iedereen die de school betreedt: leerlingen, ouders, personeel, bezoekers …

Ook verdampers zoals de elektronische sigaret, heatstick en de shisha-pen vallen onder het rookverbod, zelfs als ze geen nicotine en tabak bevatten.

Als je kind het rookverbod overtreedt, kunnen we een sanctie opleggen.

Als je vindt dat het rookverbod op onze school niet goed wordt nageleefd dan kun je terecht bij de directie.


Het rookverbod geldt ook tijdens activiteiten die wij als school organiseren, zoals schooluitstappen.
Bestuurders die instaan voor vervoer van leerlingen tijdens activiteiten van de school mogen niet roken in de wagen.


1.7 Verkoop, reclame en sponsoring

Wij mogen geen handelsactiviteiten uitoefenen, zoals de permanente verkoop van groentepakketten aan ouders, alleen om onszelf of bepaalde derden te verrijken. Het is wel toegestaan om beperkte winst te maken om onze werking te bekostigen. Die handelsactiviteiten moeten passen in de normale dienstverlening aan onze leerlingen of in de afwerking van het programma.

We maken geen reclame bij verplichte activiteiten (bv. lichamelijke opvoeding in de gymzaal) of leermiddelen (bv. in een werkboek of agenda). Bij een facultatieve activiteit, zoals een meerdaagse schooluitstap, mogen we enkel de naam vermelden van de persoon of organisatie die ons hielp die gratis of tegen een lagere prijs aan te bieden.

De reclame of sponsoring:


Rekening houdend met deze principes kunnen personen en bedrijven die de school sponsoren, vermeld worden in de Kinderlandsprokkels en tijdens het schoolfeest.