Activitats sobre I tu, sols tu

Sequència d'activitats programada

Abans de la ruta

Sessió 1

El primer tast

En aquesta sessió, començarem la preparació de la ruta que realitzarem amb l'alumnat sobre el llibre I tu, sols tu. Per introduir el llibre i l’autora realitzarem una reflexió amb l’alumnat. En primer lloc, els presentarem el llibre i els preguntarem quines són les seues sensacions tenint en compte els paratextos, la coberta i la contracoberta. També els preguntarem per què pensen que l’autora ha escollit eixe títol per a l’obra i quin pensen que serà el tema que tracta el llibre. A més, introduirem l’autora, la seua obra i intentarem respondre a algunes de les inquietuds que els haja despertat el llibre. Per últim, destacarem la importància que té la música al llibre i reflexionarem sobre la rellevància que aquesta té a les nostres vides. A partir d’aquesta primera sessió, l'alumnat haurà d'iniciar la lectura del llibre que es començarà a treballar en profunditat a la sessió 4.

Sessió 2

Noves paraules d'amor

A la segona sessió d’aquesta seqüència, introduirem alguns dels temes principals que es tracten al llibre d’Isabel Canet. Açò ho farem mitjançant la realització d’un debat sobre salut mental i relacions afectivoemocionals. L’objectiu d’aquesta activitat és veure quines són les idees i els prejudicis que té l’alumnat sobre aquests temes abans de la lectura. L'alumnat expressarà les seues vivències o creences i el professorat farà de mediador.

Sessió 3

I tu, què escoltes?

Per finalitzar les activitats de preparació, realitzarem aquesta activitat en què l’alumnat haurà de parlar de la seua experiència amb la música en català. Cada alumne/a presentarà almenys una cançó en català a la resta dels companys i haurà d’explicar perquè l’ha escollida. Totes les cançons escollides seran afegides a una llista d’Spotify creada exclusivament per a la ruta i es convidarà que l’alumnat les escolte i així si no hi està familiaritzat amb aquesta música ho faça, o, pel contrari, conega nova música.

Sessió 4

Mà a la ploma

En aquesta sessió comencen les activitats de realització. L’objectiu d’aquestes dues sessions és treballar a l’aula els relats que queden fora de la ruta. En aquest cas, l’alumnat realitzarà la lectura prèvia dels relats ‘Les flors de l’heura’ i ‘Refugia’t en mi’. Aquests són dos relats que tenen un final inacabat. Per això, l’alumnat, en grups, haurà de proposar un final per a aquests relats i compartir-ho amb la resta.

Sessió 5

Mort a l'amor romàntic

A la cinquena sessió, l'alumnat treballarà els relats ‘Sense Paraules’ i ‘Diamant Boig’. Aquest dos relats estan ambientats al mateix lloc, però les històries són ben diferents. Mitjançant la reflexió del que ocorre a ambdós relats, l'alumnat haurà de respondre a unes preguntes sobre aquests i fer una reflexió individual sobre el tipus de relacions que es plantegen a cadascun dels relats.

Sessió 6

Ens n'anem de ruta!

Aquesta sessió serà l'última abans de la ruta literària. L’alumnat ja haurà llegit i treballat tots els relats del llibre. Dividirem la classe en grups de 3 i assignarem a cada grup un relat dels escollit per realitzar la ruta. Cada grup haurà de reflexionar sobre on es podria ubicar el relat que els ha tocat i proposar un fragment per llegir durant la ruta. Entre tot el grup farem una posada en comú d’on pensen que es poden ubicar cadascun dels relats i els desvetllarem les parades que tindrà la nostra ruta.

Per últim, cada grup realitzarà un cartell per promocionar la ruta literària. Aquest cartell es compartirà a les xarxes socials de l’institut i es penjarà als panells del centre per promocionar la ruta entre la resta de l’alumnat.

Durant l'eixida

Sessió 7

Descobrim la ciutat idílica!

En aquesta sessió tindrà lloc la realització de la ruta literària. Aquesta té com a objectiu descobrir els racons de la ciutat idílica en què s’inspirava Isabel Canet per a la creació dels contes, València. L’alumnat recorrerà els carrers de la ciutat fent 9 parades que corresponen als relats del llibre. En cada parada es procedirà a la lectura dels fragments escollits pels grups en l’activitat anterior i es declamaran en la parada corresponent a cada relat per l’alumnat, amb la intenció de fer-los protagonistes de l’activitat. Una vegada llegit el fragment s’escoltarà la cançó que inspira cada relat. Una vegada realitzades totes les parades l’alumnat participarà amb Isabel Canet d’una tertúlia literària sobre I tu, sols tu per compartir amb ella totes les sensacions que han experimentat al llarg de la ruta i de la lectura del llibre i quines reflexions els ha proporcionat aquesta experiència.

Al llarg de la ruta, l’alumnat podrà enregistrar o fer fotografies de l’activitat per a després utilitzar-les en la creació de la videoressenya de l’activitat d’avaluació (AA9). A més, hauran de prendre nota sobre les seues reflexions per a compartir-les després en la següent sessió.



Després de l'eixida

Sessió 8

Canvia el punt de mira

En aquesta última activitat de realització l’alumnat haurà de compartir en un cercle de reflexions totes les idees que els ha produït la lectura dels relats i la ruta literària a la ciutat de València. L’objectiu d’aquest debat és veure si l’alumnat ha canviat els prejudicis que expressaven abans de la lectura (AP2) sobre la salut mental, les relacions afectivoemocionals, l’amor propi o la gestió de les emocions.

Sessió 9

T'ho recomane

A la sessió 9, tindrà lloc la primera activitat d’avaluació. L’alumnat, amb els grups de tres elaborats en l’AR6, haurà d’elaborar una videoressenya sobre el llibre i la ruta. Mitjançant l’ús de les TIC haurà d’expressar les seues opinions sobre la lectura i la ruta literària. Podran utilitzar les imatges enregistrades durant la ruta i d’altres on s’enregistren comentant aspectes sobre la seqüència realitzada. Aquesta primera part de l’activitat la realitzaran com una tasca a casa i, finalment, aquestes videoressenyes seran exposades a l’aula en la 9a sessió per procedir a l’avaluació per part dels companys i el professorat.

Sessió 10

Molt més que una cançó

En aquesta última activitat d’avaluació l’alumnat haurà d’escollir una cançó de la llista d’Spotify que han elaborat en l’AP3 per realitzar la creació d’un conte inspirat en aquesta a l’igual que Isabel Canet en la seua novel·la. Llavors, l’alumnat haurà d’elaborar un text narratiu interrelacionat amb una cançó on es veja de manera clara quina relació té la cançó escollida amb l’argument del relat. Aquests relats seran compartits entre tots al blog de l’assignatura de valencià perquè tots els puguen llegir. Aquesta primera part de l’activitat es realitzarà com a tasca a casa. Posteriorment, en l’aula hauran d’explicar de què tracta el seu relat i com han interrelacionat la música amb la literatura, és a dir, hauran d’expressar quina relació té la cançó escollida amb els esdeveniments que narra la seua creació individual i compartir els fragments que més els agraden mitjançant una lectura oralitzada amb els seus companys.

Rúbriques d'avaluació

Rúbrica d'avaluació del relat (producte final)

Rubrica d'avaluació d'acompliment dels objectius de la seqüència didàctica

Rúbrica de coavaluació de la ressenya