Regenwaterrecuperatie systeem

Alles wat u moet weten over regenwatergebruik

Waarom regenwater oogsten?

Regenwateropvang kan voor sommige mensen een omslachtig proces lijken. Het is echter niets meer dan regenwater opvangen om voor huishoudelijke doeleinden te gebruiken in plaats van leidingwater. Overschakelen op een dergelijk systeem vergt een investering, maar levert ook aanzienlijke besparingen op. Het is eigenlijk een manier om gratis water te krijgen en biedt alleen voordelen aan diegenen die bereid en in staat zijn om te investeren. Hoe regenwateropvang precies werkt en wat de voordelen ervan zijn, zijn vragen die hieronder zullen worden beantwoord.

De voordelen van regenwateropvang

De voordelen van regenwateropvang zijn verstrekkend:

  • Het stelt u in staat om drastisch te besparen op uw drinkwaterrekening.

Een gezin van vier kan tot 250 euro per jaar besparen.

  • U draagt bij tot het behoud van de grondwaterreserves.

  • Regenwater is veel zachter dan gewoon leidingwater, dus u kunt besparen op was- en schoonmaakmiddelen.

Regenwater is dus niet alleen voordelig voor uw financiële toestand, maar ook voor het milieu.

De voorraad beschikbaar regenwater is oneindig.

We leven immers in een klimaat waar het vaak regent.

Het is helemaal gratis: je moet het water alleen kunnen opvangen

Regenwater: waar gebruik je het voor?

Regenwater kan voor veel dingen gebruikt worden, net als gewoon stadswater. U kunt het gebruiken om het toilet door te spoelen, de planten water te geven, het terras te schrobben, de auto te wassen, de was te doen, enzovoort. Regenwater kan ook worden gebruikt voor persoonlijke hygiëne, de afwas en als watervoorziening voor de wasmachine. De kwaliteit van regenwater verschilt over het algemeen niet veel van die van leidingwater, hoewel de samenstelling anders is. Het is daarom niet aan te raden het te drinken.

regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie

Verschillende soorten systemen om regenwater op te vangen

Er bestaan verschillende soorten systemen om regenwater op te vangen, elk met zijn eigen specifieke kenmerken.

1. Regeneratie systeem met geforceerde watercirculatie

Dit is het meest populaire systeem. Het wordt gekenmerkt door een reservoir (of cisterne) dat zich onder de gebruikspunten bevindt. Concreet betekent dit dat het reservoir waarin het regenwater wordt opgeslagen, zich onder de grond bevindt. In dit geval wordt het regenwater gevoed door een waterpomp, vandaar de naam, geforceerd.

2. Terugwinningssysteem met natuurlijke watercirculatie

Dit terugwinningssysteem wordt minder vaak gebruikt. In dit geval ligt het reservoir hoger dan de punten waar het wordt gebruikt, zodat het door de zwaartekracht naar beneden stroomt en kan worden gebruikt. De reden waarom dit minder vaak voorkomt, is eenvoudigweg dat de infrastructuur van de meeste gebouwen dit niet toelaat.

Systemen voor het opvangen van regenwater: twee fasen

In de eerste fase van het systeem wordt het regenwater opgevangen voor distributie met behulp van een zogenaamde voorfilter. Vervolgens wordt het water gedistribueerd naar de plaatsen waar water nodig is. Dit gebeurt met behulp van een waterpomp, een zuigleiding en een distributiepijp.

Verschillende soorten reservoirs

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten reservoirs:

  • Een in het werk gestort of betonnen reservoir in de kelder: Een deel van de kelder wordt dan gebruikt om regenwater op te slaan.

  • Een prefab betonnen reservoir. Deze wordt in de grond gegraven en kan 1.500 tot 20.000 liter water bevatten.

  • Een kunststof prefab tank. Dit type tank wordt meestal ook in de grond gegraven.

Dergelijke tanks kunnen tot 9000 liter water bevatten.

regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie

Een systeem voor regenwateropvang installeren of niet?

Voor de installatie van een regenwateropvangsysteem raden wij u aan om een specialist in te schakelen. Zo bent u er zeker van dat alle wettelijke richtlijnen in acht worden genomen en een kwalitatieve opslag van regenwater gegarandeerd is. Met een goede kennis van dergelijke systemen, kunt u er natuurlijk ook altijd zelf een installeren.

Zelf een regenwateropvang systeem installeren

Als u ervoor kiest om zelf een systeem te installeren, dan is het belangrijk om de beste materialen te gebruiken. De kwaliteit van het regenwateropvangsysteem hangt immers rechtstreeks af van de gebruikte onderdelen en materialen. En hoe betrouwbaarder het systeem is, hoe langer en hoe beter u er regenwater mee kunt opvangen.

Zelf uw regenwater opvangsysteem laten installeren...met hulp

U kunt er ook voor kiezen om uw regenwateropvangsysteem zelf te installeren met de hulp van een expert die voor u klaarstaat. Een expert helpt u bij de keuze van het beste materiaal en geeft professioneel advies over de aanleg, het onderhoud en de veiligheid van het systeem. Bovendien zorgt een expert ervoor dat de werken in een logische volgorde verlopen.

Laat een systeem voor regenwateropvang installeren

Het inschakelen van een specialist is nog steeds de beste manier om een dergelijk systeem te installeren. Er komt heel wat bij kijken en een foutje is zo gemaakt. Het materiaal en de werkwijze worden volledig door de specialist bepaald: hij weet precies wat er moet gebeuren en houdt rekening met uw verbruik en uw behoeften.

Het wettelijk kader voor regenwateropvang systemen

Hoewel de installatie van een regenwaterrecuperatiesystemen op zich niet zo ingewikkeld is, zijn er toch een aantal verplichtingen aan verbonden. Het regenwater moet rechtstreeks naar de voorziene put of het reservoir worden gevoerd. Om het te kunnen hergebruiken, moet het worden gefilterd. Tegenwoordig is de installatie van een systeem voor het opvangen van regenwater verplicht bij het bouwen of renoveren van een woning. Er is een verschil tussen gebouwen van voor 2014 en van na 2014.

Waarom regenwater recupereren?

  • Als u het gebruik van stadswater of grondwater voor sommige toepassingen vervangt door regenwater, kunt u veel besparen.

  • Er is minder kans op overstortfrequentie, een term die vaak wordt gebruikt bij rioleringsproblemen.

Bij hevige regenval lopen riolen het risico over te lopen. Het vuile water kan dan overlopen in het grondwater, waardoor het vervuild raakt.

  • Om ecologische redenen, om het milieu minder te belasten.

Subsidies voor een systeem om regenwater op te vangen

De installatie van dergelijke systemen wordt aangemoedigd door de overheid, die soms subsidies toekent. Dat maakt zo'n investering nog voordeliger! Voor meer informatie over mogelijke subsidies kunt u contact opnemen met uw gemeente.