BOSTIKIANES

Una trilogia generacional amb titelles híbrids, amb música en directe. Passat, present i futur, entrellaçats amb una àvia, una mare i una filla, manipulats per una actriu cantant. 

Espectacle pensat per a públic adult i familiar a partir de 12 anys.

En fase de creació. Estrena prevista: tardor 2023. 

"De nou el públic va vibrar davant la intervenció de Laura Guiteras, meravellat de l’alta qualitat de la seva veu i la seva gestualitat, mentre alhora sap situar-se perfectament a un segon pla darrera del titella, cosa que no sempre els actors saben fer.  Esperem amb fervor l’estrena de tot l’espectacle sencer, que sens dubte donarà de què parlar".

Descarregar el dossier

Els titelles

Anna Maria Bòstik

El punt de partida és la vellesa, la dona-memòria, representada per Anna Maria Bostik. Una iaia-titella “diogenista” de moments i records, que a través de la música fa un recorregut vital de la seva memòria... encara que de tant en tant li falla. 

Maria Llum

El segon titella de l’espectacle és hibrida i representa la dona-present. Maria Llum és la dona mare, una titella de cos sencer i mida humana, que amb les cames de la pròpia intèrpret balla i canta: la gestació, el part, la criança...

Candela 

Finalment, l’última etapa també és una titella híbrida manipulada a quatre mans i que encarna una jove, la Candela. Aquesta representa la dona-futur que s’inicia en tot. És l’etapa de la innocència i el descobriment. Com a creadores i mares ens plantegem, inevitablement, quin futur els hi deixem a les nostres filles.

La música

En l’univers sonor de Bostikianes, cada personatge té el seu estil propi. 

1. "TAKE AWAY SHOW" AMB L'ANNA MARIA BOSTIK

L’Anna Maria Bostik ens transportarà a través del temps amb la força d’alguns clàssics, com Bésame mucho, Nostalgias o Cucurrucucú Paloma, emmirallant-nos amb grans figures de l’escena musical com Chavela Vargas, Cesaria Évora, Lila Downs o Maria Callas, que s’han convertit en les nostres muses. En aquest viatge musical ens deixem acompanyar pel piano d’Abel Boquera, que ens ha regalat unes peces sonores adaptades al personatge de l’Anna Maria Bostik.

2. MARIA LLUM, MARE, ARTISTA... I AUTÒNOMA!

Per a la Maria Llum hem generat temes originals, anant a l’essència de la composició musical: un instrument solista i potent com és el contrabaix amb el compositor Manolo López i la veu de la cantant/titellaire que interpreta i manipula a la vegada. Amb aquestes músiques estem creant un discurs cantat, que es declama al ritme d’un contrabaix, com un batec de cor capaç d’emocionar, és com una veu humana que es lamenta.

En un món on la cultura i la precarietat acostumen a anar de la mà, presentem el tema Parto303, una oda a aquesta dualitat de les mares/artistes : sense voler renunciar a la nostra maternitat, hem de trobar el camí per conciliar les incerteses de l’ofici amb les obligacions com ara   l’autoliquidació trimestral de l’IVA (model303)... Però no tot en la vida és lluita, també la Maria Llum    canta    una    nana    titulada    Sola,    un homenatge a la soledat positiva, creativa i productiva.


3. CANDELA, A TOT RITME

La Candela és la nostra titella més jove, manipulada a 4 mans, i que com a tema principal presenta La Rumba de l'Endorfina, cosina germana d’altres hormones com la dopamina i la oxitocina, molt relacionades amb les dones, però que afecten a tothom sense distinció d’edat ni de gènere. 

La proposta musical que genera és fusionar estils i, amb el  beat de la joventut,  concloure amb el flamenc i el rap que seran la banda sonora per acomiadar-nos amb la tendresa i la falta de filtre de la Candela.
Equip artístic

Laura Guiteras, Creació i Interpretació

Actriu, locutora, cantant i titellaire. El seu instrument principal és la veu, cantada i parlada. Ha participat en muntatges teatrals com A la Ville de Barcelona, Doña Rosita la soltera o Pels Pèls. També ha sigut coprotagonista en pel·lícules com La princesa del polígono o Violetes. Aprèn l’ofici d’explicar històries en la pantalla petita, treballant a El cor de la ciutat i en el terreny musical destaca com a cofundadora de Taima Tesao (world pop) i Cargolé (flamenc contemporani). Al 2015 consolida el seu fet diferencial com a cantant titellaire estrenant Mrs. Brownie, tot un homenatge a la black music, amb factura pròpia. Actualment és artista resident a la Nau Bòstik.

Ariadna Martí, Dramatúrgia i Direcció

Professional de les arts escèniques des de fa més de vint anys, ha treballat en diferents àmbits, artístics i tècnics. Membre fundadora del grup de carrer i titelles gegants Sarruga. Durant 15 anys ha estat sòcia de Projecte Vaca, Associació de Creadores Escèniques. En aquest marc ha treballat en l’organització dels festivals Novembre Vaca i Primavera Vaca i ha dirigit diversos espectacles i lectures amb temàtica de gènere. Ha dirigit espectacles de poesia i dona com Yo soy Gloria Fuertes o Versos Perplexos i de dansa-teatre com Hermanas de Río. Regidora del TNC i actualment docent d’aeris de circ amb nens a les escoles Quina Gràcia! i  Shakespeare&Friends.

Joaquín Guirado,  Disseny de llums (AAI) 

Ha treballat amb directors com Pere Sagristà, Josep Mª Mestres, Miquel Gòrriz, Helena Ramada, Roger Peña, Josep Mª Segura, Carles Alfaro, Carme Portaceli, Xavier Albertí, Albert Arribes o Michael De Cook .... Col·laborador de l’escenògraf i director Xavi Erra a PLECS (espectacle guanyador del Premi FAD Sebastià Gasch i dels Premis Zirkòlika de circ), així com al Combinat de circ 47 i al Circ d’Hivern AAART

Joan Manrique Navarro, Escenografia

Format en arts plàstiques i escèniques, desenvolupa des de 1998 treballs amb diferents companyies de teatre i dansa com a dissenyador i constructor d´escenografia, maquinista i producció tècnica. Ha treballat,  entre d'altres, amb Sol Picó, La Fura dels Baus, La Viuda, Carles Santos, Senza Tempo, Loscorderos SC, Las Eternas, Visitants i Antigua i Barbuda.

Manolo López, Música original 

Compositor, contrabaixista i multi instrumentista, ha format part de molt diverses formacions com Orkestina, Taima Tesao, Aman Aman, entre d'altres. López es mou en diferents universos sonors, com música sefardita, bereber, malinesa, argelina, turca..., tant tradicional com contemporània. Tot això l’ha dut a la creació del seu projecte personal Moëk. Ha actuat arreu del món amb l´espectacle Dimonis de Comediants.

Espai escènic


Es parteix d’un pati al carrer on la iaia s’instal·la per explicar les seves dèries als vianants i, a mesura que l’espectacle avança, es va modificant amb un joc de plafons i telons: es transforma en un cabaret o en una casa okupa. El fons és un petit ciclorama que també fem servir per fer ombres.

Espai escènic molt adaptable, interior i exterior.

Mides mínimes 4 x 4.


Fitxa tècnica

Espectacle pensat per a públic adult i familiar a partir de 12 anys.

SO: 

Portem microfonia pròpia per veu i ordinador pels traks de música 

DEMANEM :

-Monitoratge per seguiment a l’escenari, veu i música

-MIC – DPA 4099+CLIP per Contrabaix o similar

-Equip de so amb entrada per l’ordinador

LLUMS: veieu al dossier plànol i llistat de focus

MUNTATGE: entre 3 i 5 hores, depenent del material de llums de l’espai