Bucovina-tărâmul toleranței

Scurtă descriere

În preajma oricărei sărbători creştine, bucovinenii se bucură, că în ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei, bogăţia culturală a zonei în care trăiesc este încă un reper.

Minorităţile etnice, pe care istoria le-a aşezat alături, aici în spaţiul bucovinean, au dat un plus de atractivitate regiunii, prin coloritul porturilor tradiţionale, prin diversitatea aromelor gastronomice şi a tradiţiilor, prin spiritul de convieţuire paşnică, în înţelegere, a tuturor, indiferent de religie sau origini.

Într-o asemenea stare de bine şi frumos, în săptămâna „Şcolii Altfel”, la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, a avut loc activitatea Bucovina – tărâmul toleranţei.

Cu acest prilej au fost prezentate, scurte repere istorice, cronologice ale celor mai cunoscute comunităţi etnice din Bucovina - a germanilor, evreilor, rromilor, polonezilor, armenilor etc. Contribuţia fiecărei etnii la dezvoltarea regiunii, a fost evidenţiată prin rolul pe care acestea le-au avut – polonezii în exploatarea sării, germanii şi secuii în domeniul agricol, rromii ca mână de lucru pe moşiile domneşti şi mănăstireşti, evreii şi armenii în domeniul comercial etc.

Povestea unei provincii care a cunoscut semnificaţia termenului de toleranţă, înainte ca acest principiu de existenţă într-o zonă multietnică, să fie cunoscut, a fost întregită de momentele artistice, susţinute de elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială din Mitocu Dragomirnei şi de la Şcoala Gimnazială Valea Moldovei – Mironu. S-a cântat în limbile română, polonă, rusă, romani, s-a dansat şi mai ales s-au ascultat colindele pascale, care ne-au introdus în atmosfera sărbătorilor ce se apropie.

Reuşita evenimentului a stat în organizarea şi coordonarea lui de către:

Inspector Dumitriu Lucian, prof. Huţu Elena Monica şi prof. Nicodim Andrei

prof. Monica HUȚU

IMPRESII DESPRE ACTIVITATE

A fost o activitate frumoasă, unde am învățat lucruri noi si unde am avut ocazia sa cunoaștem persoane noi.

Elisabeta Simionesei XB


A fost o activitate frumoasă. Mie unul mi-a plãcut, mai ales " mica istorie" şi momentul cu romii.

Gabriel Savuca IX C I.p.

A fost foarte frumos și interesant, am aflat lucruri pe care până acum nu le știam. Este vorba despre strămoși noștri, despre obiceiurile romilor. Mi-au plăcut cântecele și poeziile.

Monica Zorescu IX B

Activitatea despre minorități din Bucovina a fost foarte interesantă, mai ales că am avut parte de informații despre toate minoritățile care au fost și sunt în Bucovina. Cel mai mult mi-a plăcut grupul de elevi care a interpretat pe tigani. A fost ceva nou și pe placul tuturor.

Brezan Ana Maria XII F

A fost foarte interesant. Am avut ce sa învăț din această activitate și mi-am schimbat total părerea despre romi(țigani). Înainte aveam o părere proasta despre ei dar după ce am văzut ieri, am rămas uimit.

Sergiu Alboi IX D

Am văzut diferite activități cu elevii școlii la care învăț și eu . Ei au citit diferite eseuri. A fost și un moment care a arătat cum erau romii in vechime .

Atudorei Stefan X C I.p.

Activitatea cu tema minoritățile din Bucovina, a avut momente frumoase. Elevii Colegiului Tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Suceava, au prezentat un Power Point cu multe informații utile. Invitații noștri au avut momente artistice deosebite.

Bogdan Ungurean IX C

A fost foarte frumos și bine organizat. Lucian Grigoriu XII F

Activitatea,, Bucovina - tărâm al minorităților '' și-a atins obiectivele propuse prin prezentarea PowerPoint, prin programele artistice susținute de elevii veniți din școlile generale din județ (Mitoc, Miron) cât și din partea colegiului nostru. Elevii au avut posibilitatea să-și formeze o părere despre minoritățile conlocuitoare din Bucovina și să le cunoască istoria, obiceiurile și tradițiile. Elevii au rămas cu amintiri plăcute, informații utile, fiind entuziasmați de această activitate.

Smolnicki Angela profesor limba română Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza” Suceava

Activitatea pregătită de d-na profesoară Monica Huţu cu tema "Bucovina - tărâmul toleranţei" la care am participat împreună cu alţi colegi şi elevi ai Colegiului nostru a fost bine organizată. Pentru început d-na prof. Huţu a arătat scopul activității şi în continuare doi elevi ai clasei a X-a C au pregătit şi prezentat un material ppt. cu descrieri şi imagini despre istoricul minorităților în Bucovina. În partea a doua a activităţii a fost prezentat un moment artistic cu cântece populare româneşti - C.T."Al.I.Cuza", coruri pascale cu acompaniament la acordeon susţinute de elevi ai Şc.gen.Mitocu Dragomirnei şi un program amplu de la Şc. gen. Mironu-Valea Moldovei cu cântece, jocuri şi tradiţii ale minorităţii rrome. D-l inspector Lucian Dumitriu a participat şi a coordonat activitatea rromilor. Apreciez în mod deosebit modul în care s-a pregătit şi prezentat întreg materialul şi în special implicarea profesorilor coordonatori şi micilor actori care s-au prezentat cu spontaneitate şi dorinţa de a fi pe placul nostru, al spectatorilor. Felicitări tuturor!

Gorea Elena, profesor chimie Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza” Suceava