Informació sobre la indústria tèxtil

UNA MICA D'HISTÒRIA

L'inici de la indústria tèxtil

A la segona meitat del segle XVIII la revolució industrial afectà molt al sector tèxtil. La introducció de maquinària  va permetre augmentar molt la producció i, posteriorment, les millores en el transport i la globalització econòmica va provocar un canvi en el consum i la producció dels productes tèxtils. 

L'augment de la producció i la reducció dràstica dels preus de venda va provocar un deteriorament de les condicions tan mediambientals com laborals del sector tèxtil. Aquestes condicions han afacetat, i segueixen afectant, majoritàriament als països pobres on han translladat la seva producció les empreses dels països més rics.

LA CONTAMINACIÓN DE LA INDÚSTRIA TÈXTIL

Contaminació de l'aigua

La producció tèxtil utilitza molta aigua, a més de terres per cultivar cotó i altres fibres. Es calcula que la indústria tèxtil i de la confecció mundial va fer servir 79.000 milions de metres cúbics d'aigua el 2015.

Segons les estimacions, la producció tèxtil, a través dels tints i altres productes d'acabat, és responsable d'aproximadament el 20% de la contaminació mundial d'aigua potable.

Emissions de gasos d'efecte hivernacle

Es calcula que la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions globals de carboni, més que no pas tots els vols internacionals i el transport marítim junts.

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, les compres de tèxtils a la UE el 2017 van generar al voltant de 654 kg d'emissions de CO2 per persona.

A nivell mundial, menys de l'1% de la roba es recicla com a noves peces de vestir, en part a causa d'una tecnologia inadequada.


Residus tèxtils als abocadors

A tot això cal afegir que la manera com la gent es desfà de la roba no desitjada també ha canviat, amb articles que es tiren en lloc de ser donats.

Des del 1996, la quantitat de roba comprada a la UE per persona ha augmentat un 40% després d'una forta caiguda dels preus, cosa que ha reduït la vida útil de les peces. Els europeus usen gairebé 26 quilos de tèxtils i descarten uns 11 quilos cada any. La roba usada pot ser exportada fora de la UE, però majoritàriament (87%) és incinerada o dipositada en abocadors.

DOCUMENTALS / ARGUMENTS

La indústria tèxtil: la segona més contaminant

El següent documental explica com la indústria tèxtil ha generat tones de residus, tintures sintètiques i metalls pesants que va deixant al seu pas. Actualment, la segona indústria més contaminant del planeta és la tèxtil.

EXPLOTACIÓ DE TREBALLADORS

LES CONDICIONS DE TREBALL

Un altre dels problemes que arrossega la indústria tèxtil està molt relacionat amb l'externalització de la producció que han fet les darreres dècades els països rics cap als països en vies de desenvolupament. Aquesta externalització, va ser motivada pel baix cost del factor treball en aquests països. Evidentment, aquest baix cost és conseqüència, principalment, de les males condicions laborals. 

En aquests països, la majoria de treballadores de la indústria tèxtil són dones joves que procedeixen de zones rurals i no tenen estudis, la qual cosa les deixa amb molt poques alternatives laborals. Aquesta situació les fa encara més vulnerables a l'explotació laboral, ja que desconeixen els seus drets i estan disposades a renunciar a ells per guanyar una mica de diners.

Lamentablement, l'explotació laboral és un delicte estès en tots els continents. La majoria de víctimes són nens i dones, que sovint són retinguts a la força per màfies que es dediquen al tràfic de persones.

LES NOSTRES SOLUCIONS:

A Re&Re ens preocupa el planeta i les persones que hi habitam, per això, des de la nostra Cooperativa volem impulsar un canvi cap a un consum més responsable.

Durant les darreres dècades, els canvis en la producció i el consum dels productes tèxtils han fet que la roba hagi reduït dràticament la seva vida útil amb les conseqüències socials i mediambientals que això suposa. El nostre principal objectiu és fer que la roba torni a ser un bé de llarga durada i amb aquesta intenció oferim els nostres serveis.

A partir de les nostres actuacions el que cercam és fer que la roba que en la situació actual acaba al contenidor o al fons de l'armari pugui passar a formar part de l'indumentària habitual d'alguna altra persona. La nostra tasca prèvia és d'acondicionament de la roba, però la tasca important és fer d'intermediàris i aconseguir que cada peça arribi a les mans del consumidor  corresponent.

COM TREBALLAM?