Română
Despre proiect:
“Titlul proiectului: „Identificarea în cadrul germoplasmei românești de porumb (Zea mays L.) a alelelor favorabile ale genelor CrtRB1 și lcyE implicate în creșterea concentrației de provitamina A în endosperm.”
Proiectul este in derulare, în faza finală, a fost acceptat pentru finanțare în cadrul competiției: “Proiect experimental demonstrativ (PED) - 2019”, contract 389PED/02.11.2020, lansată de Ministerul Cercetării prin UEFISDI.
Proiectul a reprezentat o colaborare între Institutul de Cercetări Biologice, Cluj-Napoca (filială a INCDSB București) în postura de Coordonator și echipa Partener 1 reprezentată de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda (partener unic).
Scopul principal al acestui proiect a fost identificarea liniilor românești de Zea mays, care posedă alelele favorabile ale genelor crtRB1 și lcyE și utilizarea lor ca donatori în vederea obținerii de noi hibrizi cu concentrații mari de proVA (provitamina A). Pentru a obține acest lucru, ne-am folosit de variabilitatea naturală extraordinară a germoplasmei de porumb din România pentru a izola soiurile cu conținut ridicat de provitamina A. Am analizat 2746 de linii consangvinizate din principalele stații de cercetare și din diferite zone geografice ale României prin tehnica PCR multiplex pentru identificarea simultană a alelelor favorabile/rare ale genelor lcyE și CrtRB1. De asemenea, pe un număr de linii identificate, au fost aplicate: i) - tehnici de secvențializare a alelelor favorabile genelor de interes cu scopul identificării SNP-urilor sau InDels-urilor implicate în alelele favorabile ale genelor care diferențiază genotipurile proVA înalte sau scăzute; ii) – tehnica HPLC pentru determinarea conținutului de carotenoizi.
Impactul actualului proiect este evidențiat prin faptul că reprezintă un instrument valoros în sprijinirea activității de ameliorare pentru îmbunătățirea, în următoarea perioadă, a liniilor consangvinizate prin transferul genelor favorabile și prognozarea unor formule de hibrizi de porumb superiori prin calitățile nutriționale.”
Creșterea in vitro a liniilor analizate de porumb
Varietatea fenotipică la nivel de bob a diferitelor linii de porumb analizate