Τρόποι αντιμετώπισης

Με την παιδεία, με τη μελέτη της ιστορίας, της κοινωνιολογίας αλλά και της βιολογίας, όχι μόνο δε θα πέφτουν θύματα της προπαγάνδας, αλλά και θα είναι σε θέση με επιχειρήματα να αποδεικνύουν πως οι ρατσιστικές αντιλήψεις είναι επιστημονικά αβάσιμες και πως η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη. Αποχτώντας τα άτομα παιδεία μπορούν ευκολότερα να τιθασεύσουν την έμφυτη τάση τους να επιβάλλονται στους άλλους οι οποίοι είναι διαφορετικοί καθώς επίσης να ξεπεράσουν τα βάρβαρα ένστικτά τους απέναντί τους. Επίσης μέσω της παιδείας και την προσωπικής καλλιέργειας οι άνθρωποι μαθαίνουν να σέβονται, να αγαπούν, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην κοινωνία.

Με την απόκτηση γνώσεων οι άνθρωποι θα διαπιστώσουν, ακόμα πως ο κάθε λαός έχει τη δική του συνεισφορά στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Θα αποκτήσουν ευαισθησία σε θέματα ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Γνωρίζοντας περισσότερα για την ιστορία των άλλων λαών, τη χώρα τους, τον πολιτισμό τους και γενικότερα την κουλτούρα τους θα μπορέσουν να τους προσεγγίσουν καλύτερα και να τους δουν με άλλο μάτι μειώνοντας ή και σταδιακά αποβάλλοντας τη διάθεση οποιασδήποτε ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντί τους.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του ρατσισμού είναι η κρατική μέριμνα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως π.χ οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι κ.λ.π. Συγκεκριμένα το κράτος πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην αισθάνονται κατώτεροι, να μην ντρέπονται επειδή οι υπόλοιποι τους λυπούνται και γενικά να μπορούν να ζήσουν πιο εύκολα και αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Για παράδειγμα καλό είναι το κράτος να τοποθετήσει σ'όλους τους δημόσιους χώρους ανελκυστήρες, ειδικές τουαλέτες για αναπήρους, διαβάσεις στα πεζοδρόμια για αναπηρικά καροτσάκια κ.λ.π. Παράλληλα με όλα αυτά κάθε κράτος ξεχωριστά πρέπει να ψηφίζει νόμους με τους οποίους να μειώνει την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών από τους πολίτες. Για να καταπολεμηθεί η απήχηση των ρατσιστικών ιδεών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανεργία που μαστίζει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών χωρών.

Τα μέσα μα­ζικής ενημέρωσης και οι πνευματικοί άνθρωποι θα πρέπει να σταθούν πρωτοπόροι στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι σε θέματα ρατσιστικής βίας. Τέλος οι άνθρωποι οφείλουν να παραμερίσουν τον εγωισμό και να κατανοήσουν πως κάθε άνθρωπος, κάθε φυλή, κάθε έθνος είναι κάτι ξεχωριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την ιδιαιτερότητα αυτή.

Για την ισότητα των ανθρώπων έγιναν πολλοί αγώνες και κερδήθηκαν αναμφισβήτητες νίκες. Παρόλα αυτά, τα φαινόμενα αναβίωσης ρατσισμού στις μέρες μας δείχνουν πως το αίτημα για ισότιμες σχέσεις ανθρώπων και λαών, για σχέσεις απαλλαγμένες από διακρίσεις και αδικίες παραμένει πάντα ανοιχτό και επίκαιρο. Γι’ αυτό είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε γρήγορα όλοι, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους και κατά συνέπεια στην εξάλειψή τους. Η νέα γενιά θα πρέπει να βοηθήσει όσο μπορεί και όχι να σωπάσει ώστε να γίνει παράδειγμα και για τους άλλους.

ΠΗΓΗ:

https://sites.google.com/site/diaforetikosisos/tropoi-antimetopises-ratsismo