Wat is darts?

Het dartsspel is ongeveer 700 jaar oud, maar bestaat al heel lang in een of andere vorm. Er zijn verschillende versies van het verhaal, maar de meeste historici zijn het eens over een paar feiten.

Ten eerste is de ontwikkeling van darts als spel ontstaan in Engeland tijdens het middeleeuwse tijdperk in de jaren 1300.

Het tweede feit waarover de meeste historische verslagen het eens zijn, is dat darten begon als een militair tijdverdrijf.

Het verhaal gaat dat tussen de veldslagen verveelde soldaten in de loopgraven zouden zitten en wedijverden door speerpunten en andere scherpe voorwerpen op de bodem van omgekeerde wijnvaten te gooien. In feite moedigden oversten soldaten aan om deel te nemen, omdat het een effectieve manier was om hun doel- en werpvaardigheden te oefenen.


Natuurlijk, toen het tijdverdrijf zich onder de achterban verspreidde, begonnen soldaten te wedijveren in een poging om hun moed te bewijzen. Na een tijdje gingen soldaten verder met het raken van de bodem van omgekeerde wijnvaten en begonnen dwarsdoorsnede boomstammen als doelwit te gebruiken.


Op dit punt werd het nodig om een consistente set regels op te stellen. De natuurlijke structuur van de boomstam stelde darters in staat hun vaardigheden verder te demonstreren door verschillende secties aan te bieden waarop ze hun vaardigheden verder konden testen.

Het bleek dat de boomstammen eigen jaarringen hadden en radiale scheuren boden de eerste sjabloon voor de secties die uiteindelijk op de moderne dartborden van de sport zouden verschijnen.

Darten zou in de loop van honderden jaren geleidelijk veranderen tot het begin van de negentiende eeuw, toen het het spel begon te benaderen wat we allemaal nu kennen.

Het dart spel groeide in een verbazingwekkend tempo in populariteit. Dit is geen verrassing voor iemand die ooit eerder een dart heeft gegooid. Darten is een pure sport met een eenvoudige set regels. De opzet voor het spelen van een spelletje darts is ongecompliceerd en iedereen, ongeacht fysieke vorm en fitnessniveau, kan er meteen in springen en een spel spelen.

Een beroemde anekdote is dat koning Hendrik VIII gretig speelt met een set prachtig versierde darts die hem zijn geschonken door zijn tweede vrouw, Anne Boleyn. Als de koning van Engeland aan het darten was, kon je er zeker van zijn dat de rest van de edelen het ook opnam. Een snelle en merkwaardige kanttekening: edelen waren dol op het gebruik van kleinere darts dan de gewone mensen en de soldaten.


De negentiende eeuw zag de verspreiding van talrijke versies van het spel. Op dit moment was het spel nog niet geconsolideerd en was het ook niet georganiseerd in welke zin van het woord dan ook.

In heel Groot Brittanië werden verschillende score systemen gebruikt en er was nog geen standaard regelset ontstaan. Desalniettemin begon het darten tijdens de jaren 1800 momentum te krijgen en bereikte het een populariteit die het nooit eerder had bereikt.

Met deze verhoogde populariteit kwam er een golf van innovatie en het was in deze tijd dat de eerste nummeringssystemen ontwikkeld werden. De titel van de uitvinder van het moderne nummeringssysteem heeft veel eisers, en hoewel het moeilijk is om de juistheid van al deze claims te beoordelen, is de consensus dat het pas in 1896 was dat een timmerman uit Lancashire, genaamd Brian Gamlin, de nummersysteem dat we nu zo goed kennen.

De ontwikkeling van het moderne nummeringssysteem kan worden toegeschreven aan een van de meest ingrijpende veranderingen in het dartsspel, en daardoor kreeg het spel nog meer populariteit en uiteindelijke erkenning als sport.

De moderne nummering rond de omtrek van het dartbord (beginnend bovenaan) is als volgt:

20-1-18-4-13-6-10-15-2-17-3-19-7-16-8-11-14-9-12-5

Hoewel deze specifieke opstelling misschien hatelijk willekeurig lijkt, is het in feite een zorgvuldig gekozen nummervolgorde die het spel ongelooflijke diepgang en een mate van eerlijkheid geeft waar het enorm van heeft geprofiteerd.

Er zit een verborgen genie achter dit specifieke arrangement dat zijn schijnbare willekeur verloochent. Door zorgvuldige afweging kunnen we snel zien dat numeriek dichte getallen, bijvoorbeeld 20 en 19, zo ver mogelijk van elkaar verwijderd zijn.

Deze ontwerpkeuze vermindert het aantal waarschijnlijke "geluksschoten" drastisch en vermindert het toevalselement in het spel drastisch. Vaardigheid en nauwkeurigheid zijn nodig om de beste scores te behalen. In feite kan deze regeling onnauwkeurige worpen agressief afstraffen.