Del relat a la cançó valenciana: un passeig literari

Ruta literària a València basada en el llibre de relats I tu, sols tu d'Isabel Canet

La ruta literària

La nostra proposta consisteix a fer una ruta per la ciutat de València amb un total de nou parades, en cadascuna de les quals l’alumnat llegirà un fragment d’un dels relats del llibre i escoltarem la cançó corresponent. Tindrà lloc al mes de maig, ja que a l’obra molts escenaris es desenvolupen durant la primavera i cal que els alumnes s’endinsen en la situació narrada per l’autora. La tria de les parades literàries ens sembla oportuna perquè totes les parades apareixen en el relat seleccionat per a cadascuna d’aquestes.

El treball sobre el llibre I tu, sols tu es realitzarà al llarg de tot el tercer trimestre, una sessió per setmana, i tindrà una durada de 10 sessions en total. L'eixida per realitzar la ruta literària ocuparà una jornada i correspondrà a la sessió 7.

Com que l’alumnat ha d’elaborar una videoressenya, podran enregistrar l’activitat o fer-ne fotografies. A més, haurà de prendre notes sobre la seua experiència de la ruta i de la posterior tertúlia literària amb Isabel Canet per a la següent activitat que es realitzarà a classe que consistirà en una posada en comú de les experiències i reflexions i un debat.

Itinerari

Lloc d'eixida

IES Abastos

L’alumnat de 1r de batxillerat es reunirà a l’institut amb el professorat de valencià i l’autora del llibre per tal de començar la ruta literària. A les 8:30 ens dirigirem cap a la primera parada literària. L’alumnat haurà de portar el llibre per tal de poder llegir els fragments seleccionats en cada parada literària.

Parada 1

Passeig de l'Albereda

La primera parada de la ruta es farà al Passeig de l’Albereda. El grup 1 llegirà un fragment del relat La mà, la pell, la carícia i a continuació s’escoltarà la cançó «Finalment» de Feliu Ventura, que és la cançó que ambienta aquest relat.

Parada 2

Jardí de Vivers

El Jardí de Vivers ha estat escollit per a la lectura del relat Manual de Supervivència. El grup 2 llegirà el fragment seleccionat i s’escoltarà la cançó «Diuen que totes les coses» de Pau Alabajos.

Parada 3

Pont de Serrans

Sota el pont és el relat que hem escollit per a aquesta localització. El grup 3 llegirà el fragment que haja seleccionat i s’escoltarà la cançó «I tu, sols tu» d’El diluvi.

Parada 4

Teatre Talia

La quarta parada serà al teatre Talia i el grup 4 llegirà un fragment de Pluja de fulles sobre un piano i s’escoltarà la cançó «Cançó de Paul i Joanne» del grup Tardor.

Parada 5

Plaça de la Mare de Déu

La Plaça de la Mare de Déu és la parada escollida per al relat Talaia. Després que el grup 5 llija aquest fragment, s’escoltarà la cançó «Sola contra mi» de Pupil·les.

Parada 6

El Micalet

«La vida sense tu» del grup valencià Obrint Pas ambienta el relat Número onze. El grup serà l’encarregat de la lectura del fragment d’aquest relat.

Parada 7

Plaça de l'Ajuntament

La Font de la Plaça de l’Ajuntament és l’escenari escollit per al relat Vels i veladures. El grup 7 serà l’encarregat de llegir el fragment del relat i a continuació escoltarem «L’últim estiu» de Carles Pastor.

Parada 8

Estació del Nord

El grup 8 serà l’encarregat de llegir un fragment del relat Aquella nit que moriren les estrelles a l’Estació del Nord. «Qui t’estima» del grup Gener és la cançó que escoltarem.

Parada 9

Parc Central

Rumb a Casiopea és el relat que el grup 9 llegirà i s’escoltarà la cançó «Ema» d’Ona Nua, que ambienta aquest relat.

Tertúlia literària

Parc Central

Després de dinar, l’alumnat podrà compartir les seues experiències i les seues reflexions sobre la ruta i la lectura del llibre en una tertúlia literària amb Isabel Canet.

El treball d’aquest llibre i la ruta literària és interessant per a l’alumnat de 1r de Batxillerat perquè es poden tractar temes que no apareixen al currículum, com per exemple la gestió de les emocions, les relacions afectivoemocionals, la salut mental o l’amor propi, i que són molt importants per al desenvolupament dels i les adolescents.

A més, amb la realització de la ruta l’alumnat es pot sentir identificat amb cadascuna de les històries que tenen lloc al llarg del llibre i veure la literatura com un element lligat a les seues vides. El fet que l'autora combine la literatura amb la música en els relats, fa que la música també siga una part molt important d'aquest llibre i que, d'aquesta manera, es donen a conèixer diferents grups i cançons en català.

Podeu escoltar les cançons de cadascun dels relats en aquesta llista d'Spotify.

Participants

Isabel Canet

Autora del llibre I tu, sols tu

Sonia Betoret

Organitzadora de la ruta literària

Blanca Llorca

Organitzadora de la ruta literària

Àngela Perelló

Organitzadora de la ruta literària

El lloc

València

Els relats del llibre no tenen una ubicació explícita. Això no obstant, en molts d'aquests relats apareixen ubicacions que fàcilment podrien ser la ciutat de València. Després de parlar amb Isabel Canet, vam saber que els relats trancorren en una «ciutat ideal» i que per a esciure molts d'aquests relats es va inspirar en València. Per tant, València ens va semblar el millor escenari per a aquesta ruta literària.

Hi vols assistir?