Kartta puhelimeen

Osakaskunta suosittelee käyttämään älylaitteissa MBTiles-karttoja. Googlen KML on kuitenkin helpompi ottaa käyttöön, koska se ei vaadi mitään asennuksia ja siksi se esitellään ykkösvaihtoehtona. Jos älylaitteiden käyttö on tuttua, niin hyppää suoraan alemmaksi sivulla kohtaan 2. MBTiles-kartat

1. Googlen KML-kartta älylaitteeseen:

1.1 . Klikkaa kartan nimen perässä olevaa tähteä [Merkitse tämä kartta tähdellä, jotta voit tarkastella sitä Google Mapsissa] niin, että se muuttuu keltaiseksi. Tämän jälkeen kirjaudu Google-tilillesi. Kartta on tämän jälkeen luettavissa Google Maps-sovelluksessa valikosta Omat paikat-KARTAT (Your places-MAPS) aina kun olet kirjautunut Google Maps-sovellukseen samalla Google-tunnuksella.

1.2 Vaihtoehtoinen tapa. Avaa nämä sivut https://sites.google.com/view/saarijarvenosakaskunta älypuhelimella tai muulla GPS-ominaisuudet sisältävällä älylaitteella esim. tabletilla, valitse haluttu vesistökarttasivu ja seuraa videon ohjeita. Kun olet kirjautuneena GoogleMapsiin Google-tililläsi (gmail-osoite), niin kartta tallentuu automaattisesti ja löytyy jatkossa sovelluksen valikosta: Omat paikat-KARTAT (Your places-MAPS) .

Googlen KML-kartasta voit myös ottaa kopion (Näytä suurempi kartta-kolme pystypallukkaa-Kopioi kartta). Kopioitua karttaa voit muokata haluamallasi tavalla esim. vaihtaa syvyystasojen värejä mieleisiksi, lisätä, poistaa ja muokata kokonaisia karttatasoja tai niillä olevia yksittäisiä elementtejä. Kopioidun kartan voi tallentaa uudella nimellä. Kartan muokkaus käy helposti tietokoneella.

2. MBTiles-kartat saat GPS-älylaitteessa (Android, iOS) näkyviin ilmaisella Guru Maps (entinen Galileo Offline Maps) -sovelluksella. Löytyy Googlen Play -kaupasta sekä Applen Storesta.

2.1 Helpoin tapa ladata haluttu vesistökartta on avata nämä sivut https://sites.google.com/view/saarijarvenosakaskunta älypuhelimella tai muulla GPS-ominaisuudet sisältävällä älylaitteella esim. tabletilla. Valitse tämän jälkeen haluttu vesistökarttasivu ja lataa .mbtiles-tiedosto sivun alaosasta. Latauksen jälkeen älylaite ehdottaa Guru Mapsia tiedoston avaamiseen.

2.2 Vaihtoehtoinen tapa: .mbtiles-tiedosto lähetetään se omaan sähköpostiin/dropboxiin/onedriveen tms., josta sen voi avata älylaitteella (iOS, Android) suoraan Guruun.

2.3 Applen laitteissa .mbtiles-tiedosto voidaan siirtää Guruun myös iTunesilla.

MBTilesin etu Googlen KML:ään on, ettei se tarvitse toimiakseen nettiyhteyttä. Se siis toimii hyvin myös 3G ja 4G-verkkojen peittoalueen ulkopuolella, eikä kuluta datapakettia. Syvyyksien numerointi on tiheämmässä kuin KML-kartoissa (ainakin suurimmassa osassa kartoista, KML päättää mielivaltaisesti numeroiden tiheydestä). Lisäksi Gurussa on muutama kätevä ominaisuus vs. GoogleMaps: se näyttää kulkunopeuden (km/h), etäisyydet voi mitata painamalla kahdella sormella ruutua, sillä voi tallentaa kuljetun reitin MBtiles karttaan (REC-nappi).

Guru Mapsia voi käyttää ilmaiseksi 6h kerrallaan katsomalla sekunnin mittaisen mainoksen (Watch ad and extend trial) tai täysversion voi ostaa n. 5 euron hintaan.

Ohjeet offline-karttojen siirtoon Guru Mapsin sivuilla

.mbtiles-tiedosto on ladattavissa vesistön omalta välilehdeltä.

Guru Maps+MBTiles_pieni-summanen iPadin näytöstä otettu ruutukaappaus. Nopeusmittari sekä korkeus merenpinnasta ruudun ylälaidassa. Kahdella sormella mitattu etäisyys 534 m. Kuljettu reitti sinisenä viivana. Reitin nauhoitus REC-nappi oikeassa ylänurkassa.

Nauhoituksen ollessa päällä ruutuun ilmestyy myös kuljetun matkan pituus sekä matka-aika.


Syvyyksien numerointi on tiheämpi kuin Googlen KML:ssa