Kitap

Kitap Satış

Neyle ilgileniyor olursan ol, hepsi Wattpad'de ücretsiz: Wattpad, okurlar ve yazarlar için dünyanın en büyük topluluğu. 

Üç çeşit kitap sahibi vardır.

Birincisi tüm klasik dizilere ve çoksatarlara sahiptir – okunmamış, kapakları bile açılmamış olarak. Bu aldanma içindeki bireyin sahip olduğu şeyler kitaplar değil kâğıt hamuru ve mürekkeptir. 

İkincisinin çok sayıda kitabı vardır ama bunların çok azı baştan sona okunmuş, çoğuna bir göz atılmıştır ama hepsi de satın alındıkları günkü kadar temiz ve parlaktır. Bu kişi muhtemelen kitapları kendine ait kılmak ister ama kitapların fiziksel görünümüne duyduğu sahte saygı onu bundan alıkoyar.

Üçüncüsünün sayılı ya da birçok kitabı vardır; her biri kıvrım kırış, harap bitap haldedir, sürekli kullanım nedeniyle ciltleri gevşemiş, baştan sona işaretlenmiş ve karalanmıştır. Kitaplarına gerçekten sahip olan bu insandır. 

İngilizceden çeviren: Atilla Erol

* The Saturday Review of Literature, 6 Temmuz 1941.

Bir kitabı zekice ve verimli şekilde işaretlemek için çeşitli yöntemler vardır. 

Maddeler Halinde Kitap Okumanın Yararları

1. Kitap Okuma Bir İlaçtır:

2. Kitap Okuma Hayatı Sevdirir

3. Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir.

4. Kitap Okuma Stresi Azaltır

5. Kitap Okuma Zihni Açar, Hantallıktan Kurtarır

6. Kitap Okuma Güzel Görmemizi Sağlar

7. Kitap Okuma Bizi "Bir Bilen" Yapar

8. Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur

9. Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.

10. Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.

11. Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.

12. Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.

13. Dünyaya bakış açımızı değiştirir.

14. Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.

15. 0kul hayatındaki başarıları pekiştirir,

16. Hayal gücümüzü geliştirir.

17. Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.

Okuma olayı bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü... Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır.

Bibliyofil ve Bibliyoman nedir

Bibliyofil ve Bibliyoman'nın ne anlama geldiğini ve aralarındaki farkları 

Kimimiz kitaplarımızı gözümüz gibi koruruz, onları hiç kimseyle paylaşmak istemeyiz. Okunacak yığınla kitabımız sırada bekliyor olsa da, yine kitapların albenisine kapılıp, kitaplığımıza yeni eklemler yaparız. Elimizde az para olmasına rağmen mutlaka bir kısmını yeni bir kitap almak için ayırırız. Bazılarımız ise, aldığı kitapları mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmaya çalışarak, onların da  okumasını sağlarlarız. Onlar sadece kitapseverlerdir. Paraları olmadığında ya da azsa bunu illa kitap alacağım diye çırpınmazlar, paylaşımcıdırlar.

Kitaba merak duymanın Fransızcada iki karşılığı var: Bibliyofil ve Bibliyoman… Yani "kitapsever" ve tabiri caizse "kitap manyağı" anlamına gelen bu iki sözcüğün her ne kadar kitap ve okumakla iniltili olsa da aralarında belirgin bir fark söz konusu.

KİTAP MUHİBBİ BİBLİYOFİL

Muhibbi, insanı bir olguya ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık gösterme anlamına geliyor. Bu tanımı kitabı kendi zevkine, kültürüne göre seçen kitapseverler için kullanabiliriz. Bibliyofil, kitapsever anlamına gelmektedir. Aldığı ya da okuduğu kitapları yakın çevresiyle, arkadaşlarıyla, dostlarıyla paylaşmaktan imtina etmez. Okuduklarını başkalarına da tavsiye etmeyi sever. Kitaplığından başkalarının da faydalanmasını isteyebilecek kadar cömert ve paylaşımcıdır. Kitapların elden ele, kişiden kişiye ulaşmasını savunarak, okumanın evrensel bir boyut kazanması yönünde çaba sarf eder. Eğer bu tanım sizi tarif edeyorsa, “Bibliyofil” kategorisinde yer alıyorsunuz demektir.

BİBLİYOMAN

Yunanca biblion “kitap” ve mania “hastalık” kelimelerin kaynaşmasıyla anlam kazanan Bibliyoman’nın kaba tanıtımını yapacak olursak, “kitap manyağı” anlamı taşıdığını söyleyelim.

Kitaba hastalık derecesinde bağlı olan kimseler için kullanılan bir tabirdir. Kitaplara asla doymaz, gözüne kestirdiği her kitabı mutlaka almaya çalışır. Aldıklarını biriktirir, belli bir sıra halinde okumayı tercih eder. Kocaman kütüphaneye sahip olmak isterler ve asla paylaşımcı değiller.

KİTAP DÜNYASINI YAKINDAN TAKİP EDERLER

Bibliyofiller, kitaplarıyla yatarlar, kalkarlar. Kitap dünyasını son derece hâkimdirler. Hangi kitabın ne zaman nerede, kim tarafından yayımlanacağını yakından takip ederler. Kütüphanelere sık sık gidip, burada verimli okumalar yaparlar. Oda dolusu kitapları olmasına rağmen çevresiyle kitaplarını paylaşmayı istemezler. Kitap kokusuna kapaklarına büyük tutkuyla bağlıdırlar. Sahaf ve kitap festivallerini kaçırmamaya özen gösterirler. Bibliyomanların bu takıntıları psikolojik hastalıktan ileri geldiğini de belirtmekte fayda var.

http://www.ensonhaber.com/bibliyofil-ve-bibliyoman-arasindaki-fark-nedir.html