Ingegroeide nagels
Ingegroeide nagels
Een ingegroeide teennagel kan flink pijnlijk zijn. Een ingegroeide teennagel komt meestal voor aan de grote teen maar kan ook aan de andere tenen ontstaan. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. De huid naast de nagel wordt dan dik, rood en pijnlijk. Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes waardoor de huid als het ware “over de teennagel heen kan vouwen”. De nagel kan ook ingroeien na een trauma, zoals een schop tegen een tafelpoot. Ook andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld schimmelnagels kunnen verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel. Bij Prozorg medisch pedicure zijn we gespecialiseerd in orthonyxie, ofwel het plaatsen van nagelbeugels. We aanhoren je probleem, bespreken je situatie en selecteren op basis hiervan het geschikte materiaal. Er bestaan immers veel verschillende soorten beugels.
Orthonyxie of nagelbeugel
Deze beugel of spang zal de vorm van je nagel geleidelijk aan corrigeren. Zo’n beugel kan bestaan uit kunststof die op de nagel wordt gekleefd of uit soort ijzerdraadje. Welke beugel of spange wordt gebruikt is afhankelijk van de ernst en de plaats van de ontsteking en de vorm van je nagel. Afhankelijk van het type beugel of spange blijft deze 4 tot 12 weken ter plaatse. Bij het overgrote deel van de patiënten is het probleem na de behandeling voorgoed opgelost, mits het toepassen van enkele preventieve maatregelen en goede voetverzorging. Soms is het nodig om na deze periode nog een tweede of derde beugel te plaatsen. Je gespecialiseerd verpleegkundige en voetverzorger bij Krinos volgt dit op. Voor een goede genezing is het belangrijk dat je de overeengekomen afspraken en termijn voor nazorg nauwgezet respecteert.
Advies
Vermijd nauw schoeisel die je tenen afklemmen.
Knip je teennagels niet, maar vijl ze af. Indien je toch je teennagels knipt, knip ze dan correct en zeker niet te kort.
Masseer de huid van tenen dagelijks in met het product die je werd aangeraden.
Draag sokken gemaakt uit natuurlijke materialen om zweetvoeten en bijgevolg infecties van de wond(en) te voorkomen.
Droog je voeten goed af na het douchen en laat je huid enige tijd drogen aan de lucht.
Droog je voeten goed af na het nemen van een antiseptisch voetbad en laat je huid enige tijd drogen aan de lucht.
Verzorg de ontstoken nagelwal volgens de instructies van je behandelende arts, podoloog of verpleegkundige.
Draag open schoeisel indien mogelijk. Als gesloten schoeisel onvermijdelijk is, zorg er dan voor dat het schoeisel niet te strak, te klein, te smal noch te hoog is. Gesloten schoeisel zou eveneens gemaakt moeten zijn van natuurlijke materialen.
In geval van een acuut probleem, raadpleeg je arts of gespecialiseerd Prozorg-verpleegkundige.