Syntax är de regler vi måste förhålla oss till när vi programmerar för att Pythons tolk ska kunna översätta vår kod, s k källkod, till maskinkod.
T ex skiljer Python-tolken på små och stora bokstäver, där små bokstäver används för de inbyggda funktionerna.
Inom algoritmer använder vi vid val ofta den inbyggda funktionen if, med syntaxen kolon (:) och indrag vad som ska ske.
if x == 10:
print ('rätt tal'
Som vanligt när man lär sig ett språk är syntaxen det jobbiga, men ganska snabbt tar kravet på logiskt och abstrakt tänkande över!
Ps. När jag började använda internet, tidigt 90-tal, använde jag bl a sökmotorn AltaVista. Problemet var att sökmotorn visade alla resultat oavsett relevans och kvalitet utan inbördes ordning. Grundarna av Google, Page och Brin, kom på en algoritm för att sortera sökresultatet utifrån relevans och kvalitet. En viktig parameter för kvalitet blev hur många webbsidor som var länkade till sidan, ju fler desto högre rankad och därmed tidigare sorterad. Dessutom la man till även hur många av dessa länkade webbsidor hade egna länkar. Algoritmen kallade man PageRank efter Larry Page.
Men även om ovanstående exempel på logiskt tänkande är exceptionellt, är det viktiga att få en effektiv kod som man enkelt kan förändra utifrån förändrade behov.