Για όλους εμάς στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, ο θαυμασμός της εκφραστικής δύναμης, του αυθορμητισμού, της διαύγειας και της καλαισθησίας των παιδικών ζωγραφικών έργων αποτελεί προνόμιο, αλλά δημιουργεί και την ευθύνη προκειμένου να παραδώσουμε στο μέλλον μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το επετειακό πρόγραμμα
«Τ η ς Α υ γ ή ς Δ ρ ο σ ά τ ο Α έ ρ ι » 2 ΑIΩΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ
αποτελεί ένα υψηλής αισθητικής αναμνηστικό μιας συλλογικής παιδικής καλλιτεχνικής δράσης, με απώτερο σκοπό την συγκέντρωση, την καταγραφή, την διαφύλαξη και την μεταβίβαση της σύγχρονης παιδικής τέχνης σε τοπική και χρονική συνέχεια.
  • 500 παιδικά ζωγραφικά έργα σε φυσική και/ή ψηφιακή έκθεση
  • 200 χρόνια Σύγχρονης Ελλάδας
  • 60 εκπαιδευτικά/καλλιτεχνικά προγράμματα
  • 30 χώρες με συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών από 4 έως 18 ετών
  • 8 χρόνια συλλεκτικής δραστηριότητας

Η διοργάνωση του προγράμματος αυτού ανοίγει ένα ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στην αρχειακή πρακτική και την παιδική εικαστική παραγωγή, φέρνει στο προσκήνιο την σύγχρονη παιδική σκέψη, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές της νέας γενιάς της χώρας μας, ενισχύοντας την ερμηνεία του παρελθόντος, την βαθύτερη κατανόηση του παρόντος και τη διαμόρφωση του μέλλοντος, ως ένα πολύτιμο και ισχυρό ερμηνευτικό εργαλείο και μέσο αναφορικά με το ύφος, την ποιότητα, και την ψυχή της παιδικής τέχνης. Οργανώνοντας την ιστορική μνήμη και διαφυλάσσοντας από τη λήθη πολύτιμο υλικό, προετοιμάζοντας το για τις επόμενες γενιές, αισιοδοξούμε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει αφετηρία και πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη παιδική καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική οικονομία, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και τροφοδοτώντας νέα πεδία δημιουργικότητας. Με την περιήγηση στα παιδικά ζωγραφικά έργα, οι συλλογές ανοίγονται στον κόσμο, προσφέροντας στους μικρούς καλλιτέχνες ενθάρρυνση και αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής τους στην διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου της χώρας. Σύμφωνα με τις θεμελιώδης αρχές της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας για την ενθάρρυνση και προώθηση της παιδικής & εφηβικής τέχνης στην χώρα μας, κατά την περίοδο 2014-2021 διοργανώθηκαν πολυάριθμα εκπαιδευτικά-καλλιτεχνικά προγράμματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση ζωγραφικών έργων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από τριάντα χώρες του εξωτερικού, σε μια άρτια συλλογή παιδικής ζωγραφικής από καλλιτέχνες ηλικίας 4 έως 18 ετών. Τα έργα που κοσμούν το πρόγραμμα αποτελούν ένα μέρος από το καταστάλαγμα της συλλεκτικής δραστηριότητας της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας κατά την περίοδο αυτή. Αντλώντας έμπνευση από τον στίχο «Της Αυγής Δροσάτο Αέρι» του ποιήματος «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οι μικροί δημιουργοί επιχειρούν να αναδείξουν τον καλλιτεχνικό πλούτο της σύγχρονης ελληνικής παιδικής τέχνης, επιτυγχάνοντας μια πολυδιάστατη απεικόνιση της γέννησης, της ακτινοβολίας και της παρακαταθήκης της Σύγχρονης Ελλάδας. Συνεκτικό ιστό της διάρθρωσης του προγράμματος αποτελούν οι 2 Αιώνες Σύγχρονης Ελλάδας στα Εικαστικά Έργα Παιδιών & Εφήβων.
  • Τρεις θεματικοί άξονες πλαισιώνουν τον κεντρικό τίτλο με αφετηρία τη Γέννηση με την Εωθινή Θρυαλλίδα, τους Γεραρούς Ήρωες και τον Δαφνοστεφή Αγώνα. Ένα από τα κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα και το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων οδήγησε στην εθνική παλιγγενεσία, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.
  • Την σκυτάλη στην περιήγηση παίρνει η οικουμενική Ακτινοβολία με τον Αέναο Πολιτισμό, τη Ζώπυρο Γνώση και το Αγαστό Κάλλος, οι ανακλάσεις των οποίων είναι εμφανείς στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο σκηνικό, από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα.
  • Ως κατακλείδα, η Παρακαταθήκη με τις Ιερές Μορφές, τις Πανανθρώπινες Αξίες και την Θεμελιώδη Παράδοση καθιστά ορατή την βαρύτητα της παράδοσης στη νέα γενιά
Η ΔΡΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ο συγκερασμός των προαναφερθέντων θεματικών αποδίδει στην δράση αυτή διαπολιτισμική και διεθνή διάσταση σε συνδυασμό και με την προβολή της μέσα από τις πλατφόρμες των:
  • UNESCO E-PLATFORM ON INTERCULTURAL DIALOGUE
  • GOOGLE CULTURAL INSITUTE: ARTS & CULTURE

Τη διοργάνωση της δράσης, υποστηρίζουν με την συνεργασία τους φορείς με σημαντική κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σε μια συνέργεια που τονίζει την πολιτισμική διάσταση της δραστηριότητας της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας:
  • «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821-2021»
  • ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
  • UNESCO E-PLATFORM ON INTERCULTURAL DIALOGUE
  • GOOGLE CULTURAL INSTITUTE: ARTS & CULTURE
Το έργο που κοσμεί την αφίσα του προγράμματος είναι του μαθητή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Περιστερίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΝΤΗ