Ponents      i 

Talleristes

Juan Antonio Monsoriu Serra

És Llicenciat en Física per la Universitat de València (1998) on posteriorment va desenvolupar el seu Doctorat (2003). Adscrit a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny (ETSID) de la Universitat Politècnica de València (UPV) des de 2000 i Catedràtic de Física Aplicada des de 2011, ha impartit docència en diferents titulacions de la Branca Industrial i Aeronàutica. És Director de la ETSID des de 2018 i prèviament Subdirector 1r d'Ordenació Acadèmica (2016-2018) i Subdirector d'Activitats Professionals i Ocupació (2014-2016). El seu camp d'investigació se centra en les aplicacions de l'Òptica Difractiva, àmbit en el qual ha publicat més de 100 articles en revistes indexades JCR i ha liderat o participat en més de 30 projectes/contractes d'investigació. Addicionalment, es dedica a temes d'ensenyament i divulgació de la Física i la Tecnologia, camp en el qual ha rebut nombrosos premis i distincions, sent els més recents l'el Premi a la Innovació en Divulgació Científica de la UPV en 2022 i el Premi d'Ensenyament i Divulgació de la Física (Ensenyament Universitari) 2022 de la Fundació BBVA i la Reial Societat Espanyola de Física.

Begoña Sáiz Mauleón

Begoña Sáiz Mauleón és Doctora en Belles arts per la Universitat Politècnica de València (UPV), Màster en Arts Gràfiques per la UPV i Màster en Física per la Universidade de Vigo. És investigadora en l'Institut de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (ITACA) de la UPV i professora de Disseny i Cooperació Universitària al Desenvolupament en el Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes i en el Màster en Enginyeria del Disseny, tots dos impartits a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny (ETSID) de la UPV. És mentora del grup Generació Espontània de la UPV Youth University Design (YUDesign), que treballa per a promoure la cultura del disseny, la innovació i la creativitat a través de projectes multidisciplinaris. El seu treball en Cooperació Universitària al Desenvolupament ha sigut premiat en 2019 per la Comissió d'Avaluació i Seguiment de Projectes d'Innovació i Millora Educativa (CESPIME)

de la UPV. El seu treball en docència i investigació aplicant la realitat virtual immersiva com a eina per al desenvolupament de projectes i difusió de resultats ha sigut premiat en 2020 per la CESPIME de la UPV.

Recentment ha rebut el Premi a l'Activitat Innovadora en Comunicació i Divulgació Científica de la UPV, guardons que formen part de l'estratègia d'excel·lència en Recursos Humans per a la investigació (HRS4R), reconeguda amb el “Segell d'Excel·lència en Recursos Humans en Investigació”.

Alonso Felipe Ruiz

Nascut a Albacete, va vindre a València l'any 2014 per a cursar els seus estudis de Bioquímica i Ciències biomèdiques, on durant 4 anys va estar aprenent les bases sobre biologia molecular, medicina molecular i bioquímica necessaris per a desenvolupar una carrera científica. Després de 4 anys de grau i un màster en la Universitat de València en Aproximacions Moleculars en Ciències de la Salut, gràcies als seus registres acadèmics i alguns mèrits com el premi excel·lència en el seu màster o premi a millor comunicació en el congrés nacional de microbiologia li van permetre obtindre la beca predoctoral FPU per a realitzar els seus estudis de doctorat en l'institut de biomedicina de València, estudiant la comunicació en el món de vista bacterià mentre té l'oportunitat de fer classes en la Universitat de València en la matèria de bioquímica clínica. 

En 2020, després d'una estada doctoral en l'Institut Pasteur de París, es va introduir en el món de la programació i la bioinformàtica, embarcant-se en l'aventura de fer un màster en Ciència de Dades i Enginyeria de Dades en el Núvol durant la seua tesi doctoral, afermant els seus coneixements de programació i ciència de dades. Des d'eixe moment, Alonso ha estat compaginant els seus estudis de doctorat amb la realització de projectes d'intel·ligència artificial com els DREAM Challenges o el Climathon 2022.

Actualment es voluntari al club de proramació CoderDojo Valencia

Jorge Alcaide Marzal 

Professor de la Universitat Politècnica de València adscrit a l'Escola Tècnica

Superior d'Enginyeria del Disseny, pertanyent al Departament de Projectes d'Enginyeria.

 Professor Titular d'Universitat des de 2008. Doctor per la Universitat Politècnica de València en 2004 amb un treball sobre l'avaluació de la innovació estètica en el disseny de calçat. Subdirector del Departament de Projectes d'Enginyeria entre 2006 i 2012. Actualment és Coordinador Científic en l'Institut Universitari d'Investigació en Tecnologies Centrades en l'Ésser humà (HUMAN-Tech).

En l'actualitat imparteix docència sobre matèries relacionades directament amb el

Disseny i Desenvolupament de Productes en el Màster en Enginyeria del Disseny de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny, en el Màster en Enginyeria Industrial i en el Programa de Doctorat en Disseny, Fabricació i Gestió de Projectes Industrials.

Ha participat en programes formatius relacionats amb el disseny de productes amb diverses universitats iberoamericanes a Cuba, Colòmbia, l'Argentina, l'Equador i

Guatemala. 

Autor de diversos llibres docents i materials didàctics sobre desenvolupament de producte i ergonomia. Ha participat com a ponent en cicles, xarrades i conferències sobre disseny de productes. En l'àmbit investigador, ha publicat articles sobre aplicacions en el camp del disseny de productes, tant en revistes d'abast internacional com en congressos.

Ha treballat en l'estudi del procés de disseny, l'ergonomia de producte, l'anàlisi

estètica de productes i l'anàlisi de preferències d'usuari. 


Actualment les línies d'investigació se centren en l'aplicació de noves tecnologies en l'àmbit del disseny de productes, fonamentalment en l'ús d'eines computacionals per a la potenciació dels processos creatius de les primeres fases del disseny, així com en l'aplicació de les neurociències a l'àmbit del disseny. Els últims treballs de recerca aborden l'ús del disseny generatiu i l'ús de models d'Intel·ligència Artificial com a suport a la labor creativa del dissenyador.

Israel Quintanilla 

Dr. Israel Quintanilla (nascut en 1967): 

Doctor Enginyer en Geodèsia i Cartografia per la Universitat Politècnica de València (UPV), Espanya. 

Professor Titular d'Enginyeria Aeroespacial. 

Director del Màster en Sistemes d'Aeronaus No Tripulades

Director de la Comissió de Sistemes d'Aeronaus No Tripulades (COSIDANT) de la UPV. 

Membre del Centre d'Excel·lència de drons de AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) en col·laboració amb la FAA dels EUA.

Membre de la Comissió Assessora de RPAS de AESA.

Membre del PAE (Plataforma Tecnològica Aeroespacial Espanyola) – subgrup de drons. 

Membre del Comité Tècnic de Normalització CTN 028/*SC 02 (Sistemes Aeris No Tripulats -UAS) de AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació)

Membre del grup de treball GO-DRON, coordinat per ENAIRE

És el representant de la UPV en la  European Network of O-space Stakeholders 

És membre actiu de WG-105 (*UAS), WG-105 SG-62 (GNSS per a UAS) i WG-105 SG-3 (UTM) de EUROCAE. 

El professor Quintanilla- és autor i coautor de 60 articles en congressos i revistes especialitzades i ha participat en 17 projectes d'investigació finançats per la Comissió Europea i els organismes nacionals i regionals espanyols, així com en mes de 20 contractes d'investigació amb empreses. A més, ha sigut investigador en la Universitat Tècnica de Graz a Àustria.

Jaime García Recuenco

CEO en VRFP

CEO en TVET Consulting

Director de l'àrea d'Innovació Educativa i Digitalització en Innovae

Professor Especialista FP

Javier Campos Lleo

Tècnic en Informàtica, iniciat com a desenvolupador freelance i formador. Fundador de EDIAM SISTEMES l'any 2007, sent una de les primeres empreses Valencianes a treballar el camp de la Realitat Augmentada.

CTO i CIO de Aumenta Solutions des de 2013, empresa líder en el sector de Realitat Augmentada, Virtual i Estesa amb enfocament principal a donar suport a la indústria amb estes tecnologies. 

Participant en projectes Europeus FP7 com "Venturi", un dels primers projectes finançats en investigació sobre el camp de la Realitat Augmentada, així com diversos projectes per al EIT en col·laboració amb Fraunhofer i el KTH Royal Institute of Technology de Finlàndia.

Actualment, líder tècnic del cas d'ús d'holografia bidireccional per al projecte de red.es per al 5G a Catalunya.

Actual president de l'associació AVRE (Associació Valenciana de Realitat Augmentada), formada per empreses i fans de la Realitat Estesa, dedicada a donar serveis d'assessorament, consultoria, col·laboració amb entitats públiques i privades.

Voluntari en l'associació ByLinedu.

Carmela Salguero 

Responsable Dpt. Educació STEAM i Robòtica Educativa ALLNET Ibèrica

Llicenciada en Pedagogia, especialista en Robòtica Educativa i amb més de 6 anys d'experiència en l'àmbit de la formació. 

 Va començar com a professora en activitats extraescolars, utilitzant la metodologia Design Thinking i sota la filosofia del Moviment Maker buscava potenciar la creativitat dels xiquets/as, guiant-los/les en la creació d'idees i ajudant-los/les en el desenvolupament de projectes utilitzant noves tecnologies. A més, ha sigut coordinadora de diversos programes de la Xunta de Galícia enfocats en el desenvolupament de competències STEAM per part de l'alumnat, com la “Setmana STEM” o “STEM Week”.

 Durant els últims anys s'ha centrat en la formació al professorat, participant en els programes formatius de la Xunta de Galícia “STEM en Acció” i com relatora en múltiples formacions sobre metodologies actives, robòtica educativa i impressió 3D per al Centre Autonòmic de Formació i Innovació o els Centres de Formació i Recursos de la zona.

En la seua faceta més artística, ha participat en diferents capítols de “Aquelando na casa” (Televisió de Galícia), programa de divulgació científic-tecnològic enfocat al públic més jove.

Raúl Lara Pons

Director, professor i coordinador TIC del CEIP Sanchis Guarner d'Ondara.

Màster en Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Màster en programació i robòtica educativa.

Màster en ciberseguretat.

Premie Ments AMI 2022, Premi Espiral 2022, 1r Premi Coders en Up STEAM-4, Premi Festival eMove 2021 i Premi FECYT 2021 en la categoria videojocs.

Florencia Couto

Graduada del Professorat d'Educació Primària en la Universitat del Sud (l'Argentina) i tutora en diferents col·legis fins al 2022. El seu interés en la fomentar una societat més inclusiva, la va portar a cursar el Màster Universitari en Necessitats Específiques de Suport Educatiu en la Universitat de Vigo, on va continuar aprenent sobre la tecnologia al servei de les comunitat i va investigar sobre intervencions amb robots per a xiquets i xiquetes amb Trastorn de l'Espectre Autista (*TEA). 


Gema Benedicto

Biòloga especialitzada en neurociència cognitiva i neuropsicologia, actualment estudiant del programa de doctorat en Interacció Humà-Robot per a interaccions psicoeducatives emocionals. He dedicat 4 anys del grau a l'anàlisi del comportament i emocions en primats. Continuant en este camp d'estudi durant el màster, però amb un grup de subjectes més ampli, interactuant amb pacients i menors amb trastorns del neurodesenvolupament com a Trastorn de l'Espectre Autista (*TEA). A causa d'això, vaig orientar la cerca de doctorat a l'estudi de les emocions en xiquets amb *TEA combinat amb l'ús i innovació de les tecnologies. 


Jorge Jurado López

Enginyer Industrial en Electricitat. Màster en Direcció de Centres Educatius.

A més de professor ha sigut:

Cap d'Estudis de l'IES Francesc Ferrer i Guàrdia. Coordinador del *Practicum del Màster d'Educació Secundària i Tutor d'aquest màster en el mateix IES.

Ha realitzat diverses publicacions de materials didàctics i va dur a terme diverses comunicacions en diferents congressos.

Ha participat en diferents projectes d'Innovació de la Conselleria d'Educació.

Mª Pilar Salort Matías

Soc Pilar, mestra d'Educació Primària, tutora de 6é en el CEIP JOAN XXIII del Grau de

Gandia. A més, he sigut la coordinadora del projecte de tauletes digitals del meu centre,

durant 5 anys.

M'agrada aprendre per a millorar

Leopoldo Armesto

Doctor Enginyer Industrial en la Universitat Politècnica de València (UPV), membre de l'Institut de Disseny i Fabricació i professor Titular d'Universitat del Departament d'Enginyeria en Sistemes i Automàtica de la UPV. Ha participat en més de 25 projectes R+D+i amb finançament públic a nivell Nacional i regional i privada.

Ha dirigit diverses tesis doctorals, participat en nombrosos articles d'investigació en revistes científiques d'impacte i conferències de prestigi.

Les seues línies actuals d'investigació són els robots mòbils, el control òptim, els sistemes d'assistència a la conducció i aprenentatge per reforç. En els últims anys ha contribuït intensament en robòtica educativa realitzant cursos en línia gratuïts en *EdX, creador de *Facilino, dissenys de robots de baix cost i continguts en línia en YouTube sobre robòtica (https://youtube.com/c/leopoldoarmesto).

Matilde Fenollosa Ferrer

ESPAI PER A JOVES. DISSENY I CONSTRUCCIÓ  DE NANOSATÈL·LITS

Alumnat i professorat de l’IES Massamagrell de diferents departaments (Física i Química, Matemàtiques i Tecnologia) hem format part durant els dos últims cursos d’un programa formatiu del CEFIRE CTEM impartit per personal investigador i docent de la universitat Politècnica de València (UPV) amb l’objectiu de dissenyar i construir un nanosatèl·lit per a posteriorment enlairar-lo a 36 km d’altura mitjançant un globus estratosfèric.

Aquesta activitat ens ha permés recollir dades de l’entorn, mitjançant sensors, com la radiació lumínica, gasos, temperatura, pressió atmosfèrica i apreciar els canvis físics i químics que ha patit un tros de poma que acompanyava al nostre nanosatèl.lit durant el vol.

El nostre alumnat us submergirà per complet en tot el procés que implica una missió espacial tal com ells l’han viscut. Estem segurs que us agradarà aquesta experiència tant com ens ha agradat a nosaltres.

Francisco Martinez Salas

Profesional amb anys d'experiència en expansió de negocis. Director Comercial de Happy Code a València. 

Marcos Lopez Chavarri 

Analista de qualitat i de govern de les dades.

Apassionat per les dades i el seu ús per a impulsar decisions comercials. 

Enginyer elèctric en experiència laboral en Banca. 

I una extensa trajectòria comprovada en el voluntariat, sent actualment President de l'Associació CoderDojo España