Rujukan Ujian Psikometrik boleh digunakan untuk semua jawatan yang ada ujian psikometrik yang dijalankan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Dipanggil Ke Ujian Psikometrik Tapi Tak Tau Nak Study Apa? Baca Hingga Habis!

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Ini Mengandungi:

Jadual Ujian Psikometrik Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Terkini.

Kadet Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Bagi Mengikuti Program Diploma Pasca Siswazah Pengurusan Awam INTAN Bagi Tahun 2024/2025

(Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia)

(Penilaian Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)

[Tarikh PSEE : 13 Disember 2023 dan 14 Disember 2023]


Pemeriksa Kereta Motor Gred AB19

(Jabatan Pengangkutan Jalan (Semenanjung))

(Penilaian Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)

[Tarikh PSEE : 8 Disember 2023]


Pegawai Kebudayaan Gred B19

(Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Semenanjung))

(Penilaian Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)

[Tarikh PSEE : 8 Disember 2023]


Penyelia Asrama Gred N19

(Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Serta Pelbagai Kementerian/Jabatan (Semenanjung))

(Penilaian Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)

[Tarikh PSEE : 7 Disember 2023]


EBOOK CONTOH SOALAN DAN RUJUKAN LENGKAP UJIAN PSIKOMETRIK SPA 2023.

DAPATKAN TERUS DISINI >>  


APA itu Ujian Psikometrik?

Ujian Psikometrik adalah satu cabang kajian berkaitan dengan teori, amali dan teknik pengukuran psikologi manusia. Lebih tepat lagi, psikometrik adalah bidang berkaitan dengan kaedah pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, personaliti dan pencapaian pendidikan.


Sebagai contoh, kajian psikometrik berkenaan dirinya dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penilaian, dan ujian personiliti. Ujian Psikometrik adalah berkaitan bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi.


Untuk kemasukan ke perkhidmatan awam yang mempunyai ujian psikometrik, calon perlu melepasi ujian psikometrik sebelum dipanggil ke sesi temuduga. Ujian psikometrik telah dijadikan sebagai sebahagian daripada instrumen saringan untuk menapis kemasukan anggota baharu ke dalam sistem perkhidmatan kerajaan. Calon yang tidak melepasi ujian psikometrik tidak akan dipanggil ke sesi temuduga.

Panduan Peperiksaan Psikometrik

Kaedah Penilaian Dalam Urusan Pengambilan


SPA menggunapakai kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan. Di antara kaedah ujian yang digunakan adalah ujian psikometrik, ujian pengetahuan dan kemahiran kerja, ujian kompetensi serta temu duga.


Apakah Kriteria Penilaian Dalam Ujian Psikometrik?


Bagi konsep ujian psikometrik (penilaian personaliti/kompetensi), ia direkabentuk untuk mengukur trait-trait individu berasaskan keserasian individu terhadap pekerjaan (job-fit), organisasi (organization-fit) serta sifat kerja berpasukan (team-fit).


Data-data penilaian diperolehi melalui kaedah laporan kendiri (self-report) iaitu individu perlu menjawab jujur dan memberikan jawapan yang paling tepat mengenai dirinya. Kaedah ini sama dengan proses temu duga berasaskan kompetensi, cuma yang membezakannya ialah penemuduga akan menyoal secara verbal kepada calon dengan menggunakan soalan-soalan yang piawai yang telah disediakan, manakala ujian psikometrik meminta calon sendiri menjawab secara laporan kendiri (self-report) dengan memberikan respon kepada soalan-soalan atau kenyataan yang telah disediakan secara paparan komputer.


Melalui respon atau jawapan yang telah diberikan oleh calon, sistem komputer akan memproses dan menganalisis data-data jawapan untuk dipadankan dengan kesesuaian seseorang calon dengan ciri-ciri dan kompetensi yang piawai pada sesuatu jenis jawatan.


Adakah Ujian Psikometrik Mempunyai Status Lulus Dan Gagal?


Sama juga seperti penilaian temu duga, kejayaan atau kegagalan individu dalam ujian ini bergantung kepada kejujuran seseorang individu melaporkan tentang dirinya dalam memberikan reaksi mengenai sesuatu perkara yang ditanyakan, di mana aspek kebolehpercayaan dan kesahan maklumat yang diberikan menjadi sebahagian daripada asas penilaian dalam ujian.


Oleh kerana bilangan calon yang memohon sesuatu jawatan itu adalah besar bilangannya, penentuan calon lulus dalam urusan ujian psikometrik juga mengambil kira bilangan calon yang akan dipanggil ke peringkat temu duga iaitu berdasarkan nisbah bilangan kekosongan jawatan dengan bilangan yang ditetapkan untuk dipanggil ke peringkat temu duga, contohnya jika kekosongan ialah 20, maka bilangan calon yang berjaya dipanggil ke peringkat temu duga adalah 200 orang (1:10) iaitu yang terbaik berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian.


CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK SPA

A) Ya

B) Tidak

C) Tidak pasti

2. Setiap manusia hanya mementingkan diri sendiri dan ini adalah hakikat di dalam dunia.

A) Setuju

B) Tidak setuju

C) Tidak pasti

3. Saya peka kepada perubahan persekitaran.

A) Setuju

B) Tidak setuju

C) Tidak pasti

4. Saya suka meminjam duit daripada rakan-rakan.

A) Setuju

B) Tidak setuju

C) Tidak pasti

5. Keperluan penyempurnaan diri sendiri biasanya dipunyai oleh manusia

A) Setuju

B) Tidak setuju

C) Tidak pasti

6. Walaupun menghadapi berbagai cabaran dan dugaan, saya mesti bersikap positif.

A) Ya

B) Tidak 

C) Tidak pasti

7. Mengambil risiko terhadap sesuatu tindakan adalah tidak menjadi masalah kepada saya kerana ia kesukaan saya.

A) Ya

B) Tidak 

C) Tidak pasti

8. Walaupun di mana saya berada, saya tetap boleh menyesuaikan diri.

A) Ya

B) Tidak 

C) Tidak pasti

9. Saya berasa geram apabila rakan sekerja diberi penilaian cemerlang sedangkan saya fikir saya lebih baik daripadanya.

A) Ya

B) Tidak 

C) Tidak pasti

10. Saya lebih selesa memendam perasaan berbanding meluahkan kepada rakan-rakan.

A) Ya

B) Tidak 

C) Tidak pasti

Untuk kemasukan perkhidmatan awam terkini 2023, semua calon diwajibkan menduduki Ujian PSIKOMETRIK! Tak ada seorang pun bakal terlepas.


Maknanya anda akan bersaing dengan RATUS RIBU CALON yang dah isi borang SPA9. Tambahan lagi ribuan calon penjawat yang nak naik pangkat yang menduduki exam lantikan (PSL). Kombo! Semua akan bersaing dengan ANDA! 


Penilaian ini sebenarnya adalah tambahan kepada peperiksaan yang mengukur kekuatan minda, ingatan dan kefahaman terhadap ilmu. Psikometrik pula lebih kepada instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang.


Ianya penting untuk pihak kerajaan memilih mereka yang layak untuk jawatan tertentu.Tetapi bagi calon, ianya lebih menekan. Calon tak kisah jawatan apa kan? Kita nak kerja. Nak ada gaji. Tak best pulak bila diuji macam ni..


Tim Infokerjaya faham semua tu.Kita dah bersama calon sejak tahun 2008/09. Kita faham impian calon nak jawat jawatan kerajaan. Nak bantu diri, nak bantu keluarga. Untuk yang baru nak kerja, anda ada keperluan yang lebih untuk berkahwin, untuk keluarga. Kan?


Jadi tips penting supaya anda tak sangkut dalam ujian PSIKOMETRIK adalah;

TONJOLKAN NILAI POSTIF ANDA

SEMBUNYIKAN NILAI NEGATIF ANDA!

Susah nak terang semua. Rasanya lebih mudah kalau anda buat LATIH TUBI jawab soalan-soalan yang biasa di tanya dalam ujian ini. Kami dah kumpulkan semua maklumat yang anda kena tahu dalam RUJUKAN PSIKOMETRIK ini.

Apa Yang Anda Dapat? 7 Bahan Premium Yang Menjadikan Produk Ini Sangat Hebat.

Kami memastikan bahan yang digunakan adalah bahan premium yang berkualiti tinggi. Supaya kesannya adalah 2 kali lebih pantas berbanding produk lain di pasaran. Anda boleh lihat kesannya sepantas 24jam pertama.

Apa yang DINILAI?

Nota ringkas ni untuk persediaan pantas anda sebelum exam. Kami nak anda faham dengan jelas bagaimana nak jawab soalan dengan tepat. Bukan sekadar jadi positif, tapi anda kena pantas menjawab dengan strategi! Sebab tu kena faham apa sebenarnya yang dinilai!

Bagaimana NAK JAWAB?

Ada perangkap sebenarnya pada susunan soalan. Mungkin ada yang tak tahu ada soalan yang sama diulang dalam senarai soalan yang diberikan. Ada mekanisma untuk perangkap calon! Kita berikan contoh. Anda mungkin terkejut!

Soalan LATIH TUBI!

Ada lebih 200 soalan untuk persediaan anda. Kira macam latih tubi untuk anda sebelum ke sesi peperiksaan sebenar. Berbeza calon yang hadir tanpa persediaan dan hadir dengan persediaan. Anda akan hadir dengan latihan jadi nanti masih exam tak la terkejut tengok soalan!

Jawapan & HURAIAN!

Setiap soalan disertakan dengan jawapan dan huraian jawapan. Jadi anda lebih jelas bagaimana jawapan diberikan dan dapat belajar dengan lebih jelas setiap soalan yang ditanya! Jawapan memang ringkas, tapi kenapa anda perlu pilih jawapan itu. Apa penilaian sebenar yang dicari dari soalan itu? Ada trait nilaian kat situ. Syyyyyyyh!

Apa Kata Calon Yang Mendapatkan Rujukan Ujian Psikometrik?

UNTUK Ujian PSIKOMETRIK 2023

RUJUKAN TIDAK PERLU POS. HANYA DOWNLOAD SAHAJA MELALUI EMEL SELEPAS SAHAJA PEMBAYARAN DISAHKAN.