Grupul Informal de Studiu “Faună pe șosea / Wildlife on the Road România” își propune sa colecteze informații despre animalele sălbatice accidentate în urma coliziunilor din traficul rutier, feroviar etc, continand dar nelimitandu-se la locurile unde au fost aceste animale accidentate, identificarea corecta a speciilor, stabilirea incidentei accidentelor cu victime din fauna salbatică si alte date legate de efectul sistemelor de transport sau infrastructură de acces/transport asupra lor.


Obiective:


  1. Stabilirea stării de sănătate și conservare a faunei sălbatice și domestice accidentate: Utilizarea acestor date pentru evaluarea stării de sănătate a animalelor lovite premergator accidentelor prin analiza parazitologică, evidentiate prin necropsii care sa evidentieze prezenta ecto- sau endoparazitilor, precum și existența unor zoonoze sau a altor afectiuni ale victimelor traficului rutier/feroviar etc


  1. Colaborare multidisciplinara pentru validarea datelor obținute: Alcatuirea unei baze de date cu aceste informații (este, totuși, un proiect de citizen science) prin aportul specialiștilor din multiple domenii: medici veterinari, biologi, ecologi, fotografi de natură, ornitologi, herpetologi, naturaliști, ingineri agronomi, taxidermiști, geografi sau alte categorii profesionale prin colaborări interdisciplinare.


  1. Colaborare pentru stabilirea măsurilor de management : Cunoscând locația, ecologia și comportamentul de hrănire al faunei sălbatice accidentate se pot stabili măsuri de management concrete în vederea evitării de noi accidente.


  1. Realizarea și menținerea unei baze de date (cu locatii GPS ale faunei accidentate pe sosea) pentru identificarea tronsoanelor cu incidentă mare, interconectabila cu baze de date similare la nivel național și european


  1. Evitarea accidentelor faună vehicul în zonele cu incidență mare de fauna salbatica: Colaborarea cu autorități locale, naționale și internaționale, organizații de mediu, universități și institute de cercetare, precum și cu marii operatori de infrastructura rutier/feroviară etc pentru amplasarea de sisteme active și pasive de prevenire a accidentelor.


  1. Efectuarea studiilor de conectivitate a ariilor naturale și zonelor de refugiu: Consultanta și colaborare cu autoritățile naționale de mediu și transport pentru stabilirea de noi rute feroviare și rutiere din perspectiva gradului de penetrare sau de evitare a anumitor zone de refugiu de către speciile de fauna terestra prin identificarea perimetrelor pentru ecoducte, tuneluri de subtraversare, garduri, plase, baraje și cordoane deflectoare, alte sisteme de semnalizare și reducere a vitezei de deplasare pe tronsoane cu incidență mare etc.



2021 © Faună pe șosea România