RobotIB Eivissa 2020

Jornades STEM de Robòtica Educativa a les Pitiüses (3ª Edició)

7 d'abril de 2020 - Centre Cultural de Jesús

Hem cancel·lat les Jornades per la situació epidemiològica del COVID-19. En tenir noves dates les publicarem aquí.

Logos 3ª edició RobotIB Eivissa 2020

Inscripcions

Antecedents

El projecte RobotIB Eivissa, va néixer com a projecte de transferència del programa de formació RobotIB que va organitzar la Conselleria d'Educació i Universitats allà pel curs 2017-2018. En aquesta edició pilot, vàrem participar quatre instituts d'educació secundària de l'illa d'Eivissa, els IES: Quartó de Portmany, Quartó del Rei, Sa Blanca Dona, i Sant Agustí. Als tallers de l'IES Sa Blanca Dona, vàrem gaudir d'un meravellós curs impartit per en Ramón Perpinyà Paris.

En un primer moment, va sorgir la idea de crear una Jornada anual intercentres on mostrar el que feim als departaments de Tecnologia, i en concret, a l'àrea de Robòtica i Control Automàtic què de sobte, va desenvolupar en una fira molt polida i divertida i que vàrem fer gràcies a molta gent que hi va col·laborar.

Dintre d'aquesta col·laboració, completament imprescindible, voldria començar per:

  • l'ajuntament de Santa Eulària des Riu i molt especialment, la seua regidora d'Educació n'Ana Costa, per la seua càlida acollida al nostre projecte i finançar íntegrament la nostra primera edició,
  • el Palau de Congressos i la seua ànima, n'Alfonso Morell, que ens va guiar en l'art de l'organització,
  • l'IES Quartó del Rei, i el seu Director n'Antonio Márquez, que ens va donar el preceptiu suport institucional,
  • na Íngrid Aznar de la fundació Princesa de Girona, per aportar-nos una conferència tan interessant,
  • en David Solà, pels seus magnífics robotaires i la gran tasca que està fent per la divulgació de la robòtica educativa,
  • la fundació Abel Matutes, pel seu suport financer,
  • al nostre alumnat implicat en l'organització, els tallers, les competicions,... col·laboradors i actors imprescindibles i objecte de la Jornada,
  • i com no, a tot el professorat dels IES i CEIPs implicats, als departaments de Tecnologia i especialment als coordinadors del Projecte "RobotIB Eivissa First Edition" als respectius centres de destinació:
    • en Xisco Huguet (ànima "màter" dels tecnòlegs eivissencs),
    • na Chelo Carrión (la nostra líder tecnològica),
    • en Norbert Moreno (enguany a l'exili a Tarragona),
    • en Vicent Colomar Prats (membre de l'Associació de Robòtica d'Eivissa),
    • en Ximo Tur (el nostre assessor informàtic), i
    • n'Ernest Murciano i Tomàs ("teleco" aficionat a l'astrofísica) coordinador del projecte amb les diferents administracions, institucions i empreses involucrades.

Jornades STEM RobotIB Eivissa 2019


En aquesta segona edició, com que s’han adherit més centres per participar a les jornades, i dat que l’any passat haguérem de restringir l’accés per superar la capacitat del Palau, hem volgut ampliar a dues jornades aprofitant que el programa RobotIB es va ampliar als centres de primària pel Govern Balear. També volem integrar els centres de Formentera en la diada. Les dues jornades es distribuiran així:


  • La primera jornada, el dia 28 de maig, estarà dedicada específicament a l'Educació Primària i al primer curs d'Educació Secundària, on podrem gaudir de competicions de robots LEGO Mindstorms, diversos tallers i exhibicions de velocistes i minisumos.


  • A la segona, el dia següent, 29 de maig, ho dedicarem a a resta de nivells d'Educació Secundària, batxillerat i Formació Professional, on les competicions seran amb robots lliures basats en la plataforma Arduino. També continuarem amb els tallers de programació, disseny, seguretat a les xarxes, etc... Com a conclusió de les jornades farem les finals de LEGO i Arduino a l'escenari de l'auditori, on gaudirem d'una càmara cenital per poder seguir les curses còmodament asseguts.


Tot i això, voldria afegir que a la nostra primera edició hi va participar el CEIP Sant Jordi amb el seu grup de tercer curs de primària competint amb els seus robots LEGO i vàrem convidar a les escoles del nostre municipi a visitar la fira.


En aquesta edició, hi participam com organitzadors els departaments de tecnologia dels IES següents: Algarb, Quartó de Portmany, Quartó del Rei, Sa Blanca Dona, Sa Colomina, Sant Agustí i Santa Maria d'Eivissa. També comptam amb la col·laboració de membres de l'Associació de Robòtica d'Eivissa i les AMPAS i APIMES d’alguns centres.


Com a ponents comptarem amb professorat de les Universitats: Politècnica de València i Illes Balears; el Citilab de Cornellà, actuacions del gran Piruleto pels petits i un munt de coses més que encara estan al nostre calaix i que esperam us facin passar una jornada màgica.

Si voleu col·laborar

Obtinguda la col·laboració econòmica dels ajuntaments de Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja, així com la cessió del Palau de Congressos d'Eivissa, estem intentant aconseguir la col·laboració de la resta d'administracions locals i autonòmiques: ajuntaments de les Pitiüses, Consells d’Eivissa i de Formentera i Govern Balear. Malauradament, només tenim confirmada la col·laboració dels ajuntaments de Santa Eulària i Sant Joan de Labritja, encara que estam esperant resposta de la resta d'administracions.

Dins els sectors públic i privat, ens han confirmat ajudes les empreses i entitats següents: UPV, UIB, COITT, Citilab, Gran Piruleto Park, Unidad e ICONO.

En aquests moments estam cercant patrocinadors i col·laboradors per poder donar-hi premis consistents en dotacions robòtiques als centres i samarretes a l'alumnat organitzador i als premiats, així com l'organització de ponències i xerrades especialistes en la matèria. Si voleu contribuir econòmicament per donar premis als centres participants, per favor, contacteu amb nosaltres mitjançant el nostre correu electrònic: eivissa.robotib@gmail.com. Si voleu col·laborar de qualsevol altra manera, també us ho agraïm anticipadament.